Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ostali sistemi Aptitude Vs Apt-Get

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Commander, 02.01.2013.

?

Koristim

  1. Aptitude

    0 vote(s)
    0.0%
  2. apt-get

    12 vote(s)
    100.0%
  1. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Malopre uvatim sebe kako slučajno kucam:

    Code:
    aptitude install filezilla
    ...i shvatim da goooodinama nisam koristio aptitude. Pa me zanima našta ste više navikli na ovu stariju klasičnu aptitude varijantu ili ovu "noviju" sa dopunjenim mogućnostima apt-get!?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Ja obavezno apt-get, tako sam se naučio :smile: Znam da ima razlike, nešto nikad nemam vremena da izučavam, može se i bez toga u životu ( mislim bez aptitude). Verovatno je u Debianu podrazumevan taj front-end za apt, pored synaptic-a jel ?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Ја сам тазе корисник па сам трошио само apt-get а ионако не куцам него враћам стрелицама претходне команде и по потреби нешто променим. ;)
     
  4. VlaK

    Korisnik

    Joined:
    30.01.2012
    Messages:
    314
    Likes Received:
    39
    Location:
    Ravangrad
    Sistem:
    Ostalo
    He he , a ja mislio da sam tu foru sa strelicama ja izmislio. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    То је прастаро, чини ми се да само први досови то нису имали па је требало инсталирати резидентан програмчић али су касније увели. Зато је шампион (као и у много чему) био 4dos који је имао и додатке ... које бих баш волео и овде да нађем. Када се стисне стрелица, он враћа претходне команде али је била и могућност, не сећам се тачно како што и није битно, да се отвори прозор са тим претходницима па се курсором оде до жељене команде и она узврши. Мене понекад нервира ако тражим нешто а пре тога сам се играо и откуцао гомилу и сада морам да све пређем док стигнем до те жељене ... а оне се стално додају на списак. Понекад их обришем али бих баш волео варијанту да их видим у прозору и лагано изаберем неку. Може ли то?
     
  6. ZDroid

    Guest

    Naviknut sam na apt-get ali koristim aptitude :D
     
  7. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Naivno sam mislio da niko neće glasati za aptitude dok ne dodje dvajedan .. :connie_pumpkinsmile:
     
  8. ZDroid

    Guest

    @pavik: Gde ti je @dvajedan kad sam ja glasao za aptitude? :D

    Mada, meni je svejedno.... koristim i jedan i drugi ali je potpuno nebitno...

    Programi su apt-prirode, imaju slične mogućnosti...

    Jedino kad koristim apt-get baš je kad radim c/p iz nekog tutorijala...
     
  9. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,279
    Likes Received:
    4,830
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ja ponekad koristim komandu "history"...izlista ti kompletnu istoriju komandi koje si kucao u terminalu..
    onda otvoriš još jedan terminal i kucaš "!"(uzvičnik) i broj komande..ovako nekako:

    View attachment 908

    Može da bude korisno za dugačke komande ako se ne menjaju, ako su potrebne izmene..man bash, man history.. ;)
     
    Tanja likes this.
  10. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Знам за то али би ми одговарало да се као у History отвори списак па да се стрелицом шета по њему и на изабраној само лупи ентер. Онда се она појави и евентуално едитује. Чудо да неко није и то направио.
     
    Commander likes this.
  11. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ovo što @calex priča meni strašno treba. Kako često drndam nešto na serveru preko ssh-a, veoma često imam kompleksne komande sa dosta ()()/[]['+?=)* ovakvih karaktera i odvajanja i nekih čudnih komandi, pa onda za importovanje sql ima dosta da se kuca pogotovu ako koristite scp i onda vrlo dobro dođe ovo što @calex priča ja problem rešavam tako što vozam strelice levo desno dok ne dođem do komande koju sam izvršio, mada u zadnje vreme sam probao ovo što je i @dragan predložio ali to ne radi za ssh-a, bar meni ne radi jer je history remote a ne lokal.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    Koristim i jedno i drugo. Apt-get kod većih apdejta ili dist-apgrejda pošto mi je nekako elegantnije. Ne pita mnogo već sam nađe elegantno rešenje. Aptitude mi je onako, za svaki dan, mada i tada često koristim apt-get. I jedan i drugi imaju prednosti i mana. Sve u svemu, kada se sabere, moj glas ide za apt-get. :)
     
  13. ZDroid

    Guest

    Nešto me zanima... jel neko probao
    Code:
    apt-get remove apt-get
    ili
    Code:
    aptitude remove aptitude
     
  14. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,279
    Likes Received:
    4,830
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ne može tako...mora:
    Code:
    sudo apt-get remove apt
    
    Onda ti izbaci sledeću poruku:
    *******
    You are about to do something potentially harmful.
    To continue type in the phrase 'Yes, do as I say!'
    *******

    U čemu je poenta samoupucavanja u nogu?
    Verovatno si u fazi kada moraš neku štetu da napraviš, makar i samom sebi, ako nemaš kome drugom ;)
     
  15. ZDroid

    Guest

    @[member='Dragan'] Hahahaha lol... To je kao da sam ispričao tvoj potpis
    Vidi... znam da može apt-get remove aptitude i aptitude remove apt-get ali me zanima da li može sam sebe da zbriše...