Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ArchLinux Arch Linux

Discussion in 'ArchLinux i Slackware' started by aleksandar1986, 22.05.2012.

  1. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    Zvanična stranica => http://www.archlinux.org/

    Forum => https://bbs.archlinux.org/

    Wiki => https://wiki.archlinux.org/

    "Planeta" => https://planet.archlinux.org/

    Nezvanično uputstvo za instalaciju => https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide

    Download image => http://www.archlinux.org/download/

    Paketi ("zvanični") => http://www.archlinux.org/packages/

    Paketi ("nezvanični") => https://aur.archlinux.org/

    Za početak toliko...

    Pitanja, probleme, nedoumice i sl. možete postavljati ovde (a da su vezane za Arch Linux of course) pa da zajedno prodiskutujemo/rešimo i sl.

    Nego, ima li ovde uopšte "Arch-era"?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    Čisto da se zapljunem. :) Ne koristim ga preterano dugo (bio sam dugo Debian fanboy) ali nakon prvog korišćenja video sam da je to distribucija potpuno po mojim ukusima. :)
     
    aleksandar1986 likes this.
  3. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    E baš mi drago da ima Arch-era i ođe...Cheers!
     
    Collapse Signature Expand Signature
    rapha likes this.
  4. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Jel postoji Arch live cd, da se proba pre instalacije ? Koje je njegovo default okruženje ? Ništa ne znam :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    @drinx

    Ne postoji nikakav live cd baš kao ni default okruženje. To je zato što kada instaliraš Arch, dobiješ samo base sistem pa onda ti sam dodaješ šta ti treba. Što bi moj brat rekao, crni ekran i beli kursor.. :)

    Meni, recimo, to više odgovara jer ne volim bilo kakvu vrstu bloat-a i koliko god jak komp da imam volim da je sve maksimalno brzo i jednostavno.

    Ako imaš malo strpljenja i volje, videćeš da Arch nije ni približno težak kao što ljudi misle. Kada malo uđeš u sistem, videćeš da je u suštini veoma lak. Otprilike, 90% korisnika će posao završavati modifikovanjem 5 konfiguracionih fajlova.

    Za sve imaš primere, wiki na kojem imaš skoro sve što ti ikada može zatrebati.

    Probaj, ako bude problema, tu smo.. :)
     
  6. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Aaauuuhhhhhhhh... prvo ću da uzdahnem, pa ću razmisliti, pa videti da li da se upustim u avanturu :) :) :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. sasa_

    Guest

    Ja cu uskoro da "uplovim" u arch vode, al' na drugaciji nacin. Ili ArchBang, sa openbox, ili cu instalirati Bridge Linux.
    Oba imaju Arch kao baznu podlogu, a prednost bih dao Bridge Linux-u, jer dolazi sa najnovijim verzijom xfce 4.10. radnog okruzenja.
    Pogledao sam malo u live modu, poprilicno sredjeni sistemi. Nece morati nesto mnogo da se dodaje.
     
  8. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Znaš kako se kaže (molim da se ne ljuti niko jer zaista nije lično, već fraza sa neta): Ako nemaš šta pametnije da radiš u životu instaliraj Arch od nule :)

    View attachment 362
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Jocix, Aco29, Shankly and 1 other person like this.
  9. sasa_

    Guest

    Siguran sam da nista nece pokvariti medjusobno uvazavanje i postovanje koje postoji izmedju nase dve zajednice. Cak stavise, nadam se dobroj saradnji i u buducnosti.
    Archeri, uvek ste dobrodosli, i uvek cete biti nasi dragi gosti.

    [​IMG]
     
  10. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    @drinx

    Nema potrebe da previše razmišljaš. Jednostavno, kada ti se to bude radilo, sedneš i kreneš u instalaciju i podešavanje. :) Ljudi se tripuju da je teško, da zahteva mnogo vremena za instalaciju i podešavanje, da je potrebno pročitati stotine stranica raznih manuala.. Budalaština.

    Nisam nikakav guru, daleko od toga, sebe smatram najprosečnijim mogućim korisnikom. Arch instaliram i podesim za tri sata, sa sve dodatnim softverom. Nikada nisam pročitao Arch user guide, Arch begginers gude ili slično. Jedino što sam detaljno proučio je pacman wiki jer ti on zaista treba a pročitaćeš ga i naučiti za pola sata. Sve ostalo sam čitao po potrebi. :)
    Ako imaš volje i želje da ga naučiš i ako ti nije teško da s vremena na vreme pročitaš nešto na netu, onda će Arch za tebe biti mačiji kašalj. :)

    @sasa_

    Moj ti je savet da ideš direktno na Arch. To ti je kao da porediš Ubuntu i Debijan. Onaj ko radi na Debijanu bez ikakvih problema će se snaći na Ubuntu-u, dok će onaj ko radi samo na Ubuntu-u imati problema sa Debijanom, iako je filozofija jako slična. :)
    Archbang je dobra distribucija ali je prilično patchovana i po default-u radi dosta toga. Praktično nemaš ništa da podešavaš i po tome se prilično razlikuje od samog Arch-a. Dobro je da vidiš kako to izgleda. Ako već imaš želju da vidiš kako Archbang radi "ispod haube", onda nema razloga da ne probaš Arch.
    Instalacija je praktično ista kao i kod bilo koje druge distribucije sa tekstualnim instalerom. Podešavanje je specifično i svodi se na editovanje konfiguracionih fajlova ali ti većinu toga na Archbang-u nećeš videti. :)

    @vladimir

    Hihihihi, nije baš tako crno.. :) Ja imam običaj da kažem, ko nije isprobao Gentoo, ne zna šta su ljudske patnje. :)
     
  11. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ako su ovakve promoterke, eto mene u Arch Srbija :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    Malo da se nadovežem na raphu...

    @drinx

    Instaliraj ako već nemaš vbox, skineš arch iso i, kreneš u avanturu polako ali mudro :). Imaš uputstvo za instalaciju i na srpskom https://wiki.archlin..._Guide_(Српски) pa ono. Iako izgleda da ima puno da se iščitava, 70% od toga ti neće trebati (al ako imaš vremena za izvoz, pročitaj, neće da škodi), i kada prvi put budeš odradio inst ima da klizi sledeći put...

    @sasa_

    Kao što je rapha već napisao, najbolje je da kreneš sa arch-om iz odma i da batališ te nusproizvode :).

    Ja sam tek sa arch-om počeo da kapiram neke stvari u vezi linux sveta...
    Ako je neko zadovoljan sa MIntom, openSUSEom, Fedorom itd i, ne želi da se preterano bakće sa terminalom, da iščitava razna wiki uputstva i nema želju da nešto nauči, neka zaobiđe arch, slackware, gentoo i slično.

    Ne mislim da se sa mintom i drugim distroima ne može učiti i naučiti, već mislim na to da si na archu skoro pa prinuđen da zasučeš rukave...

    @vlada

    Ako tako izgledaju arch-eri, na šta tek liče gentoo ili lfs fanovi :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    rapha likes this.
  13. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    @aleksandar i vladimir

    Zbog takve tektke bi i Stalman na vindozu prešao.. :)
     
    Commander likes this.
  14. VlaK

    Korisnik

    Joined:
    30.01.2012
    Messages:
    314
    Likes Received:
    39
    Location:
    Ravangrad
    Sistem:
    Ostalo
    Od kada sam počeo da koristim linux, želja mi je bila da probam taj Arch. Jednom sam probao u Virtual box-u, ali sam zapeo oko GUI-a, pošto je u bio u tom Virtual Box-u, pa nije htelo da se pokrene. Sve sebi govorim, da ću probati kada budem imao vremena, ali kada imam vremena, ode na nešto drugo. Neka, doće maca na vratanca. Jednom.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    Auuuh, juče sam pokupio apdejt kernela koji mi je bukvalno razvalio sistem na parčiće.. :) Ni dva sata akanja po konzoli nije dalo rezultata, nije prepoznavao bukvalno ništa.. :) Sva sreća pa sam bekapovao podatke pre neki dan, inače bi bila havarija..

    Ima i moje krivice, nisam pratio news na sajtu, mada koliko vidim ni sada nema nikakvo obaveštenje. Jbg, ne može i jare i pare. Po mom mišljenju jedina mana Arch-a je što je potpuni bleeding edge pa često mogu da se dešavaju ovakve stvari. Navikao sam se na njega, pa mi je svaka druga distribucija smešna kada se uporede..
     
  16. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    Ako sam nešto naučio iz svakodnevnog kucanja u terminalu pacman -Syu to je da, čim krene nešto da me zapitkuje pored onog yes/no?, odmah pičim na sajt da vidim šta treba da izmudrujem dodatno.
    Ne znam kako je kada ne radiš pacman -Syu svakodnevno pa ti se nakupe update-ovi, ali ja do sada ama baš nikakvih problema nisam imao.
    Nego jel si pogledao => http://www.archlinux.org/news/filesystem-upgrade-manual-intervention-required-1/ ?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Stavljeno kao top tema.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    Video sam to i odradio. Ovo je bilo zbog samog kernela. Nešto je krenulo loše, jbm li ga šta.. Ne poznaje bukvalno ništa. Ni kernel, ni particije. Užas..
    Dešavalo mi se i ranije da poludi ali sam sve sređivao uz malo konzole i gugla. Ovog puta ništa živo nije pomoglo..

    U principu apdejte radim svakodnevno. Nekada, ako se nakupi, nije loše uraditi pacman -Syy, pre onog -Syu, da pokupi bukvalno sve. Ne znam kako ti radiš ali kod mene je odštiklirano nekoliko mirror-a u mirrorlist-u. Dešava se da nekada mirori nisu sinhronizovani pa zbog toga. :)

    Inače, ako se nekome, ne daj Bože desi, da mu nakon apdejta izađe poruka "Unable to find root device", neka pokuša sledeće rešenje:
    https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman (skroz na dnu). Meni ni to nije pomoglo, kao ni hiljadu drugih rešenja. Ipak, čitao sam po forumima da je mnogima ova fora pomogla. :)
     
  19. sasa_

    Guest

    Instalirao sam archbang na laptop amd- ati radeon integrisana. Morao sam da uzmem verziju iz novembra 2011, posto ova poslednja izasla maja ove godine nije mogla da se pokrene u live modu. Kada sam odradio sudo pacman -Syy, dovuceni su paketi za instalaciju, ali ne mogu da se instaliraju.
    Code:
    [root@archbang sasa]# pacman -Syy
    :: Synchronizing package databases...
    core					103.7K   48.4K/s 00:00:02 [----------------------] 100%
    extra				  1403.3K   91.8K/s 00:00:15 [----------------------] 100%
    community			  1692.2K  136.7K/s 00:00:12 [----------------------] 100%
    [root@archbang sasa]# pacman -Syu
    :: Synchronizing package databases...
    core is up to date
    extra is up to date
    community is up to date
    :: The following packages should be upgraded first :
    pacman
    :: Do you want to cancel the current operation
    :: and upgrade these packages now? [Y/n] y
    resolving dependencies...
    looking for inter-conflicts...
    Targets (12): linux-api-headers-3.3.8-1 [0.58 MB]  glibc-2.15-11 [7.33 MB]
    libarchive-3.0.4-1 [0.62 MB]  pth-2.0.7-4 [0.07 MB]
    libksba-1.2.0-1 [0.11 MB]  libassuan-2.0.3-1 [0.08 MB]
    pinentry-0.8.1-4 [0.09 MB]  dirmngr-1.1.0-4 [0.16 MB]
    gnupg-2.0.19-2 [1.39 MB]  gpgme-1.3.1-4 [0.20 MB]
    archlinux-keyring-20120529-1 [0.31 MB]  pacman-4.0.3-2 [0.51 MB]
    Total Download Size:	0.00 MB
    Total Installed Size:   53.10 MB
    Proceed with installation? [Y/n] y
    (12/12) checking package integrity				 [----------------------] 100%
    (12/12) checking for file conflicts				[----------------------] 100%
    error: failed to commit transaction (conflicting files)
    glibc: /usr/bin/tzselect exists in filesystem
    glibc: /usr/sbin/zdump exists in filesystem
    glibc: /usr/sbin/zic exists in filesystem
    Errors occurred, no packages were upgraded.
    
    . Da li postoji neko resenje? Probao sam Bridge linux radi lepo, al posto je sa xfce 4.10 malo zahtevniji po pitanju memorije.


    EDIT: resio problem sa komandom sudo packer -S pacman
     
  20. rapha

    Korisnik Premium Donator

    Joined:
    31.05.2012
    Messages:
    975
    Likes Received:
    745
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    Evo, skinuto sa pacman wiki-ja:


    Q: I get an error when updating: "file exists in filesystem"!

    A:ASIDE: Taken from https://bbs.archlinu...ic.php?id=56373 by Misfit138.
    error: could not prepare transaction
    error: failed to commit transaction (conflicting files)
    package: /path/to/file exists in filesystem
    Errors occurred, no packages were upgraded.

    Why this is happening: pacman has detected a file conflict, and by design, will not overwrite files for you. This is a design feature, not a flaw.
    The issue is usually trivial to solve. A safe way is to first check if another package owns the file (pacman -Qo /path/to/file). If the file is owned by another package, file a bug report. If the file is not owned by another package, rename the file which 'exists in filesystem' and re-issue the update command. If all goes well, the file may then be removed.
    If you had installed a program manually without using pacman or a frontend, you have to remove it and all its files and reinstall properly using pacman.
    Every installed package provides /var/lib/pacman/local/$package-$version/files file that contains metadata about this package. If this file gets corrupted - is empty or missing - it results in "file exists in filesystem" errors when trying to update the package. Such an error usually concerns only one package and instead of manually renaming and later removing all the files that belong to the package in question, you can run pacman -S --force $package to force pacman to overwrite these files.Do not run pacman -Syu --force.


    Dakle, poenta.. Kucaj pacman -S --force "ime paketa" i nikada ne radi pacman -Syu --force jer ti može doneti mnogo glavobolje i problema. :)