Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Čudni problemi sa KDE u live modu

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by korisnik02, 25.01.2012.

  1. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Pokušao sam juče da dam šansu KDE okruženju ali odmah na početku naišao sam na neka neprijatna iznenađenja. Nakon pokretanja "živog" moda nisam mogao da se konektujem na svoju mrežu putem bežičnog signala. Moram da navedem da je mrežna karta prepoznata od strane sistema.
    Mreža je skrivena i kad ukucam naziv mreže samo naziv stoji ali neće nikako da se konektuje. Nisam znao šta da radim pa sam isključio sakrivenost mreže i onda je bez problema otišao na internet.

    Drugi problem na koji sam naleteo je bio sa particijom na hard disku u ntfs-u. Tu držim ono što mi treba a toj particiji nije hteo da pristupi preko delfina, terminal nisam probao. Ostale particije nije imao problema da otvori ali baš tu nije hteo.
    Pokazuje grešku "error loading /media/magacin" gde je magacin naziv ntfs particije.

    Hteo sam juče da instaliram mint kde ali sam odustao posle ovih problema.
    Ako imate neku ideju samo recite ;)
     
  2. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Pa to u principu nisu neki "problemi" koji bi trebalo da te odvrate od instalacije KDE.

    Generalno meni se konkretno desilo da sam morao 2-3 puta ponovo da snimam KDE sistem na USB jer program za pravljenje sistema na USB valjda nije dobro odradio posao. Pa pokušaj i ti tako možda uspeš.

    Što se tiče sakrivenosti SSID tu stvarno ne mogu da ti pomognem, verovatno je neki BUG u pitanju, mada to bi trebalo da radi, ukoliko ne radi, ostavi SSID ne skriven pa kada instaliraš KDE onda se zezaj sa tim.

    U vezi NTFS-a... Od kada je sveta i veka Linux je imao problem sa mountovanjem NTFS-a, sećam se samo kakve su igranke bile pre 10+ godina kada si hteo da mountuješ NTFS ;) Trebala ti je knjiga sa uputstvom od 350 strana i 7 dana volje da radiš sa tim...

    U svakom slučaju imaš jako puno programa koji rade mountovanje ntfs particija, jedan od njih, koji i sam koristim jeste NTFS Configuration Tools imaš ga u Synaptic-u i u Software Manager-u, pa ga instaliraj i nećeš imati problema.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Ne kažem da će me to odvratiti od kde, pre će izgled ;)

    Ajde ako kažeš napraviću ponovo usb pa ću videti.
    A što se tiče ntfs zanima me jel se to nešto vezano za kde jer nisam to okruženje nikad koristio u pravom smislu reči.
    Proveriću još par puta šta se dešava sa mrežom pre nego krenem instalaciju jer mi trenutno lmde jako lepo radi, osim manjih nekih problemčića koji i nisu toliko bitni...
     
  4. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Pa ne znam konkretno, meni je u live modu hteo da otvori sve ntfs particije. Mada kažem ti "problem" sa ne otvaranjem ntfs-a praktično i nije problem ;) jer može da se sredi na milion načina...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Kad si u pravu, u pravu si.
    Aj videću danas da probam opet ako stignem...
     
  6. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Super je KDE, dosta je brži od Gnome Shell (pazi kad i ja to primetim a imam 16gb rama ;) ). E sada meni se lično nije svidelo što vrlo često mi obori Software Manager iz nepoznatog razloga, a nekada i Synaptic. Mrzelo me da se ponovo zezam sa njim, pa sam instalirao LMDE koji mi radi 1/1 i nemam nameru da ga menjam više nikada.

    Jedino što mogu jeste da opet odvojim jednu particiju i da se sa njom zezam kao test ali debian ostaje primaran :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
  8. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    [quote author=Kmamuz link=topic=57.msg445#msg445 date=1327491807]
    Ovo za NTFS nemoj da te obeshrabruje. Ja, doduše, nikad se nisam posebno opterećivao živim režimom. Odmah na instalaciju .)
    [/quote]

    Ovo je presudno, ma koliko god ljudi bili uporni da je sistem sa live režima isti kao i kada se instalira (samo brži) nije tačno, gomila grešaka nestane kada se sistem instalira, tako da kada budeš imao vremena baci se na instalaciju. ;)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Dorbo ubedili ste me, zamenicu debian za mint kde ;)

    Pa ako valja zadržaću ga.

    Aj kad uradim instalaciju pa ću da se zezam, onako sa "živog" mi delovalo kao da treba da se dosta vremena posveti podešavanju da bi to bilo to.
    Šta znam možda i grešim.
    Javljam se kad instalacija bude gotova.
     
  10. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Ma imam još par sati slobodnog vremena odoh na instalaciju ;)
     
  11. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Hahaha teško žabu u vodu naterati ;)

    Pa pazi, KDE je default takav kakv ti je ako ti odgovara koristićeš ga, ako ne odgovara, menjaš teme i prilagođavaš okruženje onako kako je tebi udobno za rad.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Hej drugari, zašto mi ne radi kako treba update?

    Problem sa ntfs je nestao. Problem sa sakrivenom bežičnom mrežom je rešen tako što sam mrežu otkrio konektovao se pa ponovo sakrio.
    E sad da vidimo što mi već pola sata stoji uključen prozor update manager-a a ništa se ne vidi u njemu. Čak sam i intalaciju radio ponovo jer sam zezao fleš i njegovu instalaciju. Formatirao sve particije, dakle sve novo... ;)

    Ili meni ne ide ovaj kde ili da čekam final release???
     
  13. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
    Kako stoji? Je l' si pokrenuo uopšte proces ažuriranja ili je pre toga ukočilo?
     
  14. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Prikazao je ikonu da imam update i ja kliknem, uradi proveru paketa, završi i samo stoji.
    Ubijem proces posle 15 minuta, uđem u sinaptik uradim update mintUpdate paketa i instaliram onaj Muon koji se pominjao.
    Pokrenem ponovo mintUpdate i opet isto. Evo restartujem komp, znam da ne bi trebalo da ima nikakve veze ali ajde...
     
  15. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
    Uzmi lepo otvori Konzolu (terminal) i odradi to iz nje...
     
  16. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Evo pokrenuo sam update iz Mouna ;) :) :)

    Hvala za Moun :)