Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ubuntu Danas treba da iskoči Ubuntu!?

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Mingo, 26.04.2018.

  1. Mingo

    Guest

    Gotovo, a sad dd :D
     
  2. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    315
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Da li skidate ISO direktno i ako je tako da li ste realni? :D
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Miki likes this.
  3. Mingo

    Guest

    Ja sam prvo skinuo preko torrenta oficijelnu verziju i pukla mi instalacija, nesto kao disk error, a sad sam uzeo daily build od juče i proverio sha256sum , sve je ok i evo sad se instalira, valjda nece biti problema. Nisam mogao da nadjem za oficijelnu verziju sha256sum, tako da sam se odlučio za daily build. E sad, ili nije lepo dd komanda pregazila flash, ili mi je hard sa bad sektorima, ne znam, sad za ovu daily build nemam problema, ali instalacija još traje :)
    -------------
    Edit: Instalacija je protekla uredno, za vreme instalacije preuzete su ispravke. Ali ono što primećujem, nema properties drivers, nema nvidie, sad da li će da radi tako ne znam. Baš me čudi, obično pre se desi zamrzavanje ekrana kad pokrenem mozilu, ali bukvalno me strah da pomeram miša :) videćemo.

    Kako beše da proverim koji drajveri su uključeni: lspci ?
    ---
    Dal je moguce da su uključili open source podršku za moju grafiku :)
     
    #23 Mingo, 27.04.2018
    Last edited by a moderator: 27.04.2018
  4. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    619
    Likes Received:
    440
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Debian
  5. Mingo

    Guest

    Cvetan zahebava, lako je njemu kad ima 100/100 mb/s :D
     
  6. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    315
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Zato što je torrent najpouzdaniji način da skidaš zvaničan ISO.

    I na torrentu ti je brže gotovo uvek, a pogotovo sada u početku nego da skidaš preko http-a sa releases.ubuntu.com ili sličnih adresa.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Miki likes this.
  7. Mingo

    Guest

    Tako sam i uradio i naišao sam na grešku prilikom install-a. Zato sam daily build instalirao sa direktnog linka. Razumem šta kažeš, još uvek sredjuju releases folder, kad sam proveravao, nije bilo sha256sum fajla :)

    Ovde sam trazio, ima samo server varijanta: Index of /releases/18.04/release
     
  8. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    315
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Ko je poterao default Ubuntu dakle sa Gnomom, koliko je „tečan“ 18.04?

    Kakav hardver imate? Ja imam 12GB RAMa i GTX 1050 Ti, i sećam se da mi se 17.10 vukao kao tele čak i na tom hardveru koji nije loš.
    Mislim da je bio spominjan neki memory leak, kakvo je zauzeće memorije?

    Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) Ovde su ISO za 18.04 uključujući i desktop.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Miki likes this.
  9. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    619
    Likes Received:
    440
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Debian
    @Cvetan Kao što si možda imao prilike da pročitaš u drugoj temi imao sam ga do pre pola sata otprilike. Iskreno toliko je bio spooooorrrr. Predlažem ti da daš šansu Kubuntu-u.
     
  10. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    315
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Ne, KDE mi nikako ne leži. Sve mogu, XFCE, Mate, Gnome ali KDE nikako.

    Kakvu mašinu imaš?
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Miki likes this.
  11. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    619
    Likes Received:
    440
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Debian
    @Cvetan Godinu i nesto stara 8GB RAM AMD Athlon 2 i nešto gigaherca 4 jezgra.
     
  12. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    315
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Probao sam live, solidno radi. Memorija i dalje haos preko giga i po sa Firefoxom i ništa drugo maltene ali se ne vuče kao što se vukao na 17.10.

    Međutim vidim da ima buba. Recimo ne mogu da isključim ovaj Ubuntu Dock. Instalirao tweak tool, opcija prikazuje kao da je isključen, probao toggle neće ništa.

    Treba to još malo da odleži. :D
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    619
    Likes Received:
    440
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Debian
    @Cvetan To za Ubuntu Dock je bilo tako i u 17.10 najgore je što oni smatraju da to nisu bagovi, i da to ne treba rešavati. Kažu ako hoćeš da diraš nešto, instaliraj GNOME Sesiju.
     
  14. Mingo

    Guest

    Kod mene sve radi. U Idle + firefox, troši 1,4 GB, ali to ne treba nikog da brine ko ima 4 gb i više. Mislim da Ubuntu to sam reguliše. Kad imaš manje memorije, manje će i da troši.

    Prvi put mi radi grafika sa opensource drajverima. Mozila se brzo otvara. Malo se sporije dize sistem, ali to je to. Još ga nisam opteretio, za sad samo default aplikacije imam + sublime + filezilla.

    Bubicu sam primetio kad sa docka pokušaš da makneš ikonicu, to malo zna da potraje, makne se tek posle 5-6 sekundi. I ono što je "mana" opet ne radi minimize na docku, samo maksimize, ali to su tako zamislili :)

    Ako me nešto gadne ne iznervira, ja ću ipak koristiti ovaj Ubuntu.
     
  15. Mingo

    Guest

    Ono što sam primetio, za Sublime 3143 više ne može da se koristi Twitter licenca. Program blokira a kad se ukloni licenca, sve je ok, samo što iskače prozor. Razmišljam da pređem na neki drugi editor. Jer sublime košta 80$, nije malo :)

    Znači čim ga je Ubuntu uvrstio u svoj repo, mora da se plati :)
     
  16. Mingo

    Guest

    Ipak nije do licence, Sublime nešto koči. Instalirao sam ga iz softverskog centra, sad ću da probam sa Sublime sajta.
     
  17. Mingo

    Guest

    Evo, pojašnjenje. Kad se instalira Sublime iz softverskog centra, on ga smesti negde drugde, ne znam, gde, nije u /opt i taj sublime ne radi, ima bugove. Deinstalirao sam ga i instalirao direktno sa Sublime sajta, preko predloženih komandi, i onda je sublime smestio u /opt, i radi, radi licenca i sve :) Ako nekog zanima.
     
  18. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    315
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Pa i nije baš tako. Ja imam 12GB na desktop mašini, ali koristim Vagrant virtuelne mašine za razvoj. Pogotovo jer su mi gotovo sva okruženja na kojima radim rade na Javi, PhpStorm, Intellij, Datagrip... Sve je to memorijski zahtevno, a ako sistem na hladan boot uzme giga i po to je previše.

    I to je bez instaliranog softvera koji redovno koristim, dakle skajp, slack i ostale stvari koje se dižu sa sistemom.

    Primera radi na laptopu imam 8 GB, i tamo već postaje malo, zauzima mi preko 7 i uključuje swap.

    Ništa te ne sprečava da koristiš Sublime Text normalno bez da platiš licencu, samo ti iskače upozorenje na svaki 10. save fajla ako se ne varam. Drugo nije u redu da se žališ što ti ne radi licenca, koju nisi platio, a pritom taj sublime text razvija jedan čovek. :D

    I ne znam kako forum dozvoljava da pišeš ovakve stvari, Sublime Text je vlasnički softver. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    marecare, Miki and Mingo like this.
  19. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    619
    Likes Received:
    440
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Debian
    @Mingo Uđi u terminal i probaj ovo:
    Nakon toga trebalo bi da ti proradi minimize on tap na Ubuntu Doku.
     
  20. Mingo

    Guest

    @Miki , baš sam to odradio, pretekao si me sa objašnjenjem :)

    Što se tiče Sublime... Ljudi, nemojte koristiti vlasnički softver, bez da platite, nije u redu :)
     
    Miki likes this.