Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Debian Debian 9 Stretch

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Miki, 18.06.2017.

 1. stretch 9

  Guest

  Instalirao Stretch, sve lepo radilo. Stavio Nvidia vlasnički drajver, sistem počeo da se zamrzava u trenutku kad neko vreme ništa ne radim pa ekran uspava. Sklonio drajvere Nvidia, vratio Nouveau i sve opet bilo u redu. I onda u jednom trenutku, slomio se paket Libreoffice Writer. Ne može da se startuje. Kada se ukloni paket libreoffice - gtk2, Writer radi, al je izgled aplikacije očajan. Odustao do daljnjeg od Debiana, ipak nisam očekivao da jedna od bitnijih aplikacija neće raditi kako treba. Da čekam apdejt Libreoffice paketa, u Debian stable verziji možda ne stigne mesecima.
   
  Miki likes this.
 2. зунзара

  Korisnik

  Joined:
  31.07.2016
  Messages:
  120
  Likes Received:
  197
  Location:
  Земун
  Okruženje:
  XFCE
  Sistem:
  TRIOS
  Покушај да инсталираш драјвер на овај начин (код мене на ТРИОС-у ради проверено а радиће и на Дебиану, савет је са њиховог форума...):

   
  Collapse Signature Expand Signature
  Dragan likes this.
 3. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  7,246
  Likes Received:
  4,817
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  XFCE
  Sistem:
  TRIOS
  /Offtopic
  TRIOS ne treba stavljati u isti koš sa ostalim Debianerima, zato što nismo "ista liga", odnosno ne igramo po jednakim "pravilima".
  Samo Debian distribucije koje imaju potpuno uklonjen systemd, a da su zasnovane na Jessie i nadalje, mogu da se porede sa TRIOS-om.
  Ovo ne pominjem u smislu "bolje je jedno ili drugo"...korisnici neka odluče šta je za njih "bolje"...nego isključivo kao osvrt na tehničku različitost.
  Što se mene tiče, rebuild/remaster/respin/LB/šta god.., kompletnog Debiana na način da se ne zadire u srž sistema bukvalno je "luk i voda"...Debian čak i ide u tom pravcu sa dodatnim olakšavanjem korisnicima kroz Reproducible builds.
  Ozbiljni(ji) problemi nastaju kada se krene u sistemsko preoblikovanje Debiana na način koji nije predviđen, niti podržan, čak je potpuno suprotna situacija: sve je teže spakovati Debianera, i da koliko-toliko radi kako treba, na zadovoljstvo korisnika, a da ne zavisi od uljeza.
  Posebna priča je situacija među nama koji smo se odlučili na takav korak (uklanjanje systemd), i gde se Devuan predstavlja kao nekakav samoproklamovani "lider" na tom polju, iako je prava istina po običaju sasvim drugačija. Pre nekoliko dana, priznajem prilično provokativno sa moje strane, morao sam da ih bocnem na njihovoj ML tvrdnjom da nisu sposobni da funkcionišu bez systemd, i da je Gnome3 "moj izbor kao DE", iako ovde verovatno svi znaju da to nije tačno, i da ga samo povremeno koristim dok testiram kako radi :)
  Sve to samo zbog toga što se gazda Jaromil prethodno demonstrativno i decidno usprotivio bilo kakvoj mogućnosti da se G3 uvede i u Devuan. Zašto? pa zato što su ili magarci ili lenjivci, ili i jedno i drugo...tolerišu libsystemd0 kao očigledni deo uljeza, a smeta im G3, pa kada im dokažem na primeru TRIOS-a da G3 može da radi i bez libsystemd/uljeza, onda menjaju ploču, i traže da im "pripomognem", kao "nemaju dovoljno ljudi i resursa"...mrš! :D
  Sasvim neočekivano, ispostavilo se da Bruce Perens, čovek čiji rad i doprinos izuzetno poštujem, nekadašnji DPL odmah posle pokojnog Ian Murdock-a, ima stavove vrlo slične mojima što se tiče G3, pa čak i neke radikalne ideje vezane za libsystemd API koje se meni dopadaju... Naravno, napljuvaše čoveka momentalno zbog toga...doduše, u malo uvijenoj formi...do stepena da se povukao iz rasprave.
  Ako se neko pita čemu ovoliki offtopic, i ovoliko skretanje sa teme vezane za Debian Stretch, odgovor je prost: iz mog ugla gledano TRIOS odavno nije (više) Debian, iako je očigledna činjenica da je zasnovan na njemu, i kako stvari sada stoje, do potpunog razlaza će morati doći, pre ili kasnije. Zbog Debiana i zbog Debianera...
  Offtopic/
   
  Vlad and Commander like this.
 4. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  645
  Likes Received:
  494
  Okruženje:
  XFCE
  Sistem:
  Debian
  @Miki

  Ja zaista ne znam odakle tebi ideja da Debian ne pruža OTB iskustvo (morala sam prvo da pronađem šta ta skraćenica znači :D).

  Problem sa Debianom jesu radnje koje prethode instaliranju, ali kad to prevaziđeš, sve radi kako treba.

  Odnosno, za nekog novajliju (kakva sam recimo ja bila pre 6 godina) izbor instalera je prva prepreka jer imaš CD/DVD za svaku arhitekturu plus za svako okruženje (nekad i više njih za jedno okruženje), pa onda imaš netinstaler sa i bez firmwares i snađi se ti koji da skineš. Zatim, do zadnja dva izdanja difoltno je bio tekstualni instaler koji te stalno nešto pita, a ne možeš mišom da klikćeš, i u rebusu si da li si na nešto "dobro" odgovorio, što neiskusnima deluje kao bauk (meni je to sad rutina i takav instaler više volim).

  Istovremeno imaš distribucije gde ti je za jednu arhitekturu ponuđen samo jedan instaler, koji obično ide uz live verziju i koji je po difoltu grafički, sa svega par pitanja vezanih za jezik, tastaturu, ime i lozinku korisnika i izbor particije gde ćeš da instaliraš sistem.

  No, stvari se i na tom planu menjaju. Debian je smanjio broj instalacionih imidža, CD je izbačen (sem za xfce) i difoltno je grafički instaler.

  Najveći problem sa Debianom mogu biti firmwares, jer se dešava da neke moraš da imaš da bi se sistem uopšte instalirao, a neke moraš naknadno sam da instaliraš, ali ako ne znaš za "jadac" može da ti se desi da ti neki deo harvera ne radi kako treba. Naravno, tu su i neki specifični ili noviji hardveri, koji su slabo pokriveni drajverima u linux-u, a kako stabilni Debian ima nešto starije verzije kernela može da se desi da neće da radi sve kako treba, ali zato testing završi posao bez problema.

  Međutim, sve te "boljke" možeš naći i u drugim distribucijama. Ja svoj lenovo ideaped nisam mogla da "nateram" da radi full i kako treba ni sa jednom linux distribucijom, tj. sa svakom je pokazivao slične probleme (network-manager, suspend, hibernation, reboot, poweroff) dok ga nisam "prevarila" i u BIOS-u mu stavila podešavanja za windows pa instalirala Stretch.

  Naravno, sve ovo ne znači da ti ili neko drugi treba da voli ili instalira Debian, samo nije tačno da on ne radi OTB. Ja se zadržavam na njemu iz nekih mojih razloga i što mi je neprikosnoveno najlakši sa resursima.
   
  #24 Tanja, 27.06.2017
  Last edited: 27.06.2017
  Dragan and Hatori like this.