FOSS Hosting

Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ubuntu Dizanje Mail servera, Postfix, Dovecot i Roundcube integracija

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Shwele, 15.03.2018.

  1. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,612
    Likes Received:
    4,558
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Collapse Signature Expand Signature
    Shwele and Jocix like this.
  2. r2d2

    Korisnik

    Joined:
    10.01.2016
    Messages:
    52
    Likes Received:
    100
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Provereno, isto dobar sajt za testiranje reputacije IP adrese sa koje se šalje mejl
    -->

    Sender Score | Return Path
     
    Shwele likes this.
  3. Shwele

    Korisnik

    Joined:
    14.03.2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Gnome 2
    Sistem:
    Ubuntu
    Collapse Signature Expand Signature
  4. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,612
    Likes Received:
    4,558
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Kakva je situacija kada ručno instaliraš Wordpress bez te virtualmin skripte, dakle klasično, skineš folder sa WP sajta raspakuješ i instaliraš?

    Ajde ako ti nije problem da objasniš detaljnije u čemu je fora jer te pola ne razumem sa ovog linka sto si pisao, ne radi ti php unutar instaliranih dirova ili sta?

    P.S. Ako ti uslovi dozvoljavaju baci mi na PP podatke za server da se ulogujem da vidim o cemu se radi, ako ti treba poslacu ti SSH kljuc da me dodas.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #24 Commander, 22.11.2018
    Last edited: 22.11.2018
    Jocix likes this.
  5. Shwele

    Korisnik

    Joined:
    14.03.2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Gnome 2
    Sistem:
    Ubuntu
    Identično je, bilo preko skripte ili da skinem. Probah skriptu zato što mi je potrebna automatizacija i instalacija na click.

    Dakle vanila LAMP install preko skripte sa virtualmina. Nakon toga kreirao sam Virutal Server na koji sam pokrenuo script za wordpress.
    Ne radi na putanji /home/*virtualservername*/public_html/
    html fajlovi rade, to sam testirao, ali bilo koji .php poziva application/x-httpd-php
    Međutim, kada preko wordpress skripte ostavim defaultni folder wordpress/ onda radi besprekorno, ali je putanja sajta naravno example.com/wordpress i jelte default home page. Takav sajt se nalazi na putanji /home/*virtualservername*/public_html/wordpress/

    PS: sure, mozemo preko PP da se čujemo, SSH ključ radi posao, napravicu ti usera da glediš.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,612
    Likes Received:
    4,558
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Aha kapiram... kako si podesio unutar Virtualmin -> Server configuration -> Website Options

    Takođe ako hoceš u public_html da se instalira štikliraj "At top level"

    IGMkkwF.png
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. Shwele

    Korisnik

    Joined:
    14.03.2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Gnome 2
    Sistem:
    Ubuntu
    Yea to sam i uradio i onda mi se dešava taj bug.

    Dakle kada je folder radi ok, kada stavim top level, wont work i dobijam tu grešku.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,612
    Likes Received:
    4,558
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Kada instaliraš preko te skripte za određeni domen, da li si proverio dozvole da su od tog virtualhost-a (domen:domen) a ne od root-a (root:root)?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Shwele

    Korisnik

    Joined:
    14.03.2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Gnome 2
    Sistem:
    Ubuntu
    Yep, deffo su. Recimo dummyclone:dummyclone sa svim defaultnim permission za sebe.

    Jedino me baguje sto svaki virtualhost ima svoj php config, sto mi je malo apsurdno i deluje da moze da jede vise rama nego sto treba.

    PS: Aj drmni mi PM da mogu da ja tebi posaljem, kada vec pricamo o permisijama :p
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,612
    Likes Received:
    4,558
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Poslao sam ti PP i zapratio te da mozes da mi saljes PP.

    Što se tiče php-a, ne opterecuje server razlicite verzije php-a. Inače to je normalno da svaki virtualhost ima svoj odvojen php config, to je i smisao virtualnih hostova, no ukoliko hoces centralizovan php za sve onda jednostavno instaliraš jednu verziju php-a recimo 7.0 i postaviš php.ini globalno da bude sa root-a.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Shwele likes this.
  11. Shwele

    Korisnik

    Joined:
    14.03.2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Gnome 2
    Sistem:
    Ubuntu
    Mislio sam na to da virtualmin sam po sebi pravi svoj php.ini za svaki virtualhost, unutar /home/*virtualservername*/etc/php/ putanje.

    Ovako uniformno samo 7.0 koristim, uglavnom u globalu.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,612
    Likes Received:
    4,558
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Pa da i pravi php.ini za svaki virtualhost, medjutim ne opterecuje to ništa više od onoga makar imao samo jedan php.ini jer on vuče samo podešavanja, ne vuče poseban php process (pid) ili deamon za svaki vhost posebno, to ne :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Shwele likes this.
  13. OgnjenIT

    Korisnik

    Joined:
    27.07.2017
    Messages:
    41
    Likes Received:
    51
    Location:
    Srbija
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Vezano za dmarc-dkim, ne znam ni ja. Imam dosta problema sa tim.
    Cisto da znas da je dkim zaguljen ako radi u nekom okruzenju gde mail-ovi dolaze sa svih strana (banke, drzavne sluzbe, dobavljaci..).
    Ako ti postavis dkim, to znaci da ce tvoj server verifikovati tvoj mail ali isto tako znaci da ce sve ne verifokovane mail-ove prebaciti u QUEUE.
    [U praksi: nece prolaziti mailovi od gore navedenih sluzbi ako nemaju takodje podesen dkim].

    Ako neko ima dobro uputsto za openDKIM, neka postavi ovde, znacilo bi i meni :D
    Ono po cemu sam ja radio je [centos6]:
    How to install and integrate DKIM with OpenDKIM and Postfix on a CentOS 6 VPS
    Ali mi nije bas nesto uspelo.. Kad postavim podesavanja u main.cf, moji mail-ovi su ne verifikovani i nece da prolaze.
     
FOSS Hosting