Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Dolphin - podrazumevane ikonice?

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by milansombor, 21.10.2013.

  1. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Народе, имам мали проблемчић и не знам како да га решим.
    Играо сам се са иконицама у Делфину и сад ми сваки новообразовани фолдер има иконицу коју сам последњу поставио или ње иконица фолдера уопште не види.

    6.jpg

    Како да ово решим? Или како да вратим на подразумеване иконице ако нема другог решења?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Desni klik na folder sa problematicnom ikonicom -> Properties -> File Type Options -> Klik na ikonicu -> Odaberes zeljenu -> Ok/Apply/Ok/Ok -> Restartujes Dolphin i to bi trebalo da je to :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Да, то наравно пали, али мени су све иконице овакве (осим ових у хоме прозору, лево), а и сваки новоформирани фолдер ми има овакву иконицу.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Da, ali isprati pazljivo kako sam napisao, tako bi trebalo da se primeni na sve trenutne i buduce foldere. Predpostavljam da izostavljas "File type options" korak ( dugme ) :)

    View attachment 2020
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Commander likes this.
  5. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    БРАВООООО !
    Свака част на претпоставци, добро си претпоставио, још ми је било чудно где си нашао толико пута "ок" (Ok/Apply/Ok/Ok), али промакло ми је то дугме зато што то код мене мало другачије изгледа:
    7.jpg

    Но, битно да смо решили ово, страшно ме је нервирало ...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    :good:

    Jes' majku mu, i meni bilo cudno sto ima tekst u dugmetu ( pamtim kao sto je kod tebe, samo kljuc ), no promenili su u novijem KDE-u, kod mene je 4.11, dok je kod tebe predpostavljam 4.8.4....

    Btw, ne bi skodilo da ga update-ujes na 4.11, dosta ispravki i unapredjenja performansi u odnosu na 4.8.4... :)

    http://www.kde.org/announcements/announce-4.11.1.php

    https://bugs.kde.org/buglist.cgi?query_format=advanced&short_desc_type=allwordssubstr&short_desc=&long_desc_type=substring&long_desc=&bug_file_loc_type=allwordssubstr&bug_file_loc=&keywords_type=allwords&keywords=&bug_status=RESOLVED&bug_status=VERIFIED&bug_status=CLOSED&emailtype1=substring&email1=&emailassigned_to2=1&emailreporter2=1&emailcc2=1&emailtype2=substring&email2=&bugidtype=include&bug_id=&votes=&chfieldfrom=2011-06-01&chfieldto=Now&chfield=cf_versionfixedin&chfieldvalue=4.11.1&cmdtype=doit&order=Bug+Number&field0-0-0=noop&type0-0-0=noop&value0-0-0=

    sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
    sudo apt-get update
    sudo apt-get dist-upgrade

    Ovo ima potencijala da krene po zlu ( iako ja nikad nisam imao problema sa update-om KDE-a ), tako da budi spreman na potencijalne problemcice, mada ne bi trebalo ali nikad se ne zna.
    Pa ako odlucis da update-ujes i ne daj Boze bude problema, otvori temu pa cemo da resimo... :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Ово моје чудо од менаџера ажурирања опет неће да ради, по стартовању прикаже ону зелену квачицу да је ажуриран, кликом на њу тражи ми лозинку, а после се једноставно прозор изгуби, почне да се отвара и нестане. Не помаже ни наредба из терминала, али помаже клик на иконицу у менију покретача програма, ту једноставно ради.

    Што се тиче надоградње на кде 4.11 (претпостављам да је то из овог репоа који треба да додам), не знам шта бих рекао. Имам стари рачунар са 512 МБ рама па сам морао да искључим Непомук и Аконади и све визуелне ефекте, па сад, шта ће бити кад га надобрадим?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Onda ga pokreci iz menija i no problemo :D
    Salim se, daj ispis iz terminala... ;)

    Kad nadogradis u najboljem a i ocekivanom slucaju sva podesavanja ce ostati. U najgorem ces morati ponovo da podesis sve, ali ne treba puno vremena za to. Sto se performasni tice, mogu da budu samo bolje, dosta toga je unapredjeno u 4.11 ( u 4.9 zapravo, ja sam bar najvecu razliku tu primetio vs. 4.8, no kazu da je 4.11 jos vise unapredjen tako da.... ) :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    milan@milan-KMint13 ~ $ mintUpdate.py: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server :0.


    "sudo apt-get dist-upgrade"
    Да ли ово онда значи да га надограђујем на Минт15?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Trenutno nedostupno, u prevodu sacekaj malo pa probaj ponovo, da vidimo hoce li stalno tako ili ne, mada ne bi trebalo...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Исто се дешава.


    "sudo apt-get dist-upgrade"

    Да ли ово онда значи да га надограђујем на Минт15?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    A kad pokrenes Synaptic iz terminala jer isti problem ili samo Update M. zeza? :)

    Za dist-upgrade, ne znaci da ides na Mint 15. Uglavnom sto se minta tice znaci da ce ti u odnosu na "apt-get upgrade" instalirati i novi kernel ( point update, npr sa 3.2-50 na 3.2-55 ) i moguce neke xorg drajvere... :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Прво сам отворио Synaptic из терминала и редовно га је отворио, а у терминалу је исписао ово:

    milan@milan-KMint13 ~ $ sudo synaptic
    [sudo] password for milan:
    (synaptic:1976): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_set_data: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
    (synaptic:1976): GLib-GObject-WARNING **: invalid (NULL) pointer instance
    (synaptic:1976): GLib-GObject-CRITICAL **: g_signal_connect_data: assertion `G_TYPE_CHECK_INSTANCE (instance)' failed
    milan@milan-KMint13 ~ $

    Затим сам отворио менаџер ажурирања са панела и редовно је све радило. Сад је само проблем медиубунту репо за који ми стално јавља да је недоступан. Да ли је то тренутни проблем или је нешто друго у питању?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Rekao bih da ti i pored toga radi Synaptic!? Ako je tako, ignorisi, sve je ok... :)

    @Medibuntu:

    http://blog.linuxmint.com/?p=2469

    :drinks:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Уклонио сам медиубунту, а ово чудо некад ради некад не, изгледа да је он газда и ради како он хоће :chiffa:

    Нејасне су ми још две стварчице на КДЕ-у:
    Прво, чему служи ови новчаници. Мислио сам да ми то памти моје лозинке нпр. које имам за разне форуме, сајтове итд. међутим, пали ми се само кад хоћу да се конектујем на мобилни интернет, а за лозинке и даље користим KeePassX.

    Друго, како у покретачу програма (доле лево) да сакријем поједине иконице које ми не требају скоро никад, а не желим да деинсталирам?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Predpostavljam da kad nece, baca ono:
    ::)

    @prvo
    http://utils.kde.org/projects/kwalletmanager/
    Znaci samo za KDE aplikacije, i sve ostale koje koriste Wallet ( ne za sajtove, svaki browser ima svoj poseban sistem za to ) :)

    @drugo
    Valjda ce da bude desni klik na meni pa "Edit Menu", pronadjes sta te interesuje, pa bi trebalo da postoji mogucnost da ga sakrijes... :) Ako bude poteskoca pisi pa cemo da vidimo, mrzi me da restartujem masinu sad... kreza.gif
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Сад ћу да пробам "sudo apt-get dist-upgrade" па ћемо да видимо да ли ће проблемчић бити решен.

    Новчаник сам схватио, али ми и даље делује мало нелогично.

    Дефинитивно нема опција за сакривање иконица.

    Јављам се после "sudo apt-get dist-upgrade".
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Skrivanje ili uklanjanje..;)

    Desni klik na desktop, Otključaj vidžete i onda desni klik na ikonu, Ukloni ovu ikonu.
     
  19. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Не на десктопу, него у покретачу програма, ово "ЛМ" дугме на панелу доле лево, ту не могу да сакријем иконице које ми не требају.

    Имам проблем после наредбе "sudo apt-get dist-upgrade".
    После преузимања свих фајлова почела је инсталација истих и после неколико минута појавила ми се ова слика:
    upgrade1.jpg

    Обзиром да се ништа више није дешавало, рестартовао сам рачунар.
    Сада након рестарта ми тражи лозинку, иако је претходно био подешен на аутологовање.
    Након укуцане лозинке не да ми да се улогујем већ ми стално показује тај пријавни екран за логовање. Покушавао сам и са променом тастатуре, али једноставно не иде.
    Могу једино конзолно да покренем сесију, али не знам како да покренем КДЕ.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Trebao si da nastavis, samo te obavestio da ako ne prekines KDM nova verzija ce biti u funkciji nakon restarta....

    'Ajd ovako:

    1. Kad dodjes do login screen-a, udri Ctrl + F1 i uloguj se
    2. Kucaj "sudo stop kdm" -> "sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade"
    3. Kada zavrsi: "sudo shutdown -r now"

    Pa javi kako je proslo. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature