Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Instalacija / Vraćanje GRUB2

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by korisnik01, 28.01.2012.

  1. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
    Kada instalirate nov OS, on će po pravilu prebrisati dotadašnji GRUB bootloader. Ukoliko ste podešavali prebrisani GRUB i želite da i dalje GRUB bude na staroj particiji, morate da ga vratite. Ovo uputstvo će vam u tome pomoći.

    1- Ubacite živi disk, uđete u živi režim i pokrenete Konzolu/terminal. Najsigurnije je da proverite particije, odnosno koji se sistem na kojoj particiji nalazi:

    Code:
    sudo fdisk -l
    2- Sada, kada ste videli na koju particiju želite da instalirate/vratite GRUB2 potrebno je da je montirate:

    Code:
    sudo mount /dev/sdaX /mnt
    X može da bude 1, 2, 3, 5, 6, u zavisnosti od položaja željene particije.

    3- Nakon montiranja treba da instalirate GRUB2 na datu particiju:

    Code:
    sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda
    Ovde ne upisujete sdaX, nego sda.

    4- Nakon instalacije treba da Vam ispiše da nije uočena nijedna greška. Tada znate da je sve prošlo dobro i ide restartovanje:

    Code:
    sudo reboot
    5- Reći će Vam da izvadite disk i pritisnete ENTER, a kada uđete u sistem potrebno je još samo da ažurirate GRUB2:

    Code:
    sudo update-grub
     
  2. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Kako mi je ovo uputstvo falilo jednom prilikom... ;) :)
     
  3. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    kod komande

    Code:
    sudo mount /dev/sdb1 /mnt
    mnt predstavlja folder gde ce ona biti mountovna jel tako?

    Meni su svi diskovi mountovani pod /media/

    Jel bi mogao tu da mountujem ili bas mora /mnt?

    Inace odlicno uputstvo evo kopirao sam ga sebi u gedit da ga imam...zaboravi se posle odredjenog vremena
     
  4. T-rex

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Mozes da montiras gde hoces, ne mora u mnt, mozes i u media, home, gde zelis
    Mozes i da linkujes posle montiranja ako zelis, ja recimo imam /mnt/media/podaci/slike/porodica i to linkujem u home da ne bi "samarao" celu putanju, mada imam precice i u bookmarks

    Code:
    ln -s /mnt/media/podaci/slike/porodica /home/user
    i imas link u home....recimo, mozda ti olaksa
     
  5. ivanblago

    Korisnik

    Joined:
    17.01.2012
    Messages:
    149
    Likes Received:
    8
    Location:
    Novi Sad
    U najviše slučajeva se to odnosi na situaciju kada je Windows instaliran nakon GNU Linux operativnog sistema. Zna da bude problema i kod instalacije dva Linuxa, ali generalno ne bi trebalo(Dešava se da to uradi Fedora). Jer ako kao drugi sistem instaliramo Linux koji sa sobom nosi Grub2(onda ćemo njega i koristiti) tokom instalacije videćemo da u jednom trenutku detektuje druge sisteme.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Meni to kad se desi (da mi win pregazi linux bootloader) ja to resim na prost nacin....

    Ubacim opet flash ili CD od linuxa dignem live mode....

    instaliram startupmanager


    Code:
    sudo apt-get install startupmanager
    i samo stavim da mi prvi sistem bude linux...

    Restartujem racunar i imam bootmeni sa svim sistemima....

    Prost nacin, ne treba nikakva mudrost....

    *O ovom startupmanager programu sam vec pisao na forumu...dosta dobra stvarcica....
     
  7. Александар

    Korisnik

    Joined:
    23.01.2012
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Код мене је овакво стање партиција на једном једином хард диску који имам:

    Code:
    aleksandarkubuntu1110@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
                                                                                                                                          
    Disk /dev/sda: 120.0 GB, 120034123776 bytes                                                                                           
    255 глава, 63 сектор/стаза, 14593 цилиндара, укупно 234441648 сектор                                                                  
    Јединице = секторе од 1 * 512 = 512 бајта                                                                                             
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes                                                                                 
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes                                                                                     
    Идентификатор диска: 0x000cff98                                                                                                       
                                                                                                                                          
    Уређај Бут      Почетак         Крај      Блокова   Id  Систем                                                                        
    /dev/sda1   *          63    73400984    36700461    7  HPFS/NTFS/exFAT                                                               
    /dev/sda2        73400985    94365809    10482412+   7  HPFS/NTFS/exFAT                                                               
    /dev/sda3        94365871   234436544    70035337    5  Проширено                                                                     
    /dev/sda5        94365873    98558774     2096451   82  Linux swap / Solaris                                                          
    /dev/sda6        98558838   140504489    20972826   83  Linux                                                                         
    /dev/sda7       140504553   157276349     8385898+  83  Linux                                                                         
    /dev/sda8       157276413   174048209     8385898+  83  Linux                                                                         
    /dev/sda9       174048273   190820069     8385898+  83  Linux                                                                         
    /dev/sda10      190820133   205503479     7341673+  83  Linux                                                                         
    /dev/sda11      205503543   218082374     6289416   83  Linux
    /dev/sda12      218082438   234436544     8177053+  83  Linux
    aleksandarkubuntu1110@ubuntu:~$
    Партиције се користе за:

    sda1 → системска партиција за Мајкрософт Виндоуз Икспе (C)
    sda2 → партиција за податке у Виндоузу (D)
    sda3 → проширена партиција
    sda5 → свап партиција
    sda6 → хом партиција за све Линукс дистрибуције
    sda7 → системска партиција за Убунту Линукс 11.10 32-бит
    sda8 → системска партиција за Убунту Линукс 11.04 64-бит
    sda9 → системска партиција за Кубунту Линукс 11.10 64-бит
    sda10 → системска партиција за Кубунту Линукс 11.04 64-бит
    sda11 → партиција која се користи као складиште у свим Линукс дистрибуцијама
    sda12 → системска партиција за Убунту Линукс 10.04.3 ЛТС 64-бит

    Хард диск сам овако партиционисао пре неких 7-8 месеци како више никада не бих имао потребу да то поново радим, при чему сам оставио себи могућност да инсталирам више Линукс дистрибуција на свом рачунару. Све ово пишем јер желим да кажем да се проблеми не требају очекивати уколико се пажљиво ради.

    Пре неких месец дана сам морао да реинсталирам оперативни систем Мајкрософт Виндоуз Икспе. Након тог поступка ми је наравно, само Икспе радио. То је зато што је Икспеов покретач система (илити бутлоадер, енгл. bootloader) пребрисао Линуксов Груб покретач система. Дошао сам у ситуацију да је било потребно да вратим Груб покретач система, односно да га поново инсталирам. Стање са партицијама и оперативним системима/Линукс дистрибуцијама је било као што сам горе описао. Пошто ми је претходно био активан Груб од Кубунтуа 11.10 код мене је, конкретно, поступак текао овако:

    1. Покренуо сам Кубунту Линукс 11.10 у живом режиму.

    Code:
    sudo fdisk -l
    2.
    Code:
    sudo mount /dev/sda9 /mnt
    3.
    Code:
    sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
    4.
    Code:
    sudo reboot
    5. Поново се појавио Груб покретач система. Одабрао сам Кубунту Линукс 11.10 а затим урадио:

    Code:
    sudo update-grub
    Из овога можете да закључите да Виндоузов покретач система види само Виндоуз оперативне системе, док Линуксов Груб покретач система види и Линукс и Виндоуз оперативне системе. Такође је препоручљиво да вам буде активиран Груб покретач система оне Линукс дистрибуције која је најновија јер ћете тако избећи потенцијалне проблеме (као на пример да Груб покретач система старије Линукс дистрибуције не виду новију Линукс дистрибуцију која такође користи Груб покретач система). Неке Линукс дистрибуције користе покретаче система који нису Груб па и то треба имати на уму.

    пс1 На sda8 ћу првом приликом да инсталирам неку од Минт дистрибуција (јер ми Убунту 11.04 више није неопходан).

    пс2 Уколико се питате зашто имам толико "истих" Линукс дистрибуција, могу да вам кажем да је један од разлога месечно закупљен интернет проток.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
    Što reče jedan moj poznanik: ,,Windows je glup i misli da je jedini na svetu, dok Linux vidi one pored sebe'' ;)
     
  9. T-rex

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Cisto sumnjam da bi se i Linux mlatio da vidi Windows da ima procenat korisnika kao Windows.Ako ce mo realno
     
  10. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    [quote author=T-rex link=topic=80.msg761#msg761 date=1327790078]
    Cisto sumnjam da bi se i Linux mlatio da vidi Windows da ima procenat korisnika kao Windows.Ako ce mo realno
    [/quote]

    Koristim ustavno pravo da se ne složim.
     
  11. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    [quote author=Kmamuz link=topic=80.msg756#msg756 date=1327777366]
    Što reče jedan moj poznanik: ,,Windows je glup i misli da je jedini na svetu, dok Linux vidi one pored sebe'' ;)
    [/quote]

    Ovaj nebih se složio sa tobom. :)

    Windows nije glup i windows vidi SVE particije bilo kojeg formata, ali to što on vidi ne znači da će i krajnjem korisniku to isto pokazati. Čini mi se da je jedan lik sa Slashdot-a objavio analizu da Windows kešira sve fajlove na diskovima i to po podizanju sistema šalje "tamo negde".

    Da li ste nekada dugo vremena koristili linux i posle recimo 10-15 dana aktivnog korišćenja podignete windows... šta vam se desi sa windowsom!? Zablokira vam ceo sistem, internet je nedostupan, firewall je isključen, ne možete da otvorite IE.... a HDD drlja li drlja...

    O tome pričamo, dakle Windows vidi i ume da pročita sve particije i sve fajl sisteme, samo što 95% korisnika Windows-a to ne zna, i ne zna da je Windows jedan veliki virus koji krade podatke od kada je svta i veka.

    Setite se fame da je Download.com optužen da je u saradnji Microsoft-om instalirao/ubacio trojance u VLC, WInAmp, WinZip, ZoneAlarm koje je windows napravio da budu nedetektovani.... Mislite o tome!
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
    Hvala na informaciji... ;)
     
  13. T-rex

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Tako je Vladimire, ja nisam hteo da komentarisem jer ne bi imao blage reci kao ti.Ali ne mogu da verujem da neko ko zna da korsti linux i moze da kaze da je win glup, zar nismo to prevazisli narode????Nemoze.
    Ja uvek imam problem sa netom kada predjem na win i zvukom, mada sam zvuk prepisaivao tome da jednostavno vise ne znam da se snalazim u win kao pre niti imam strpljenja za njega z aono malo sto mi treba.