Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kako da namestim da lide 300 radi

Discussion in 'Opšte diskusije' started by Branimir Maksimovic, 17.05.2019.

  1. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    432
    Likes Received:
    328
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ne kapiram sta treba da uradim da bi ovaj Canon skener proradio sa sane.
    Uputstva su nikakva, nista nije lepo objasnjeno pa sada koristim neko programce
    Canonovo koje je sturo.
    Kapiram treba da negde stavim path do firmware-a negde u /etc/sane ali nit imam
    firmware niti znam sta treba da stavim. ;(
     
  2. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,766
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Hmmmm čini mi se da @Dragan ima sličan/isti model....
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,219
    Likes Received:
    4,803
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Sličan, verovatno samo stariji model, LiDE 120..
    @Branimir Maksimovic
    Canon skeneri bi trebalo da rade oob na linuxu, samim tim i na Manjaru kod tebe..kod mene radi ok na Manjaru, i to u vboxu, ništa posebno nisam radio...
    Banalno pitanje:
    1) Da li se uopšte vidi skener?
    Code:
    lsusb
    ako da, da li imaš instaliran simple-scan...trebalo bi da ima sve potrebne drajvere za Canon
    Code:
    pacman -Q -e | grep simple-scan
    Screenshot - 05172019 - 10:23:39 PM.png
     
    Jocix likes this.
  4. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    432
    Likes Received:
    328
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Da vidi skener, sudo sane-find-scanner ga nalazi, ali scanimage -L ga ne lista. Na sane stranici kazu da je podrzan
    i da treba pixma firmware, ali ja sam odkomentarisao pismu u dll.conf i ubacio usb vendor i model u pixma.conf
    ali nista ;(
     
  5. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    432
    Likes Received:
    328
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ma evo u ocajanju probam sane-git i proradi iz cuga P
     
    Dragan likes this.
  6. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,766
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Sad se sećam kada sam pozajmio skener od Dragana da skeniram neku dokumentaciju na KDE Neon je isto radio OOB. Meni je trebala opcija samo skener, ne znam za one ostale dodatne opcije da li su radile.

    Realno skener mi zatreba jednom u 365 dana.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    432
    Likes Received:
    328
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Skener i treba da radi OOB, osim, ako nije isuvise nov pa treba git verzija sane-a :p