Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Manjaro Kako da omogucim da vbox pristupa misu

Discussion in 'ArchLinux i Slackware' started by Branimir Maksimovic, 08.09.2019.

  1. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Elem, pametan kao sto nisam uzeo sam genius misa umesto logitech.
    I naravno postoji samo smart genius Windows sw koji kontrolise misa.
    I sad pokusavam iz vboxa to da pokrenem ali naravno nema pristup
    usb-u. Nema problema pokusao da dodam u vbox ekstenziju pa misa
    ali tad cim pokrenem vm, vise nemam kontrolu da misem.
    Da li postoji resenje da vbox koristi direktno usb port za misa, a ne preko
    Linux-a?
     
  2. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Trenutno ne.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Jocix likes this.
  3. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ovo je retoričko pitanje...guest sistem najnormalnije može direktno da koristi svaki usb port host sistema, samim tim i port miša.
    Primeri te direktne kontrole su svi ostali uređaji...štampači, skeneri, diskovi itd....koje guest sistem bez ikakvih problema može da koristi bez posredovanja host sistema.
    Mislim da za rešenje tvog problema možeš da probaš sledeće:
    1) Podigni wintendo guest uobičajeno, tako da host/linux kontroliše glodara, i instaliraj drajvere za tvoj model glodara.
    2) Isključi/shutdown win, u vbox podešavanjima predaj win gostu kontrolu usb porta na kojem se nalazi miš, podigni win pa vidi da li win gost/njegovi drajveri prepoznaje miša kako treba.
    Normalno je da u trenutku kada se startuje wintendo, miš na domaćinu prestane da reaguje, ali imaš bar tastaturu...ako nema drugog načina, gost uvek može da se obori sa desni Ctrl+h :)

    Usput, možda će delovati bezveze, ali postoji i opcija da na neki drugi usb port prikačiš još jednog glodara, koji bi host linux/ti koristio dok eksperimentišeš sa mišem u wintendu...probaj, ne košta ništa i ne može da škodi :)
    Screenshot - 09102019 - 02:10:44 AM.png
     
  4. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Znam, to sam probao ali cim se podigne virtualka izgubim kontrolu nad misem iu vbox i u hostu. Da probam drugog misa pored njega, to mogu, ali onda ovaj nece da se koristi kao mis a to nije posao.
     
  5. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Šta da ti kažem...nisi dovoljno uporan :)
    Upravo probao sa 2 glodara...Logitech je dodeljen winu, ovaj drugi, noname/Sunplus, je na hostu. Kada se isključi mouse integration host glodara, onaj koji je dodeljen winu prepoznaje se kako treba i radi bez greške :)
    Screenshot - 09102019 - 10:27:33 AM.png
     
    Vlad likes this.
  6. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    E sad to iskljucivanje integracije nesto mi ne ide, palo mi je napamet ali izgleda da nije iskljucena.
     
  7. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Kada sve druge metode propadnu, možda čitanje uputstva pomogne... :D

    Code:
    VBoxManage setextradata "VM name" GUI/MouseCapturePolicy Disabled
    Chapter 9. Advanced Topics

    Poglavlje:
    9.19.11. Configuring Automatic Mouse Capturing
     
  8. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    ...ili, ako ti je lakše ovako:
    Screenshot - 09102019 - 05:22:33 PM.png

    :)
     
  9. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Taj GUI cini se da ne radi nista. Hvala za liniju, probacu.
     
  10. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Radi, samo se promena ikonice zavisno od statusa jedva uočava...
     
  11. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Imam drugu verziju vboxa, izgleda drugacije ni sa komandne linije ni iz GUI-ja mouse integracija se ne iskljucuje.
     
  12. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ti koristiš Manjaro?
    Koja je verzija vboxa kod tebe?
     
  13. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
  14. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Nista uzeo sad Win 7 virtualku gde moze da se dizejbluje i gle isti problem, mis se smrzne momentalno i dok iz konzole ne ubijem vm
    a potom iscupam pa vratim misa u usb nece ni da mrdne.
    Zeznuo sam se sto sam uzeo geniusa, trebao sam logitech ;(
     
  15. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ovaj...disable mouse integration nema nikakve veze sa gostujućim operativnim sistemom, pogotovu ne sa nekom od njegovih podverzija. To je feature virtualbox-a.
    Nu, ne bih dalje zamarao ni tebe ni publiku, a ni sebe, jer kod mene sve radi bez greške, pokušao sam da objasnim i kako...
     
  16. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ima veze zato sto pod Win 10 imam totalno drugaciji meni i ne moze da se dizejbluje integracija. Medjutim problem
    je u tome sto cim startujem virtualku mis se izgubi i pre nego sto VBox stigne da grabuje misa, tj kliknem pa
    me pita za capture. Znaci ako vbox ima dodeljen usb mis.
     
  17. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
  18. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Pazi kad mi nije takav ;) Nema uopste input. Medjutim ima mogucnost na jednoj stavci da se iskljuci, kada
    iskljucim i tu i sa komandne linije opet ostaje integracija.
     
  19. webad

    Korisnik

    Joined:
    05.01.2016
    Messages:
    99
    Likes Received:
    53
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ubuntu
    odakle/kako je instalirana?
    moguce da je na zvanicnom repo-u OS-a neadekvatno modifikovana
     
  20. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    469
    Likes Received:
    334
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    ma nema veze, sa 7com ima input i sve ok, ali cim virtualka krene Linux host izgubi
    kontrolu nad misem bez obzira sto nista nisam kliknuo da virtualka uhvati misa.
    Mislim da ovo ima veze sa genius-om jer Draganu logitech radi fino. But then again
    da imam logitech-a ovo ni ne bih pokusavao :p