Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Kako pravilno azurirati Mint

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by milewap, 31.01.2019.

Tags:
 1. milewap

  Korisnik

  Joined:
  20.03.2016
  Messages:
  187
  Likes Received:
  65
  Location:
  Belosavci
  Okruženje:
  Mate
  Sistem:
  Mint
  Sad mozda je naziv teme cudan,ali nisam nasao slicno pa rekoh ovako.Pre neki dan sam po ko zna koji put stavio Mint Mate 19(prva ljubav,zaborava nema :D),pa lepo nadogradio na 19.1 bez problema.E onda uvek odradim ono tips and tricks Easy Linux Tips Project: Home Page sa ovog sada bloga.I u update menageru cekiram apdejte nivo 1,2 i 3,ostavim ono prvo za nove pakete i security updates cekirano a odcekiram sve za kernele.I imam sad 4.15.0-20 i 4.15.0-44(za ovaj pise podrzan do aprila 2023g,e onda opalim kroz terminal
  Code:
  sudo apt update
  sudo apt upgrade
  i dobijem i kernel 4.15.0-45.Za ovaj 45 u tom momentu je pisalo unsoported,a sad pogledah kaze podrzan do aprila 2023g???Sad razumem se iole oko Linuksa,ali dali koristiti samo update manager ili i terminal za azuriranje sistema?A 3 kernela cuce bese 1an je obicno oko 200Mb x3 to,dodje 600Mb zauzimaju.Pa se pitam gresim li gde,i sta je ispravno od gore navedenog :)
   
  Collapse Signature Expand Signature
 2. Commander

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  9,728
  Likes Received:
  4,759
  Okruženje:
  Gnome 3
  Sistem:
  Debian
  Komanda apt update samo prikuplja informacije o instaliranim paketima i njihovim novim verzijama (ukoliko postoje), dok komanda apt upgrade radi nadogradnju paketa i instalira noviju verziju. Imaš i treću komandu, dist-upgrade koja će ukoliko eventualno postoji ažurirati glavne sistemske fajlove i kernel.

  Što se tiče načina za update, i jedan i drugi su dobri, samo je stvar navike kako neko radi update/upgrade... lično ne sećam se da sam u zadnjih 10 godina sigurno uradio bilo kakav upgrade ili update preko GUI-a, sve radim iz terminala.
   
  Collapse Signature Expand Signature