Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ostali sistemi Konfigurisanje eksternog monitora

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Shankly, 23.03.2012.

  1. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Nadam se da sam potrefio kategoriju za temu, eksterni monitor je ipak hardware. Zapravo i nije monitor nego TV, takoreci, ista stvar, po svrsi. Problem je sledeci...

    Stigao novi monitor nativne rezolucije 1680x1050 (8:5 ili 16:10, kako god, prvi put se srecem sa ovim izrodom od rezolucije). TV je 16:9, FullHD, a koja mu je native rezolucija, ne znam. Do danas sam imao 5:4 monitor 1280x1024 i u NVidia X Server settings je bila podesena ista rezolucija i za TV u TwinView modu(i slika je bila malo razvucena, ali koristim ga samo da gledam filmove sa kompa pa malo "izduzim" sliku u playeru i onda na TV bude snimak u pravom odnosu). Medjutim sada nemam opciju da stavim 1680x1050 rezuluciju za TV u podesavanjima, a ako je rucno podesim u xorg.conf pri dizanju sistema nema signala na TV i izbacuje mi gresku da nije mogao da stavi trazenu rezoluciju. Slican sam problem imao dok sam koristio VGA kabl jer nisam imao ponudjenu 1280x1024 rezoluciju pa sam morao da rucno ukucam u xorg.conf ali je tako radilo posao. Sada sa HDMI kablom imam ponudjenu i tu rezoluciju iako nije native za 16:9 TV. Ja koliko znam TV moze da prikaze koju ja god da rezoluciju stavim, samo ce slika biti malo musava i u "neprirodnom" odnosu kao do sad rezolucijom 1280x1024 na 16:9 TV-u, tako da mi nije jasno zbog cega nece da ucita vrednost iz xorg.conf fajla. Ima li neko ideju kako da ga nateram da prihvati rezoluciju koju mu ja podesim rucno? Trenutno jedino resenje je da kad hocu da gledam film vratim rezuluciju monitora na 1280x1024 i slika bude na monitoru musava ali makar imam izlaz na TV.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. Александар

    Korisnik

    Joined:
    23.01.2012
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Ја се извињавам, али нисам те добро разумео. Дакле, ти у једном тренутку имаш видео излаз на два монитора? Који је монитор главни а који је споредни? Кажеш да нови монитор, који је стигао, а кога прво називаш тв-ом, има природну резолуцију од 1680х1050, а након тога кажеш да је тв фулхд, 16:9 и да заправо не знаш која му је природна резолуција? Стварно сам збуњен.

    Који су модели монитора тачно у питању, и које резолуције на сваком од њих желиш? Да ли су ти у једном тренутку битне резолуције на оба монитора или само на једном од њих (и на ком)?

    Прикључи оба монитора и дај излаз од:

    Code:
    xrandr -q
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,031
    Likes Received:
    1,670
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Ako je rezolucija tvog monitora 1680x1050 piksela znaci da je format monitora 16:10, a ne 16:9 i to znaci da nije FULL HD nego je HD Ready, jer FULL HD rezolucija je 1920x1080.

    [hr]

    fullhdwalpapers.th.jpg
     
  4. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Sad kad bolje procitam i sam sam sebe zbunio... ;) Do juce je stanje bilo ovako:

    1. Monitor 1280x1024 (5:4) ------ TV 1280x1024 (16:9) - TV je widescreen tako da je slika bila razvucena, ali kao sto sam rekao, promenim aspect ratio u playeru i onda se lepo namesti na TV, a na monitoru bude duguljasta. U NVidia settings je bilo TwinView i Clones. Naravno primarni je monitor, TV preko HDMI kabla.

    od juce:

    2. Monitor 1680x1050 (16:10) ---- TV nema signala. A nema ni mogucnost prikaza 1680x1050.

    sa xrandr -q izlaz:

    Code:
    xrandr: Failed to get size of gamma for output default
    Screen 0: minimum 1680 x 1050, current 2960 x 1050, maximum 2960 x 1050
    default connected 2960x1050+0+0 0mm x 0mm
       1680x1050      50.0     52.0  
       2960x1050      51.0     52.0* 
    Ja sam u xorg.conf pokusao da nateram da TV prikaze 1680x1050

    Code:
    # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
    # nvidia-settings:  version 280.13  (buildd@rothera)  Thu Aug 11 17:28:49 UTC 2011
    
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier     "Layout0"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        Option         "Xinerama" "0"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Mouse0"
        Driver         "mouse"
        Option         "Protocol" "auto"
        Option         "Device" "/dev/psaux"
        Option         "Emulate3Buttons" "no"
        Option         "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    
        # generated from default
        Identifier     "Keyboard0"
        Driver         "kbd"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    
        # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
        Identifier     "Monitor0"
        VendorName     "Unknown"
        ModelName      "Samsung SyncMaster"
        HorizSync       30.0 - 81.0
        VertRefresh     56.0 - 75.0
        Option         "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier     "Device0"
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        BoardName      "GeForce 9400 GT"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    
    # Removed Option "metamodes" "CRT: 1680x1050 +0+0, DFP: 1680x1050 +0+0"
        Identifier     "Screen0"
        Device         "Device0"
        Monitor        "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        Option         "TwinView" "1"
        Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
        Option         "metamodes" "CRT: 1680x1050 +0+0, DFP: NULL"
        SubSection     "Display"
            Depth       24
        EndSubSection
    EndSection

    ali mi izbaci gresku pri dizanju sistema (u attachmentu je screenshot). Inace, imam signal i na TV i na monitoru kad u nvidia settings namestim 1280x1024 na oba (TwinView i Clones), ali je onda na novom monitoru slika "musava" jer jer mu to nije native, ali makar mogu da pustim film/sliku na TV, u playeru slika nije mutna. Evo i xrand -q kad je tako podeseno:

    Code:
    xrandr: Failed to get size of gamma for output default
    Screen 0: minimum 1280 x 1024, current 1280 x 1024, maximum 2960 x 1050
    default connected 1280x1024+0+0 0mm x 0mm
       1680x1050      50.0     52.0  
       2960x1050      51.0     52.0  
       1280x1024      50.0* 
     
    Collapse Signature Expand Signature