Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Linux Mint 13 KDE

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by pavik, 23.07.2012.

  1. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Nova verzija je stigla! Šta drugo nego se baciti na probu...:))

    http://blog.linuxmint.com/?p=2090
     
  2. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Ја сам га већ описао. Могао је да буде мало бољи.
     
  3. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Malo slika i video:

    http://www.muktware.com/4007/linux-mint-13-kde-review
     
  4. Jo

    Jo
    Korisnik

    Joined:
    25.03.2012
    Messages:
    255
    Likes Received:
    103
    Location:
    Hrtkovci
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Odlučio se ja da instaliram sveži Kmint 13 , skinu instalaciju sa Oficijalnog Mintovog sajta, sa "Unebotin" nabacio na flešku, podesio boot i krenuo. E, sad kreće problematika. Prvo mi je izbacio ekran da boot sektor ima grešku, posle jedno deset restarta (ručnih), pokrene instalaciju, ali kada dođem do dela, da napravim root particiju, tu stane i vrti u nedogled. Usput da napomenem da mi tada nudi samo ext2 fajl sistem (ext3 i ext4 nepostoje). Nakon pola sata turpijanja, konačno napravi root part. Uspem da napravim "swap" i krenem da pravim "home" particiju i opet zastoj, vrti pa vrti u nedogled. Opet da napomenem da sam na "swap" i "home" ponovo dobio opcije "ext3 i ext4" fajl sistema. Tu sam poludio i prekinuo ov zaj....ciju. Kad sam opet dobio volju, skinem novu instalaciju sa Mintovog sajta (torrent) nabacim na fleš i pokrenem i instalacija prođe normalno (doduše dosta sporo u odnosu na Kmint 12) i tad opet problem. Neće da uradi ažuriranje, opet vrti, vrti, da poludiš. Kad sam pokrenuo ažuriranje iz terminala sve je proteklo bez ikakvih, meni vidljivih, problema. Evo, sad sam ga skockao po svojim potrebama, ali sad pri svakom podizanju sistema izbaci mi upozorenje kao na slici. Dosta sam smarao, ali ovo je najgora instalacija koju sam do sada radio, šta se to moglo desiti?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Nisam trošio KDE pa sigurno godinama, probao da ali možda čak i više od deceniju ga nisam aktivno koristio duže od mesec dana, tako da najbolje da ti se Calex javi ovde on ti je maher za KDE.

    Što se tiče problema prilikom instalacije i drljanjem po diskovima. Nekada se to dešava kada su HDD-ovi "istrošeni" dotrajali, kada ima loših sektora na disku itd itd.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Jo

    Jo
    Korisnik

    Joined:
    25.03.2012
    Messages:
    255
    Likes Received:
    103
    Location:
    Hrtkovci
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Napravio sam folder "contact" u /home/joca/share i sada više nema onog upozorenja, usput, čemu će on služiti i zašto ga nije napravio prilikom instalacije?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    @Jo

    Instaliraj gsmartcontrol

    Code:
    sudo apt-get install gsmartcontrol
    
    Otvori aplikaciju i proveri Error Log za dotični sistemski HardDisk

    View attachment 475

    on mora da bude prazan, kao na slici. Ako ima nekih grešaka ili upozorenja, najverovatnije imaš Bad Sector -e na disku. Usput, u kartici Perform Tests možeš da odradiš Short Self-test.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Traženje Bad sectora na disku veličine 640gb se radi direktno iz post-a i traje odprilike 48h. To je jedino i ispravno stanje da se utvrdi ispravnost HDD-a.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Проблем са инсталацијом може да буде и лош download или лоше направљена флешка. За ове Убунту клонове ипак више волим да флешку правим програмом који иде у пакету а не екстерним. Мада ми је најсигурније решење резање на диск ... иако неки овде не верују да RW може да се користи више пута. :) Рецимо Лиза уопште не стартује са флешке, пријави да има неки проблем и одбија да ради. Са RW иде нормално.

    Нисам имао проблеме са инсталацијом КМаје, инсталирао сам бар 3-4 пута и увек је прошло нормално, са уобичајеном дужином трајања инсталације. Хм, јесам једном али због тога што је партициона табела на првом харду имала неки проблем и чак је и gparted једва успевао да очита хард, то сам некако решио чекирањем и после је ишло нормално. Пробај овај предложени програм, ја ћу такође јер сумњам у други хард а ових дана ми делује да је и први почео да одбија сарадњу. :) Изгледа да ми не гине куповина ... мада први има сигурну гаранцију али не знам да ли ће да испусти бели дим јер не верујем да признају рекламацију када се некоме само чини да је хард при крају.

    То што пријављује да неки фолдер недостаје је због тога што је некоме промакло да то подеси, што је помало нормално за линух који прави и тестира само неколико њих. Мени се дешавало да покренем неки DL манагер а он понуди непостојећи фолдер са непознатим именом .... неко је пробао и није ресетовао подешавања. Нису страшни проблеми, лако се реше, као што је и овде урађено ... проблем са овим фолдером за контакте се и мени појављује што значи да је системски.

    Не морају само лоши сектори да праве проблеме. Мој други хард повремено прави паузе ... све ради нормално али када нешто копирам на/са њега, уме да прекине копирање на око минут, тада и све остало стане ... и после нормално настави. Свеједно где и шта копирам, битно је само да се нешто са њега ради. Ниједан лош фајл, све је ОК ... али те повремене паузе вероватно показују да почиње да се спрема да испусти бели дим.
    Мислим да сам га једном и тестирао на лоше секторе али није пријавио ниједан.
     
  10. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    To sa prestankom rada na određeno vreme, mi smrdi na neki mehanički kvar!? Ne znam koliko su ti stari diskovi, ali i oni imaju dušu :) Pa vremenom se zamore (pogotovo kada se sa njima radi konstantno tj vrši se opterećenje sa kopiranjem i pomeranjem fajlova, jer tada je HDD pod najvećim stresom) i kao i svaki uređaj ima svoj vek trajanja.

    Odprilike, drljanje i krčanje diska uz sporo kopiranje znači (u većini slučajeva) loše sektore. Prestanak potpuno rada diska i nastavak (u većini slučajeva) znači mehanički kvar.

    Bolje ti to na vreme bekapuj za svaki slučaj....
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Нешто јесте а да ли је механички ... мање је битно. Старији диск је почео са тим успоравањем зимус ... мада можда нисам приметио док нисам на њега пребацио оперативни систем (седмицу) и она је почела сваки час да кочи. Вратио сам ОС на новији хард и проблем се мање примећује, само кад приступам старом харду. Пре неколико дана је и новији почео да се понаша чудно, пар пута се све закопало а код рестарта се пријавио биосу као bzbzbzbzbzbz ...негде сам прочитао да такав проблем прави САТА кабл па сам га заменио. Онда сам одрадио HDTune па је и он, као пре неколико месеци онај стари, показао неке пикове на доле тј приступ неким деловима је баш успорен ... стари хард је скоро цео под тим пиковима. Ипак, у резултатима се помиње само bad UDMA crc и као опис пише ... лош кабл.
    Почињем да сумњам и на напајање, прошлог лета сам купио чифтека али јефтинију серију, само 450W ... можда не може да одради посао. Баш ћу да пробам тест само са једним хардом. Оригинално чифтек напајање које је ишло уз кућиште је имало 350W али се носило и са три харда.
    Јбг, да није оваква ситуација, купио бих људско напајање и нове хардове, овако се надам да неће да откаже и изгубим све на оба харда. :)

    А да ову поруку и још неколико пребациш у другу тему? Много смо скренули са КМинта.
     
    Commander likes this.
  12. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Instalirao sam KMint na jednu particiju i nisam imao bilo kakav problem pri instalaciji. Koristio sam piši-briši disk, pa mislim da je te probleme pravila Unetbootin instalacija.

    Očekivao sam veću potrošnju rama u stanju mirovanja. Debian(takodje, sa 4.8.4) ima manje zauzeće rama samo za 15-20 mb.

    Nisam primetio da neka aplikacija ne radi, mada sam pobrisao 10-ak programa koje ne koristim.
     
  13. Jo

    Jo
    Korisnik

    Joined:
    25.03.2012
    Messages:
    255
    Likes Received:
    103
    Location:
    Hrtkovci
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Narode, testirao sam HDD i nema loših sektora. Posle dva apdejta , ali iz terminala i posle ručnog pravljenja datoteke "contact" u [background=rgb(255, 253, 250)]/home/joca/share , sve sada radi super. Ne prijavljuje više nikakve greške i normalno se podiže, nema zabadanja. U čemu je bila caka ne znam (ne verujem da je do nepostojanja ove datoteke) , možda je do fleške ili Unebotin nije dobro napisao instalaciju. Nemoguće da je slika instalacije, skinuta sa oficijelnog Mint sajta, bila neispravna. [/background][background=rgb(255, 253, 250)]U svakom slučaju Hvala na podeljenim iskustvima, mada ste me bili prepali da će da padne keširanje za hard, ali na svu sreću ovaj će još da vozi.[/background]
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ovo upravo kucam na netbook-a na kome trci Kmint 13 32bit.

    Instalacija je trajala nepunih 12 minuta. Imam i ja problem sa "contacts", napravio sam taj folder i to je to. Samo mi cudno sto je skinuo odma preko 500mb paketa ali dobro...

    Mogu da potvrdim da mi kmint na ovom netbooku radi barem 40% bolje udobnije i brze nego Cimet, kako nije mi jasno, ali je KDE lepo ispeglan, svidja mi se veoma...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Тај фолдер је очигледан пропуст, неко није лепо вратио конфигурацију на основну али није страшно, лако се реши. Поменуо сам и апдејт, истог дана када је изашао, довукао је једно 300 мега ... очигледно је имиџ раније направљен и нису хтели да га поново препакују. Ни то није неки проблем, мислим да се то повремено дешава. У сваком случају је коначан резултат употребљив ... мада сам поменуо оних пар проблема.
    Не знам како се понаша на кршевима, овај други крш не могу баш да пробам пошто су fx5200 скоро сви избацили, једино PCLOS и Убунту Unity раде без грешке. На овом мало бољем компу ми је сада КДЕ основа а детаљи одређују који ће конкретно линух да буде основни.
     
  16. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ja sam ultra zadovoljan kako radi. Ali bas sam zadovoljan.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Јеси ли одрадио комплет апгрејд, заједно са кернелом? Набаци virtualbox па креирај неку вирт макину и покрени је. Код мене је апгрејд кернела промашио један од пакета и није могло да се стартује док нисам пешке додао тај за који се бунио. Мада можда није исто на 32 као на 64 битној верзији.
     
  18. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Da da kompletan update od 428mb i posle doga upgrade sa novim kernelom oko 130mb...

    Ma ne treba mi virtualbox ipak je ovo netbook...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Мислио сам да пробаш како ће да се понаша, не да га користиш. Мада ... ово се мени дешавало код апгрејда са 3.2.0.23 на 3.2.0.26, можда је сада са 3.2.0.27 то оправљено. Ма небитно.
     
  20. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ajd videcu kada me ne bude mrzelo da instaliram VB pa cu da testiram.

    Dovidjenja XFCE, dovidjena Mate, dovidjenja Cimet.... dobro jutro KDE 4.8.4. :)

    XFCE 13 mi je grejao iz nepoznatih razloga netbook kao lud, par puta sam se ufrkisao pa sam iskljucio netbook.... na ovom KDE neverovatno netbook gotovo LADAN.... kako pojma nemam. U pozadini ide amarok sa stream TDI, Chromium pici sa 10 tabova, ktorrent radi 100% opterecenje CPU samo 20%, netbook vec sat vremena bukvalno HLADAN.

    Extra je ovaj kmintic ide sasvim sigurno i na desktop, ispeglan je maksimalno za razliku od starijih verzija. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    vox and pavik like this.