Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Linux Mint 13 Maya - finalna verzija

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Commander, 15.05.2012.

  1. despot77

    Korisnik

    Joined:
    02.03.2012
    Messages:
    127
    Likes Received:
    18
    Location:
    Gradiška
    I meni se dva puta desilo da zaledi kompletan desktop, samo miš mogu micati, ostalo ne reaguje,.... meni je radila prečica za log out (Ctrl+Alt+Backspace) pa nisam morao raditi reset na dugme...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Zavisi na kakva laptop tj kakve su mu mogućnosti?

    Meni baterija traje punih 5 sati, oept sve zavisi od modela baterije a manje do linuxu.

    Možeš bez problema da instaliraš mate na cimet i cimet na mate.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Broker likes this.
  3. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Primetili Mint i na ITsvetu :)

    http://www.itsvet.com/arhiva/2012-05-28#44356
     
  4. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Evo i ja da se javim konacno, 5 dana sam bio odsutan zbog nekih obaveza i napokon mogu da pristupim forumu a da nije sa mobilnog :). Maya radi manje-vise lepo, Cinnamon koristim, MATE mi nikako ne lezi, pa ga nisam mnogo ni cackao. Nista epohalno se nije promenilo, osim sto Maya treba da je LTS izdanje. I tu dolazim do zamerki.

    Za jedno LTS izdanje, mogli su i da sacekaju sa finalnom verzijom jer je i dalje poprilicno bugovita u odnosu na Mint 12 (koji je ipak 6 meseci peglan, sigurno ce i Mayu "ispeglati" kako valja). Cinnamon je u prvih par dana dok nije stigao update na 1.4-UP3 bio uzasan, vise je bio ukocen nego sto je radio, pannel edit mode ga ubijao na mrtvo. Sad retko zakucava, ali desava se i onda odsece tastaturu pa mora "magic button" da radi. Drugi i veci problem mi je sto Suspend ne radi. Tj. kako kad. Nekad se digne iz suspenda, nekad zakuca pa moram da restartujem ili u nagorem slucaju da ugasim masinu iz struje dok se sve ne raskesira iz RAM-a pa tek onda da upalim (desilo se jednom, 10 restarta nije pommoglo). Kako, zasto, ne znam, na 12 nisam nijednom imao taj problem. Trece, i najteze mi je to palo, neki update mi je od Opera-next napravio horror pa sam morao da se vratim na Operu. Nije update Opere-next, ona je i dalje 12.00-1431 kao i pre 20 dana, nesto drugo je napravilo problem i za sad nisam uspeo da backtracujem koji upate je problematican. Sto se novog MDM-a tice, slagao bih kad bih rekao da mi se svidja, to je glupost koju su preneli iz LMDE i tamo je bilo problema sa tim (pistao je kad se resetuje i ostale sitne i manje sitne bube).

    Inace probao sam i x86 i x64 verzije MInt 13 Cinnamon DVD verzije i nisam nikakvu razliku nasao u radu, cak je x64 malo vise bugovita. Ne zanam sta se igraju sa kernelima i na koji nacin, x86 verzija mi je videla cela 3GB RAM, dok x64 vidi 2.9GB. Nije da mi je zapelo za 100MB, ali ne mogu da verujem da x64 ne vidi sve, prosto je glupo. Od ostalih stvari jedino mi Skype jede dzigericu jer zahteva da se skine 118MB paketa da bi radio (zauzima 333MB prostora)! Najduzi dependency list iskad (246 komada). Sve su sanse da se nakanim danas i vratim na 32bit verziju.

    Jel uspeo neko da potera Gnome Shell? Ja jedino u "obican" Gnom mogu da udjem...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,030
    Likes Received:
    1,667
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Mogu da dodam samo da za kernel idi na mainline.org i skini zadnji kernel. Mozda pomogne malo. Ja sam skinuo zadnji mislim da je 3.3.4.

    Sto se ostalih stvari tice, jos mora da se radi na njemu...sto ti kazes da se pegla...NI meni ne radi idealno... :)
     
  6. DrDEX

    Korisnik

    Joined:
    16.04.2012
    Messages:
    44
    Likes Received:
    15
    Location:
    Jamena
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Danas sam instalirao Cimet Maju 64bit verziju... instalacija prosla glatko, sa live DVDa sve sljaka ko sat, ali kad sam nakon instalacije restartovao komp, nije htela da se pokrene... Prilikom pokusaja da se butuje, prijavi gresku kao da particija gde sam instalirao ne postoji. ISO sam preuzeo sa zvanicnog Mint sajta. Sad sam opet na Lizi ( kako ovo zvuci haaa ).
     
  7. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    @DrDex - Preko Mint12 dist-upgrade ili cista instalacija Maye? Ja sam Mayu digao na 3 masine (2 desktop i 1 laptop) i sve radi uz manje bugove, ali da nece nikako, to mi nije jasno. Jesi proverio .iso sliku kad si je skinuo? To se radi sa md5sum:

    Code:
    md5sum /skinuta/iso/slika.iso
    i uporedis rezultat sa md5sum sa sajta odale si skinuo. Mala greska/neslaganje md5sum-a moze znaciti velike probleme, tj. ostecenja .iso slike. Uvek testiraj .iso sliku sa md5sum-om iste. Jedino ako skidas preko torrrenta neces imati problema sa md5sum, ako je skidas sa http ili ftp uvek proveri integritet skinutog fajla. A i cudi me da si oduistao odmah, aj malo linux entuzijazma, dok 12 put ne uspe ne racunam da si i probao! :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. Broker

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    335
    Likes Received:
    79
    Location:
    Kraljevo
    Sistem:
    Slackware
    A na kojem laptopu. Ne znam da li ti pravis razliku izmedju netbooka i laptopa ili to sve trpas u isti kos kao mnogi.
    Nije to netbook koji si video u SC, ovo je bas laptop (uzeo ga pre 3-4 dana), doduse isto Dell Inspiron.

    Instalirao sam juce MATE i radi odlicno, radi brze od Ubuntua 12.04 kojeg isto imam na masini, ali i to veliko ALI, jutros ga startujem i da mi radnu povrsinu bez panela i ikonica, samo mogu desni klik da upotrebim i nista vise.
    Mislim i da znam sta je. Ovaj laptop, Dell N5110, ima nVIDIA Optimus tehnologiju, znaci ima Intel graficku u CPU i zasebnu nVIDIA graficku kartu sa svojih 1 GB memorije koju pali kod zahtevnijih aplikacija, sve zbog ustede baterije, i tu ne znas na Linuxu uopste ni koja graficka uopste radi. Na Ubuntuu na Gnome 3 sam to resio preko aplikacije Bumblebee (i to ne bas tako lako), ali reko za MATE nece biti potrebe.

    Na Sleku mi dao panic kernel na prvom butanju posle instalacije.
    Mislim da je uzrok isti i kod Minta i kod Slackwarea.
    Moram to nekako da resim ocu da se pojedem na Ubuntuu. :) jes' i Ubuntu Linux ali...

    Ide Mate na netbook. Opet sam izasao na 11 operativnih sistema, oce ovi moji da me isteraju iz kuce. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. DrDEX

    Korisnik

    Joined:
    16.04.2012
    Messages:
    44
    Likes Received:
    15
    Location:
    Jamena
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    @Shankly... Ma ne pada mi na pamet da odustajem.... idalje se uhodavam u svetu linuxa i dosta toga jos moram da naucim... tek nesto preko mesec ipo dana koristim linux
     
    Commander likes this.
  10. calex

    Korisnik

    Joined:
    19.02.2012
    Messages:
    680
    Likes Received:
    44
    Location:
    Ниш
    Sistem:
    Mint
    Имаш 11 ОС на компу? Хм, ја сам тренутно ту негде, 9 linuxa и два windowsa али планирам да то мало проширим. Јуче сам чак морао да заменим два неким другим а управо је изашла нова Федора ... греота да бришем неки од постојећих да бих и њу пробао ... сад ћу да ослободим још мало места за нове линухе.
    :)
     
  11. Broker

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    335
    Likes Received:
    79
    Location:
    Kraljevo
    Sistem:
    Slackware
    Ne na jednom, na 5 racunara.
    Dva desktopa, dva laptopa i jedan netbook.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,030
    Likes Received:
    1,667
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Au Broker...Ha ha... Svaka cast...Ja imam ovaj jedan i on mi je dovoljan sasvim. :)
     
  13. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Pa dobro bre što se na hvališ onda? Mi sve čekamo da kažeš, ja video neke fotkice na FB-u ali sam mudro ćutao čekao sam da prvi zapevaš :)

    Normalno da ne trpam netbook i laptop u isti koš, zato sam i pitao koji je laptop u pitanju, aludirajući na onaj netbook koji si poneo u Sava Centar.

    Instaliraj Cimet na taj Linux Mint pa javi da li i dalje pravi probleme sa dve grafičke, obziromd a je Cimet bolje podržan od mate-a.

    P.S. Čestitam na kupovini :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Broker likes this.
  14. Broker

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    335
    Likes Received:
    79
    Location:
    Kraljevo
    Sistem:
    Slackware
    Mnogi ne prave izmedju toga razliku, sve je to isto. :)

    Ipak sam na laptop digao Slekver a ne netbook-u umesto Ping OS-a ce ici Mint 13 MATE.
    To da je Cimet bolje podrzan nego MATE nisam znao. Mislio sam bas da je obratno.
    Icice oba okruzenja na netbook.

    Hvala. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Ovo je za blog... :)

    2012's Best Linux desktop: Linux Mint 13


    http://www.zdnet.com/blog/open-source/2012s-best-linux-desktop-linux-mint-13/11110
     
  16. acinic

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2012
    Messages:
    163
    Likes Received:
    3
    Location:
    Paracin
    Mint Linux 13 verzija radi ok! Osim sto nemam dropbox status ikonu u traci. Odnosno ne otvara se folder Dropbox kada kliknem na ikonu u meniju. Sihronizacija fajlova radi. Desava se jos nekom taj bag?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    @ acinic Sve su sanse da je to do apleta, na 13 je cinnamon 1.4 3UP, i moguce je da applet nije updateovan da radi (slicno se desavalo posle 1.3>1.4 upgrade cimeta), autori apleta to obicno srede za par dana.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. sasa_

    Guest

    Broker likes this.
  19. despot77

    Korisnik

    Joined:
    02.03.2012
    Messages:
    127
    Likes Received:
    18
    Location:
    Gradiška
    Collapse Signature Expand Signature
  20. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Mint vs. Windows 8!

    http://www.unixmen.com/linux-mint-maya-vs-windows-8/

    U poverenju, još nisam video ni 7, a o osmici da ne govorim.. :)