Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Linux Mint 15 “Olivia”

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by pavik, 16.05.2013.

  1. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Pa ono jeste bez veze:) to nije na primer kao AMD Crossfire ili Dual Graphics tehnologija, gde gde zbog boljih performansi uparuješ dve iste kartice ili APU+GPU gde za GPU važi isključivo a obično samo par selektovanih modela koje drajver podržava.

    http://www.cpu-world.com/info/AMD/Recommended_graphics_cards_for_AMD_dual-graphics.html

    Kod ove tehnologije samo svičuješ grafike ništa drugo, a zbog evenutalno boljih performansi ili pak drugačijih featuresa :D.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Optimus
     
  2. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    Evo whisper se javlja :)
    Laptop se mnogo manje greje :) Sad fura drajver direktno za AMD (pre nego sto je @Dragan instalirao doticni drajver, Mint mi je radio na nekom njegovom drajveru, koji je on 'preporucivao' u sklopu njegovih drajvera). Pratim sta pisete ali pojedini termini mi izgledaju kao spanska sela :)
    Jedno pitanje: Sta da kucam u konzoli da vidim dali mi je instaliran drajver za Intel i jos jedno pitanje: dali da se bacim na ucenje unix komandi kako bi se bolje upoznao sa svim tim zezalicama koje se kucaju u konzoli ili ne? Imam Unix knjigu pa ako mislite da treba da se bacim na ucenje...
     
  3. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @21
    I catalyst ima DPM :)


    Dobra vest :)

    Za fino podešavanje AMD drajvera, verujem da nema boljeg majstora od @21 :)

    Što se tiče intelovog drajvera, skoro sasvim sigurno je učitan, ali neaktivan.. ispis komande će pomoći u lociranju

    lspci -knn

    Za učenje nikad nije kasno..matorci kao ja su klasičan primer :)
     
  4. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Catalyst svakako ima :), priča se da samo DPM deo Catalysta ima par miliona koda, a to je više nego cela Mesa i ddx popularna trojka zajedno :D. Njegov problem je najviše što ga ne apdejtuju redovno za X em kernel verzije i naravno što imaš tek jedan do dva drajvera godišnje koji kvalitetom zaliče na nešto - otprilike kao firefox esr naspram release... ostalo je polubauk polukruži poluevropom :D. Eto tek sad ovaj oktobarski će im biti taj marked kvalitetan :D. Kano tekstilci - sezona proleće-leto i jesen-zima i to bi bilo to ;).
     
  5. Sioux

    Korisnik

    Joined:
    17.05.2012
    Messages:
    843
    Likes Received:
    287
    Location:
    Zemun
    Sistem:
    TRIOS
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Zato sam i batalio linux, postalo je nepodnošljivo..kernel se apgrejduje non stop, i apgrejd je postao sam sebi svrha, ne možeš ništa pametno da radiš od konstantnih apgrejda.
    Sećam se velikog prelaska sa 2.4 na 2.6, to je bio linux... ovo sada je frankenštajn, a ne kernel.
     
  7. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    Dragane kucao sam sta si mi napisao i evo sta se pojavljuje u terminal:
    isper@linuxmint ~ $ lspci -knn
    00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller [8086:0104] (rev 09)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port [8086:0101] (rev 09)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0106] (rev 09)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: i915
    00:14.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller [8086:1e31] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: xhci_hcd
    00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 [8086:1e3a] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: mei
    00:1a.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 [8086:1e2d] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: ehci-pci
    00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1e20] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 [8086:1e10] (rev c4)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 [8086:1e12] (rev c4)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:1c.2 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 [8086:1e14] (rev c4)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 [8086:1e26] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: ehci-pci
    00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller [8086:1e59] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: lpc_ich
    00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] [8086:1e03] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: ahci
    00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller [8086:1e22] (rev 04)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Thames XT [Radeon HD 7670M] [1002:6840]
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: fglrx_pci
    07:00.0 Network controller [0280]: Ralink corp. RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe [1814:3290]
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:18ec]
    Kernel driver in use: rt2800pci
    07:00.1 Bluetooth [0d11]: Ralink corp. RT3290 Bluetooth [1814:3298]
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:18ec]
    08:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: r8169
    09:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5229 PCI Express Card Reader [10ec:5229] (rev 01)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1840]
    Kernel driver in use: rtsx_pci
    whisper@linuxmint ~ $
     
  8. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    @Dragan

    3.10 je stable, ovaj 3.11 neće biti - mesec dva i ćao... uglavnom sami apgrejdi i nisu problem, sve dok se ne izlomi abi, a ove verzije sve bi trebalo to i da označavaju, ništa drugo.

    A što se ovih drajvera za grafičke tiče jeste ubitačno, ranije je bilo OK dok su bili UMS, mogao si da držiš kernel jedne verzije (eventualno samo da apdejtuješ drm modul) i da se zezaš u userspace sa xorg drajverima koliko hoćeš, ali jbg to je osobina KMS drajvera a i za ovoliko novi feature ipak mora novi release :). Inače radeon drajver sa ovim UVD i DPM featuresima je praktično postao najveći drajver u kernelu :chiffa: .

    @whisper

    OK je ispis - samo vozi ;).
     
    whisper likes this.
  9. Sioux

    Korisnik

    Joined:
    17.05.2012
    Messages:
    843
    Likes Received:
    287
    Location:
    Zemun
    Sistem:
    TRIOS
    Ja furam na poslu već metar i više dana neki 3.11 rc, i radi skroz stabilno.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Lepo je to Sioux, međutim čovek ako je odlučio da koristi fglrx bolje ga je ne nagovarati da menja mnogo kernele ;).

    Inače za obične korisnike uopšte ne treba preporučivati ni rc kernele, tek kad je Linus zadovoljan i objavi ga kao konačan release znači da to već liči na nešto :).
     
    whisper likes this.
  11. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    @21
    Nemam pojma ni sta je fglrx (bez smejanja) jer sam nov u ovom. Sinoc je Dragan izgubio skoro 3h da mi nasteluje sistem i veliko mu hvala. Na meni je sad da se bacim na izucavanje komandi i sveg ostalog. Majku mu tesko je. Kod windowsa sve ide na klik a ovde se kucaju komande pa za one koje neznaju, kao sto sam ja, to predstavlja problem. Sto se ranije nisam osvrnuo na linux (unix)... :S Bitno je da sam se zainteresovao i sad cu odvojiti dosta vremena za sve to jer bi voleo da znam, kako za mene tako i za nekog drugog kome bude bila potrebna pomoc da mu pomognem.
     
  12. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Najednostavnije sve što ne razumeš ignoriši i nema problema :).


    http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Catalyst#Linux
    http://xorg.freedesktop.org/wiki/radeon/
     
    whisper likes this.
  13. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Dobro, nisam baš merio vreme, ali ne čini mi se da je bilo baš 3 sata, pukla nam je i veza zbog mog glupavog skrinsejvera u VBoxu, malo sporo..i eto, vreme odleti očas posla :)
    Usput, ja vreme ne smatram izgubljenim, nego korisno provedenim :)

    Usput2, TeamViewer me neodoljivo podseća na Hamachi..koristi li to još neko na Linuxu?

    @whisper
    U prilogu su ti 2 skriptice, Intel i Amd, pomoću kojih se setuje željena grafička, i restartuje računar.
    Raspakuj ih gde ti odgovara(Desktop npr) pa kad hoćeš da podigneš laptop u modu sa Intelovom grafičko, pokreneš dvoklikom skriptu "Intel", otvoriš je u terminalu, tražiće ti root lozinku, setovati grafičku, i restartovati laptop ..isto važi i za Amd skriptu.

    View attachment 1918
     
    whisper likes this.
  14. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    Super, tnx ;)
    Sad cu da eksperimentisem :)

    Toliko o 'eksperimentu'. Prebacio sam na Intel i kad sam restartovao sistem prijavljuje nekakvu gresku u smislu da drajver za Intel (pise nesto X nemam pojma) nije pravilno instaliran. Samo otvori terminal i ne pojavljuje mi se desktop...sad sam preko drugog kompa pa da iskopiram skriptu za amd i preko terminala da je ubacim pa da cekam da se pokrene.
     
  15. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    whisper likes this.
  16. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    Hmm, kad se restartuje sistem i u terminalu kucam komande za prebacivanje na amd izbaci mi obavestenje da je prebaceno na amd ali posle ponovnog restarta i dalje se (uporno) pojavljuje nekakva greska vezano za X server i nece dalje. Par puta sam kucao komande za amd i opet isto. Nije valjda da sam ga 'ubio'? Imam pored sebe disk sa kojeg sam instal mint, jel postoji opcija za repair?
     
  17. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    @Dragan

    Ma ne valjaju te skripte sa mint community, čovek koliko vidim samo nešto pogrešno prepisao :connie_pumpkinsmile: .

    Trebalo bi da radi svič samo sa restart X tj. logout, ne treba ceo reboot. Ovde ima dosta materijala :)

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1930450

    Ali ne mogu sad da gledam, odoh da :connie_duckymom: .
     
    whisper likes this.
  18. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    Slikao sam sta se pojavljuje:
    IMAG0215.jpg
    IMAG0216.jpg
    IMAG0217.jpg

    I tako svaki put kad ga restartujem. To je pocelo da se pojavljuje cim sam kucao da promenim na Intel grafu a kad hocu da prebacim na AMD i kucam:
    sudo aticonfig --px-dgpu
    u terminalu bi izbaci da je uspesno prebaceno na High perfomance i kad opalim:
    sudo reboot
    stalno mi izbacuje ono sto sam slikao i nikako se ne otvara interfejs.
    Znaci ludnica :)

    Malo sam googlao i evo sta sam nasao:


    oobetimer wrote:I got the same error and I resolved it this way:

    1. When the message about viewing the X server output came, I pressed Ctrl F2
    2. Now on the new shell I ran command sudo Xorg -configure
    3. Then I copied /home/oobe/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf
    sudo cp /home/oobe/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
    4. At last I started X using command startx

    Dali ce to uspeti? Bojim se da nesto ne zeznem pa posle sve iznova :S




    Kao i ovo:
    http://community.linuxmint.com/tutorial/view/842
     
  19. Sioux

    Korisnik

    Joined:
    17.05.2012
    Messages:
    843
    Likes Received:
    287
    Location:
    Zemun
    Sistem:
    TRIOS
    @ Indijanac
    Usput2, TeamViewer me neodoljivo podseća na Hamachi..koristi li to još neko na Linuxu?

    Ja sam ga malo koristio, a može i sa androida mada nije baš zgodna kontrola sa onako malog ekrana. Zamisli da trkeljišeš nekom sa ekrana od 5'' ekran od 24''.... Da izgibeš dok ga iskroluješ de treba.

    @ Šaptač
    Polako sa učenjem nigde ne žuri i sve će samo da legne.
    I Što ne probaš da turiš taj kernel , samo radi copy/paste sa linka koji sam ti dao. Ako nešto i zezneš, eto prilike da se nauči nešto novo.
    taman da znamo kako radi. Ja nemam kod sebe laptop sa takvom hibrid konfigujracijom, pa ne mogu sam da probam.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. whisper

    Korisnik

    Joined:
    05.09.2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Location:
    Srbija
    Sistem:
    Mint
    Uradio bih ali mi otvara samo terminal i nista drugo. Sad sam logovan preko w8 na istom laptopu. Nesto sam iscackao pa cu da vidim sta ce biti. U svakom slucaju hvala