Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Linux Mint 17.1 Rebecca

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Filip, 14.11.2014.

  1. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    potrošnja.png
    20% od 4gb je nekih 800mb nakon pokretanja, to je mnogo za Xfce... Za Xfce po pokretanju je nekih 300-350mb optimalno... Xubuntu troši toliko, TRIOS troši toliko, samo Mint jede resurse... Nešto su oni tu debelo za.... (znate već šta)... :)

    EDIT: Potrošnja Ubuntu 14.04. posle nekih pola sata - sat korišćenja... Sa Unity-jem i Compizom...
     
    #201 ubuntuser, 19.05.2015
    Last edited: 19.05.2015
  2. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,030
    Likes Received:
    1,667
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    @ubuntuser baš tako. Meni ubuntu troši oko 730Mb u proseku.
    Za XFCE je previše 800Mb.
    Pre 3 godine imao sam laptop sa 512Mb i cpu sa 1,1GHz i na njemu sam imao mint XFCE koji je radio. Sad je to paktično nemoguće.
    Mali off.. malopre hteo da vidim pustio u isto vreme 4 HD filma u punoj rezoluciji, upaljen steam skida igre, upaljen terminal, nautilus i Chromium potrošnja rama 1,2Gb veoma malo s ozbirom šta sve radi u isto vreme.
    Što se restartovanja tiče ja to radim jako retko možda jednom dnevno, a često na svakih par dana, osim ako osetim da se usporio ili došao neki update.
    Dok sam imao mint restartovao sam ga non stop. Čim malo duže radi oseti se da se jako uspori.
     
  3. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,030
    Likes Received:
    1,667
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Sad sam gledao po restartu sistema Ubuntu mi troši oko 570Mb. Jako niska potrošnja ram memorije. Znači dosta manje od XFCE minta.
     
  4. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Danas sam baš isto instalirao Xubuntu, da zamenim alavi Mint. I mislim da je veća potrošnja, zbog toga što Mint mnogo više stvari ima i mnogo je ispeglaniji. Više biblioteka instaliranih, alata, aplikacija... Recimo qt aplikacije na Mintu izgledaju kao native, dok ja danas kad sam instalirao skype na Xubuntu, imao sam neke čudne ikone i nije se integrisao u okruženje. Xubuntu je sirovi XFCE, Mint je mnogo spremniji za upotrebu odmah po instalaciji. Sad da li je to dobro ili loše, mislim da zavisi od čoveka i njegovih potreba. Ali jednostavno ne mogu da svarim toliku potrošnju, pa čak i za sređeniju distribuciju. Pa čoveče troši mi više od Windowsa 7. :down:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Tanja

    Korisnik

    Joined:
    19.03.2013
    Messages:
    645
    Likes Received:
    494
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Debian
    Zadnji put kada sam probala mint xfce bilo je to 2011/12. I sećam se da je bio više gnome2 nego što je bio xfce... Takođe, natrpan aplikacijama, često 'dupliranim' (za istu stvar po 2, čak i 3 aplikacije)... trošio zaista mnogo... odustala odmah...
    Laički sam zaključila da je problem u tom gomilanju programa iz različitih okruženja (što povlači zavistnosti sa možda nekompatibilnim bibliotekama)...

    Viđala sam po netu da se mnogi žale baš na xfce verziju... neki idu do toga da predlažu da se ona 'ukine'...
     
  6. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Uslovno rečeno XFCE se ne razlikuje mnogo od gnoma jer koriste iste gtk biblioteke. Stvar je samo što su XFCE default aplikacije mnogo laganije. Problem je kad počnu da se povlače qt to onda povlači gomilu zavisnosti i to otežava sistem. Upravo to mislim da je problem sa Mintom. Da bi ga učinili što privlačnijim i lakšim za upotrebu, otežali su ga najstrašnije. Pa ima i instaliran i compiz po defaultu i svašta nešto...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ovde je srž problema. Isto je počeo i Cimet, to je fantastično okruženje bilo sa izvrsnom prespektivom, nažalost za samo 2-3 verzije su uspeli da ga nakrmače sa gomilom nekog sranja za tweekovanje kao što ima Shell Tools i tako neke slične pizdarije i to je već osetno bilo da je u nekim realnim uslovima postalo problematično i nervirajuće jer je imalo strašan lag, tako da su ga unakazili najstrašnije u odnosu na prve verzije.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Probao sam live trios. Neće ni tamo da se poveže preko kabla. Samo wireless radi. :(
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Tebi očigledno LAN na tom laptopu ne valja, ili je neko podešavanje u biosu zbrljano...nemoguće je da toliki linuxi ne valjaju..
     
  10. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Na windozi radi.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Koji je to model laptopa?
     
  12. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Uh nisam siguran, Asus neki. Pogledaću sutra na poslu.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Cvetan

    Ne piše koja je tačno LAN kartica u njemu. Šta kaže:
    Code:
    sudo lshw -class network
    ? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Code:
    *-network  
      description: Ethernet interface
      product: 191 Gigabit Ethernet Adapter
      vendor: Silicon Integrated Systems [SiS]
      physical id: 4
      bus info: pci@0000:00:04.0
      logical name: eth0
      version: 02
      serial: 00:23:54:16:fe:03
      size: 10Mbit/s
      capacity: 100Mbit/s
      width: 32 bits
      clock: 33MHz
      capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
      configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sis190 driverversion=1.4 duplex=half latency=0 link=no multicast=yes port=MII speed=10Mbit/s
      resources: irq:19 memory:fddfcc00-fddfcc7f ioport:cc00(size=128)
      *-network
      description: Wireless interface
      product: AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
      vendor: Qualcomm Atheros
      physical id: 0
      bus info: pci@0000:02:00.0
      logical name: wlan0
      version: 01
      serial: 00:22:43:21:01:a5
      width: 64 bits
      clock: 33MHz
      capabilities: pm msi pciexpress msix bus_master cap_list ethernet physical wireless
      configuration: broadcast=yes driver=ath9k driverversion=3.13.0-32-generic firmware=N/A ip=192.168.0.102 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11bgn
      resources: irq:16 memory:fdff0000-fdffffff
    
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Problematična LAN kartica. :)

    https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=668764
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/345374
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1482851

    Workaround:
    Code:
    sudo ifconfig eth0 mtu 1492
    Javi ima li efekta. :)

    Usput, na distribucijama koje koriste NetworkManager, MTU možeš u njemu podesiti ( preživljava reboot ):
    Desni klik na tray ikonicu --> Edit Connections --> Wired Connection --> Edit --> Pa pod "Ethernet" karticom uneseš MTU vrednost.

    Što se TRIOS-a i wicd-a tiče, trebalo bi da može putem skripte, ali ajd' prvo da vidimo da li podešavanje kroz "ifconfig" rešava problem.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Neće, ne radi. :(
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. hood

    Korisnik

    Joined:
    26.01.2013
    Messages:
    116
    Likes Received:
    9
    Sistem:
    Mint
    Pozdrav, javio mi se opet problem sa mintom. Koristim mint 17.1, danas kada sam ga htio da uradim update preko update managera ponudio mi je samo da uradim upgrade, koji nisam uradio jer zadnji put kada sam uradio to na kraju sam morao da radim instalaciju. Prebacio sam taj upgrade na ignored listu ali je na update manageru ostalo oznaceno da imam update ali sada je lista prazna (do sada je uvijek na listi bilo nekih updatea koji se nisu instalirali). Nakon toga je flash player u mozili malo “poludio” pa negdje radi a negdje ne.
    Sad da konacno krenem sa pitanjima
    sto se tice update hoce li se moci vrsiti ponovo preko managera kada bude nesto da se updateuje i kako da uradim ponovnu instalaciju flasha za mozilu pa da mozda ponovo proradi kako je i radio.
    Hvala vam unaprijed na odgovorima.
     
  19. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    308
    Likes Received:
    158
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Slobodno to instaliraj nije ti to upgrade, i napiši mi naziv tog fajla koji ti je stigao u mint updateu
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. hood

    Korisnik

    Joined:
    26.01.2013
    Messages:
    116
    Likes Received:
    9
    Sistem:
    Mint
    Pise mint-upgrade-info, information about upgrade paths, verzija 1.0.3. Zato misilm da je ovo upgrade a ne update kao sto je bio prije.