Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Linux Mint 17 Qiana

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Filip, 22.03.2014.

  1. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    :ok:

    Kad se vratis u live, uz ^ ispis daj i izlaz od:

    sudo blkid

    Da uporedimo sa ispisom iz gruba :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Fotografija-0028.jpg

    Evo slike.

    Otkucao sam i ovu naredbu, nista se ne desava

    mint@mint:~ > sudo blkid



    Samo ovako stoji, kursor je ispod, u obliku kvadratica crne boje :excl:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok, pokreni onda gparted, oznaci sdb1, pa desni klik > Information, pa kopiraj ovde UUID: :)

    EDIT:

    Za slucaj da nema gparted-a:
    Code:
    ls /dev/disk/by-uuid/ -alh
    
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    cekaj, probacu restart, nesto nece da se pokrene.

    Evo ga:

    d6fa56e9-4b00-491f-9cb9-feb0711994f3
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    :unknown: Nemam ideju zaista. UUID se poklapa sa /dev/sdb1, kao i "root" u grub-u...

    Jedino jos da probas da iskljucis drugi hdd, pa da probas bez njega....
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Da, i ja sam video da se poklapa.

    Sta mislis da izvadim bateriju sa ploce

    Mislim da onda tek nece da radi, grub ce da trazi sistem na hd1, a ja bih imao samo hd0.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Nema potrebe.

    Otkaci samo drugi hdd, probaj bez, pa ako opet nece i nije ti mrsko mozes da ponovis reinstalaciju grub-a ( ovaj put ce biti na /dev/sda ). Ako i to ne pomogne, onda je ili hdd neispravan, ili Mint brljavi, ili se zabrljao prilikom instalacije.

    U tom slucaju bi najbolje bi bilo da probas neki drugi distro, na istu particiju/isti hdd, pa da vidimo kako ce se ponasati :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Probacu sad da otkacim disk.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    :ok:
    Nema veze sto ce ga traziti na hd1, UUID bi trebalo da ga odvede na "pravu" particiju :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    @[member='milansombor'] mislim da bi posle rešavanja problema @[member='Ćofi'] trebalo se odužiti sa šleperom piva na iskazanom trudu :D
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Filip and Dragan like this.
  11. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    308
    Likes Received:
    158
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Pojavilo se još nekoliko grešaka pa sam morao da ponovo instaliram sistem
    sada mi radi dodavanje ppa repoa
    probao sam da instaliram i rc i lts v2 verziju
    linux mint 17 mate rc je bio bez gparteda i vrlo lako sam uradio instalaciju
    a linux mint 17 mate v2 sa gparted nikako nije mogla da prođe instalacija
    instaler je pucao prilikom raspakivanja paketa izbacivalo je input/ouput grešku tj nije video dvd čitač

    Da se nadovežem na temu

    @milansombor
    postoji jedna alatka koja se zove boot repair ona služi za ispravljanje ovakvih grešaka može da se instalira direkno u linux kao i na live linux
    code:
    sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install -y boot-repair
    boot-repair
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Filip likes this.
  12. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Commander

    :D

    @Mikulino:

    To se isto desavalo i @[member='milansombor'] sa KDE verzijom... Jer si proveravao md5sum ISO-a/ispravnost DVD diska? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    308
    Likes Received:
    158
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    jesam uvek to radim pre nego što narezujem
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    ПОЗДРАВ НАРОДЕ, РЕШИО САМ ПРОБЛЕМ !!!!

    Немам камион пива, али надам се да ће се Ћофи задовољити са овим:
    ResizedImage600400-beer-on-a-white-background-033.jpg

    Није пуно, али лепо изгледа.

    Да укратко објасним у чему је био проблем.

    Купио сам нови рачунар и хтео сам са старог рачунара да пребацим све податке на нови. Позајмио сам екстерни диск, пребацио на њега, па на нови рачунар, између осталог ту су биле и исо слике.
    Међутим, мој стари рачунар има неку чудну особину да у току копирања исо слика са једно на друго место, па и на екстерни диск, промени њихов садржај. Не знам како, али мд5 сума на почетној и новој локацији на коју је копирање извршено се једноставно не слажу.
    И тако сам ја пребацио и минт 17 КДЕ, па још на неисправан усб флеш, али право је чудо како сам уопште и први пут успео да инсталирам, а онда је у једном тренутку једноставно све стало.
    Потражио сам помоћ овде на форуму, поучен позитивним искуством, и Ћофи се заиста потрудио да ми помогне, и захвалан сам на томе, али кад исо слика није добра, онда ту једноставно нема помоћи.

    Најбољи начин који ја користим кад нешто не могу да урадим је да оставим и дођем сутра.
    До сада је увек палило.

    У сваком случају, хвала на помоћи.


    Само да додам.
    Микулино, хвала и теби, пробао сам програм.
    Да би се исти инсталирао у живом режиму треба додати још један ред, као на овом линку:
    https://launchpad.net/~yannubuntu/+archive/ubuntu/boot-repair

    Лаку ноћ свима.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Filip likes this.
  15. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    S obzirom da mi je Cinamon u zadnje vrijeme počeo da brljavi i koči, instalirao sam Xfce umjesto njega. Međutim, tokom instalacije sam izabrao samo Srpski jezik - latinično pismo, a sada ne mogu naći ćirilicu (Cyrilic with guillemets). Ako bi neko bio ljubazan ::) pa uputio asistenciju, biću mu zahvalan....
     
  16. Voidvoda

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    11
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Ubuntu
    Snimio sam Mint Xfce, sad za sad radi perfektno! (dok nešto ne zeznem :D)
     
  17. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Settings >> Keyboard >> Layout >> Add >> ...... :)

    A ako si mozda mislio na jezik sistema, onda:

    sudo dpkg-reconfigure locales

    oznacis "sr" sa razmakom ( razmak na tastaturi ), pa Tab-om do "Ok" pa Enter >> LogOut/LogIn :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    autsajder likes this.
  18. milansombor

    Korisnik

    Joined:
    11.11.2012
    Messages:
    324
    Likes Received:
    66
    Location:
    Сомбор
    Okruženje:
    KDE 4
    Sistem:
    Mint
    Мени у КДЕ-у нешто неће да ради експо. Раде ми пречице ЦТРЛ+Ф7,8,9,10, али експо неће.
    Доведем миша до левог угла, појави се оно плавичасто поље, али никако да укључи експо.
    Пар пута ми је случајно успело, али већ дуго времена неће. Да ли нешто погрешно радим, или је у нечем другом квака?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Linux Mint 17.1 codenamed ‘Rebecca’
    http://blog.linuxmint.com/?p=2688 :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    551
    Likes Received:
    318
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch
    ^ LM 17.1 je baziran na Ubuntu 14.04, jel tako?