Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NEW CHAT :)

Discussion in 'Opšte diskusije' started by Dragan, 12.05.2017.

  1. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Usput2:
    Probaj i komandu:
    Code:
    w
    skraćeno od "who"...mnogo je detaljnija :)
     
  2. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Zanimljiva primena komande who :)
    Code:
     who -a | grep 'system boot'
    Screenshot - 06162019 - 11:04:42 PM.png
     
  3. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    @Dragan
    Када се улогујем преко терминала ништа се не дешава. Users даје само једног. Из неког разлога, ако урадим logoff, па покушам да се улогујем као тестер, не да. Морам да видим зашто. Дал због недостатка home фолдера или нешто...

    Елем, улоговао сам се као тестер прего другог tty-a и кад сам се вратио на админов, users ради очекивано и приказује обојицу.

    Врло детаљно :up:


    Edit:
    Wall cmd такође. Ок, значи за овакве ствари убудуће користим други tty
    Еditedit:
    А и да видим у чему је разлика између tty и терминала o_O
     
    #923 Prizma, 16.06.2019
    Last edited: 16.06.2019
    Dragan likes this.
  4. SickDope

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2015
    Messages:
    90
    Likes Received:
    56
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Fedora
    Da li neko ima iskustva sa instalacijom Oracle Database na nekoj linux distribuciji? Probao sam na Fedori ali nisam uspeo
     
  5. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,728
    Likes Received:
    4,759
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Oracle DB je projektovan i najbolje radi na Oracle Linux-u.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @SickDope
    Koja verzija baze te interesuje?
     
  7. SickDope

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2015
    Messages:
    90
    Likes Received:
    56
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Fedora
    11 Express Edition. Na zvaničnom sajtu sam pročitao da su podržani Oracle Linux, RHEL i OSEL. No, našao sam na par mesta uputstvo za Fedoru, instalacija prođe ali kad pokrenem /etc/init.d/oracle-xe confugure tu pukne, a u logovima nema ništa.
     
  8. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    To ucis Oracle? Oni su RHEL, znaci stavi Centos u virtualku pa instaliraj.
     
  9. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
  10. deno

    Korisnik

    Joined:
    05.08.2012
    Messages:
    241
    Likes Received:
    175
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    start stop server na amazonu :D, pošto mi ne treba često, po potrebi upalim
     

    Attached Files:

    Jocix and Dragan like this.
  11. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    Да ли неко може да ми прекопира овде сарджај свог /etc/X11/xinit/xinitrc фајла? Нешто сам се чачкао са enlightment-ом и сј*бо ону скриптицу на крају која одлучује које ће се десктоп окружење подићи.
    Уместо ње сам ставио
    Code:
    unset WINDOW_MANAGER STARTUP
    exec startxfce4
    
    ал, дебил, заборавио сам да закоментаришем старо
     
  12. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
  13. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    Не разумем се најбоље (читај уопште) у тај део. Иза овог exec, раније је писало "windowmanager{нештонешто}" или "desktopmanager{нештонешто}"

    Прептостављам да су то променљиве које он вади из неког конфигурационог фајла. Ја сам грешком при логовању брзајући кликнуо на GNOME који не постоји на мом рачунару (уместо enlightment) и заглавио са црном сликом при сваком boot-у. Нисам знао где то да променим па сам ушао у нов tty и у xinitrc-u ставио ово горе, тако да када покренем ручно X11 (startx) он после укључи xfce, који имам. Сад само могу да отворим xfce јер сам онеспособио desktop manager-a да бира на основу тих променљивих... претпостављам. Па ми треба шта је писало ту
     
  14. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    Ne mogu da editujem. Bacio sam u virtuelnu masinu frisku instalaciju. Linux u linux-u xD
    Evo je linijica
    exec $WINDOWMANAGER ${1+"$@"}
     
  15. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    550
    Likes Received:
    317
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch
    Мудрије је да xinitrc копираш у home директоријум као .xinitrc и ту да се играш. Није добра пракса мењати системске фајлове.
     
  16. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Pa .xinitrc meni ne sluzi nicemu osim da startujem DE kada DM failuje iz nekog razloga. Desktop manager ne koristi
    xinitrc, nego ima svoj fazon. E sad to kod tebe mi malo cudno da umesto DM ta distribucija koristi xinitrc, pa ti ne mogu pomoci.
     
  17. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    Ћу. За све остале *rc фајлове иначе радим тако. Морам да сконтам како су повезане те ствари, тј. како систем зна одакле шта да чита.
     
  18. deno

    Korisnik

    Joined:
    05.08.2012
    Messages:
    241
    Likes Received:
    175
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Za fejs kampanju kada se kreira pa da se ukljuce stranice sa najvise lajkova... interestexplorer.io mi je posluzio za ideju

    [​IMG]
     
  19. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
  20. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    Једно кратко и глупо... по обичају.
    Инсталирао сам phpPgAdmin-a (Gecko - openSuse) да могу људски да гледам шта радим. Наравно, кад одем на localhost/phptralala избаци ми error 403, забрану приступа.
    Два дрнда по нету касније, променим у /etc/phpPgAdmin/config.inc.php линијицу:
    Code:
    $conf['extra_login_security'] = true;
    у false. Све супер, све ради, све ми равно до Авале.

    phpPgAdmin ваљда служи за даљински приступ.
    Нисам стручњак за мреже, са другог компа у оквиру LAN-a сам откуцао:
    https://10.0.2.15/phpPgAdmin/ (детаљи адресе у сличици).

    Добијем This site can't be reached
     

    Attached Files:

    • sc.png
      sc.png
      File size:
      20.6 KB
      Views:
      14