Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Osnovne konzolne komande

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by korisnik01, 07.02.2012.

  1. joytoy

    Korisnik

    Joined:
    28.10.2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    62
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Kubuntu
    Trebalo bi skupiti sve ove komande u jedan post, da bude kao mini tutorial za nove korisnike, a i podsetnik za stare sa svim korisnim stvarima na jednom mestu.


    Elem, nadovezaću se na kolegu koji je pomenuo tail:
    Ukoliko imate problem na sistemu, ili ste samo radoznali da pratite šta se sve dešava "u pozadini", možete to da vidite u fajlu po imenu syslog koji se nalazi u /var/log/ direktorijumu.
    Meni je ovo puno pomoglo kad sam imala problem sa drajverima za noviji hardver, kad vam nešto samo "ne radi", i ne znate kako da guglate konkretan problem, možda ovde nalazite odgovor. :D

    Preporučujem tail jer je u ove svrhe odlična stvar. Kako fajl syslog ima milione redova, za traženje problema koji je trenutno u procesu uvek je lakše iščitati i proveriti samo poslednjih nekoliko:

    Code:
    tail /var/log/syslog
    Kao što je već rečeno, tail po defaultu izlistava samo poslednjih 10 redova. To možete promeniti korišćenjem opcije -n posle koje kao argument navodite koliko redova želite da vidite, npr.:

    Code:
    tail -n 150 /var/log/syslog
    Još jedna korisna opcija koja upotpunjava doživljaj je -f, skraćeno od follow, što znači da će vaš tail pratiti promene koje se dešavaju svake sekunde u syslog fajlu i pokrenuće se kao aktivan proces:

    Code:
    tail -fn 150 /var/log/syslog
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #101 joytoy, 24.11.2017
    Last edited: 24.11.2017
    1443 likes this.
  2. joytoy

    Korisnik

    Joined:
    28.10.2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    62
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Kubuntu
    Nadovezujem se i na ovo, ali da ne tovarim sve u jedan post.

    Komanda
    Code:
    sudo apt-get upgrade
    iščitava /etc/apt/sources.list, i iz izvora koje tamo pronađe ažurira sve pakete koji postoje na sistemu, ali ni pod kojim uslovima neće obrisati neki paket, instalirati novi, dodati neki izvor za ažuriranje, i slično. Ukoliko postoji neki paket za čije je ažuriranje potrebno npr. brisanje nekog drugog paketa (koji je potencijalno potreban za nešto treće nevezano za prvi na kom trenutno radi), on će to ažuriranje samo izostaviti, tj. neće ga uraditi. Ako sami ne menjate ovaj fajl, komanda je potpuno bezbedna i treba je redovno koristiti.

    Sa druge strane, komanda
    Code:
    apt-get dist-upgrade
    ima mnogo veći opseg ovlašćenja. Tzv. je "pametna" komanda koja sama konta šta je sistemu potrebno, a šta ne, rešava konflikte sa zavisnostima, i samim tim se nekad može desiti da "omaši" i obriše nešto što ne bi trebalo. Znači, 500 puta će dobro uraditi posao, a 501. put može žešće da z**ebe nešto, tako da se sa tim nije pametno igrati. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #102 joytoy, 24.11.2017
    Last edited: 24.11.2017
    Shwele, Miki and Neofit like this.
  3. Mingo

    Guest

    Lično ne znam za dist-upgrade .Ali svaki sistem će raditi savršeno kad se odradi:

    Code:
    apt update
    apt upgrade
    
     
  4. melhisedek

    Premium Donator

    Joined:
    11.12.2014
    Messages:
    389
    Likes Received:
    695
    Location:
    Zrenjanin
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Debian
    Code:
    apt-get update
    Ova komanda se pokreće periodično da bi bili sigurni da je naša izvorna lista ažurna. Ona je ekvivalent "Reload" u Synaptic-u.
    Code:
    apt-get upgrade
    Nadograđuje sve instalirane pakete. Ova komanda je ekvivalent "Mark All Upgrades" u Synaptic-u.
     
  5. Tanja

    Korisnik

    Joined:
    19.03.2013
    Messages:
    645
    Likes Received:
    494
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Debian
    novije verzije čak sad idu i bez ovog "get"...
    sudo apt update
    sudo apt upgrade
    brže je i daje bolji opis dešavanja ;)
     
  6. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Code:
    DIFFERENCES TO APT-GET(8)
      The apt command is meant to be pleasant for end users and does not need to be backward compatible like
      apt-get(8). Therefore some options are different:
    
      ·  The option DPkg: progress-Fancy is enabled.
    
      ·  The option APT::Color is enabled.
    
      ·  A new list command is available similar to dpkg --list.
    
      ·  The option upgrade has --with-new-pkgs enabled by default.
    
    
    Ovo poslednje je otprilike i najvažnija promena u odnosu na stari apt-get...

    Code:
    man apt
     
  7. milewap

    Korisnik

    Joined:
    20.03.2016
    Messages:
    187
    Likes Received:
    65
    Location:
    Belosavci
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Dali to znaci da se bezbedno i normalno koristi recimo
    Code:
    sudo apt install vlc
    umesto
    Code:
    sudo apt-get install vlc
    (samo primer) jer sam citao na Easy Linux tips project daje,bolje koristiti apt-get...sad koliko je to tacno ili ne?Sta je tacnije,ja jos uvek koristim samo apt-get :confused:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. Mingo

    Guest

    Ja nisam primetio razliku. Apt je nadogradnja apt-get.
     
  9. milewap

    Korisnik

    Joined:
    20.03.2016
    Messages:
    187
    Likes Received:
    65
    Location:
    Belosavci
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Hvala @Maligan to znaci od sada cu kucati
    Code:
    apt
    jer,nije tajna bezbroj puta posecujem ovu temu...trudim se da pamtim i kucam u terminalu komande...tako cu ih nauciti,a ne juriti copy-paste :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Mingo

    Guest

    A ja sam ponovo na ubuntu, hahhahahahahahaahahahahahahahah
     
  11. milewap

    Korisnik

    Joined:
    20.03.2016
    Messages:
    187
    Likes Received:
    65
    Location:
    Belosavci
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    I meni malo dosadio Ubuntu Mate pa malo bio,na Ubuntu Gnome...sad teram Mint Mate 18.3 :D
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Mingo

    Guest

    Ako, zdravo je to, bolje menjati distre nego doktora ;)
     
  13. Sioux

    Korisnik

    Joined:
    17.05.2012
    Messages:
    843
    Likes Received:
    287
    Location:
    Zemun
    Sistem:
    TRIOS
    apt-get update && apt-get -y --force-yes upgrade && apt-get -y --force-yes dist-upgrade && apt-get clean && apt-get autoclean && apt-get autoremove && exit
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. milewap

    Korisnik

    Joined:
    20.03.2016
    Messages:
    187
    Likes Received:
    65
    Location:
    Belosavci
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Code:
    apt-get update && apt-get -y --force-yes upgrade && apt-get -y --force-yes dist-upgrade && apt-get clean && apt-get autoclean && apt-get autoremove && exit
    wow,jel proradio TRIOS download ISO?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Ladislav

    Korisnik

    Joined:
    30.06.2015
    Messages:
    415
    Likes Received:
    435
    Location:
    Sombor
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    #115 Ladislav, 11.12.2017
    Last edited: 11.12.2017
  16. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    330
    Likes Received:
    240
    Location:
    НН
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Mint
    Поздрав другари, јуче сам решио да сваку ствар коју радим кроз ГУИ одрадим кроз Терминал (ако је могуће) и ево већ сам налетео на мали проблем.
    Наиме, у једном фолдеру имам десетак фајлова, неки су .mp3 а неки .jpg. Ја желим да у други фолдер преместим само оне који се завршавају на .mp3, постоји ли нека команда која ће из тог фолдера у неки други преместити све фајлове који се завршавају на .mp3, да не идем појединачно?

    Едит:
    Сконтао сам некако. Само ставим *.mp3 i и сви мп3 фајлови буду премештени :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #116 МарестРПЦ, 05.01.2018
    Last edited: 05.01.2018
  17. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
  18. marecare

    Premium Donator

    Joined:
    09.05.2014
    Messages:
    1,427
    Likes Received:
    1,008
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Pa covece ovo sam ucio u prvom srednje na casu informatike, doduse u DOS-u ☺️
     
    МарестРПЦ likes this.
  19. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    330
    Likes Received:
    240
    Location:
    НН
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Mint
    Хвала за џокере @Dragan ;)

    @marecare ми смо у првом средње радили Аутокед, Ворд, Интернет Експлорер, како направити фолдер (десни клик па нови фолдер...) и тако те ствари. ДОС нам нико никад није ни поменуо :)
    Да будем искрен, већи број часова смо заправо блејали на Фејсу и Јутјубу, професор нешто није био заинтересован да нам предаје градиво.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. marecare

    Premium Donator

    Joined:
    09.05.2014
    Messages:
    1,427
    Likes Received:
    1,008
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    E jbg, ja sam prvi srednje bio 1997. Nista od toga sto si naveo nije ni postojalo ☺️
     
    МарестРПЦ and Commander like this.