Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Particionisanje tvrdog diska

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ivanblago, 23.01.2012.

  1. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Djomlatan
    Razlog za swap na serveru su pikovi u opterećenju..već sam kačio ovu info-slikicu našeg sirotinjskog servera :)

    View attachment 1033

    Na 1G memorije swap je podešen na 2GB..iskorišćenost je mala, ali je ima (oko 70-ak MB)

    No, to je mali, malecki serverčić sa najobičnim debilnim pogonom ;)

    Ove aždaje koje je Vlada pomenuo su sasvim drugačije koncipirane..tu se najverovatnije vrti neki Xen ili ESXi hypervisor, sa monitoring softverom :)

    Btw, voleo bih da jednoga dana i nama zatreba tako nešto..da se malo razgibavamo i sa takvom zverkom ;)
     
  2. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ja sam više staromodan ja bih pre neki HP :playboy:

    Mada ne bih se bunio ni za taj Xen ako nam neko udeli na korišćenje :morning2:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. k08r4

    Korisnik

    Joined:
    04.09.2012
    Messages:
    95
    Likes Received:
    5
    Sistem:
    Mint
    Potrebna mi je pomoc sledeca. Imam hard od 1 TB od toga mi je 150gb za Windows sistem 780 za podatke mene zanima sledece.
    Ja cu da kreiram root 40 gb swap 2 gb /home 108 gb, e sad ja nibih brisao ovu particiju od 780 gb (imam more nekih stvari).
    Da li je ovo dobro particionisanje ili ne?
     
  4. pavik

    Korisnik

    Joined:
    23.02.2012
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    572
    Ako dobro razumem, ti ubijaš Windows i taj prostor deliš? Ako je tako, nema potrebe za 40 gb root. Ja nisam nikada imao više od 15.
     
  5. k08r4

    Korisnik

    Joined:
    04.09.2012
    Messages:
    95
    Likes Received:
    5
    Sistem:
    Mint
    Da ubijam tu jednu particiju Windows i kereiram 3 lunux particije i ovu od 780 gb ostaje kao ntfs jer imam podatke na njoj. To moze tako?
     
  6. djomlatan

    Korisnik

    Joined:
    06.09.2012
    Messages:
    187
    Likes Received:
    42
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Debian
    Naravno da možeš. Imas na samom počteku ove teme kako se vrši deljenje hdd-a.
    Ako nećeš da imaš Windows na kompu, neka ti ide prvo / , pa /home pa swap i na kraju naravno taj ntfs za podatke. Za / particiju ti ne treba više od 20 ili 30Gb (30Gb je čak i mnogo).
    Ako već čuvaš podatke na ntfs, neka ti home bude isto tako 30-ak Gb (a možeš ostatak do 150Gb, kako god) a ostalo sto ti ostane od tih 150Gb, pridruži ntfs-u.
     
  7. poCETNIK

    Korisnik

    Joined:
    24.03.2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Sistem:
    Mint
    Samo sto nisam instalirao Mint ,ali da pitam nesto na nebi nesto zajebao...:D
    Dakle ja imam windows xp ,i zelim instalirati jos Mint...
    Naravno da cu odabrati prvu opciju da sacuvam sve podatke sa windowsa ..
    http://4.bp.blogspot.com/-iluDTy3Khq8/T8y_pqF83LI/AAAAAAAABcc/6_jeV8xwPqM/s1600/4-linuxmint13-installation-type.png


    E sad me zanima sta ce mi se pojaviti posle ovog ekrana ???da li mozda nesto ovako?
    http://2.bp.blogspot.com/-O50J7yjkCmI/T55ISOgB5wI/AAAAAAAABSg/axqVOZ9h-64/s1600/7.complete.harddisk.partition.ubuntu12.04installation.png

    Ja zelim da instaliram Mint na jednoj particiji od 25GB to je znaci Local disk (E)...sta radim idem na ovo prvo /dev/sda i pravim

    /
    swap area
    /home

    ili ???

    koliko GB da stavim root particiju,dakle sva muzika i slike mi se nalaze na Local disk (D) i ja se nadam da cu moci da slusam muziku sa D particije na Linuxu,tako da mi ova particija nece sluziti za cuvanje muzike (npr.) vec samo zelim na njoj da instaliram sistem,i neke programe kasnije za Mint ...(programe tipa skype,program za slusanje muzike,gledanje filmova itd.)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana

    Ta particija (E) mora biti unformatted/prazan prostor, ako imaš već lokalni C i D bolje smanji D (NTFS) particiju sa Gparted-om, pa ideš na Something else, i ne mora da razdvajaš /root i /home, dovoljno je da od tih namenjenih 25GB za Mint odvojiš 2-3GB za swap, a ostatak za sistem.

    Ovo kako radiš trenutno po slikama nešto nije u redu, ne vidim da imaš NTFS particiju(e).
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. poCETNIK

    Korisnik

    Joined:
    24.03.2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Sistem:
    Mint
    Ne radim ovo,naso sam slike na netu .....
    Ovako ta particija od 25GB mi je prazna ....sta dalje ?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @poCETNIK

    Najbolje bi bilo da nam ovde prvo postavis skrinsot kako su izdeljene particije u tom xp-u idi u Disk management, pa uslikaj i postavi ovde
     
  11. poCETNIK

    Korisnik

    Joined:
    24.03.2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Sistem:
    Mint
    Evo

    aa.jpg
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Ako je (E:) slobodna particija, desni klik Delete na nju da dobiješ Unlocated, zatim butuješ Mint odabereš Something else kad te pita gde da instalira sistem, na praznom prostoru koji je sada ~ 26GB napraviš (proizvoljno) 23GB ext4 ( tip particije ) Mount point /, ostatak ~ 3GB dodeliš za Swap ( tip particije), kada pita gde da instalira boot loader (grub) odaberi /dev/sda ( biće podrazumevano 99% ). Dakle sa praznim prostorom radiš šta i kako hoćeš, ne mora striktno ovako kako sam napisao.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. poCETNIK

    Korisnik

    Joined:
    24.03.2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Sistem:
    Mint
    Uradio sam kao sto si reko ... Sve je proteko kako treba ;)
    Hvala
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @poCETNIK
    Samo "Hvala" !? A pivo? :D

    Eno, @[member='dvajedan'] postavio celu gajbicu :D
     
  15. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Čisto da znaš, sistem ne montira ( mount ) NTFS particije dok se to ne definiše u /etc/fstab konfiguracionom fajlu ( ili preko dodatnih programa )... da te ne bih bunio sa tim pogledaj, nije obavezno to raditi, možda i znaš već...

    http://forum.opensou...icija/#entry530


    :wacko2:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian

    ...taj dodatni program je ntfs-config-tool ako nekog interesuje (lično koristim taj program zadnjih 5 godina aktivno)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. poCETNIK

    Korisnik

    Joined:
    24.03.2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Sistem:
    Mint
    bice Pivo :)
    ovo za montiranje nzm,msl pojma nemam..Pa ako mozes pojasni mi ...bio sam na windowsu 7god.pa mi je ovo sve nepoznato...
    jesul i vama slova malo deblja u adres baru kad ste na google chrome i malo kao nejasna(na facebook jedva vidim jasno meil slova su deblja nego obicno)...da li je to do graficke mozda,jel treba neki drajver da se instalira za ovu moju graficku ati a9250?
    i imam jos jedno pitanje,sa kojeg sajta mogu da skidam teme za mint ? i one razne dodatke sat,vrijeme,cpu koliko vuce itd...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    pitanje:

    hdd ima 200gb i jedan deo je za linux mint [130gb gde se nalazi: /swap /home /root] ostalo je 70gb prostora.

    imam ostatak 70-ak gigabajta na hdd-u koji mi je main, tj. na njemu se izmedju ostalog nalazi samo linux mint 15. 70gb mi je ostalo kao visak. znaci, ta particija nicemu ne sluzi, osim sto skuplja prasinu. sinoc sam pokusao na istu, tj. na tih 70gb da instaliram jos jedan linux, ali kada sam poceo da sredjujem particiju [70gb] na /root, /home, nisam bio u mogucnosti. otprilike prijavljuje nesto... "beskorisno, ne moze da se koristi"

    probao sam da formatiram sa programom [ne znam kako se zove] tu particiju, ali ni to nije pomoglo. jednostavno.. ne mogu da stavim jos jedan linux na vec postojeci, tj. na tih 70gb. formatirao sam je, ali to nista nije resilo kada sam se vratio da pripremim tu particiju za instalaciju drugog linux-a.

    gde gresim? uh.. sada kada procitam sta sam napisao, ne znam da li ce biti jasno. :(
     
  19. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    'Ajd okaci screenshot iz gparted-a ( predpostavljam da si sa njim probao da formatiras ), da vidimo kako su rasporedjene te particije... :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    nisam lepo objasnio cim me ovo pitas :(

    test.jpg