Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Podešavanje BIOSa i priprema za instalaciju operativnog sistema

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ivanblago, 23.01.2012.

  1. ivanblago

    Korisnik

    Joined:
    17.01.2012
    Messages:
    149
    Likes Received:
    8
    Location:
    Novi Sad
    Da bi podesili računar za instalaciju operativnog sistema, prosto rečeno, potrebno je da u BIOSu računara podesite da vam uređaj sa kod pokrećete instalaciju bude prvi za učitavanje.

    [size=14pt]Šta to znači?[/size]

    BIOS pri pokretanju računara pretražuje uređaje(tvrdi disk, CD/DVD čitač, USB medije) kako bi našao uređaj sa kog će pokrenuti operativni sistem. Pa da bi instalirali operativni sistem (npr. Linux Mint):

    • sa CDa ili DVDa potrebno je da u BIOSu podesite da vam CD/DVD uređaj bude na prvom mestu
    • sa USB fleš diska potrebno je da u BIOSu podesite da vam taj uređaj bude na prvom mestu

    [size=14pt]Odstupanja od spiska uređaja[/size]

    Ako ste podesili da vam CD/DVD uređaj bude na prvom mestu, a niste ubacili CD ili DVD, BIOS će pretraživati dalje po spisku pokretačkih uređaja sve dok ne nađe uređaj sa kog će pokrenuti sistem. U tom slučaju se može desiti da stari (već postojeći sistem na hard disku) bude pokrenut. U tom slučaju ubacite pripremljeni CD/DVD i ponovo pokrenite sistem.

    Ukoliko se na vašem sistemu nalazi prazan (novi) tvrdi disk, a ni u jednom pokretačkom uređaju nije pronađen operativni sistem koji bi se mogao pokrenuti, videćete poruku da se na računaru ne nalazi operativni sistem. U tom slučaju ubacite CD/DVD (ili USB fleš disk) koji ste pripremili za instalaciju i ponovo pokrenite računar.

    [size=14pt]Kako podesiti BIOS?[/size]

    Da bi podesili BIOS neophodno je da pristupite njegovim podešavanjima. Pristupanje BIOSu se razlikuje u zavisnosti od tipova BIOSa i proizvođača pa se obično taj postupak obavlja pritiskanjem tastera DEL (Delete) pri pokretanju računara. Ako je u pitanju stoni računar proučite uputstvo koje ste dobili uz matičnu ploču, ili ako je prenosni računar u pitanju proučite uputstvo i pronađite koje se taster koristi za pristupanje podešavanjima BIOSa. ILI jednostavno, pratite poruke koje se nalaze na ekranu pri pokretanju računara pa možda ugledate poruku:

    Što znači da se podešavanjima BIOSa pristupa preko tastera DEL.

    bios.gif

    [size=14pt]Pokretački uređaji[/size]

    Jednom kada se nađete u podešavanjima BIOSa, potražite BOOT Menu(u nekim BIOSima piše prosto BOOT) u kome možete promeniti raspored uređaja za pokretanje sistema. Ako ste imali prethodno instalirani sistem na računaru verovatno je prvi uređaj HDD (hard disk drive). Ali nemojte se začuditi ako na tom spisku ugledate na prvom mestu i CD/DVD, jer sve dok se u čitaču ne nađe sistem na CDu (ili DVDu) BIOS će preskakati ovaj uređaj I učitavati sistem koji se nalazi instaliran na tvrdom disku.

    Postupak promene rasporeda uređaja stoji negde sa strane i razlikuje se i zavisi od tipa BIOSa i proizvođača. Jedino što je u ovom slučaju potrebno je podesiti da CD/DVD uređaj bude na prvom mestu i instalacioni CD ili DVD bude u čitaču.

    bootmenu.png

    [size=14pt]Brzi izbor pokretačkih uređaja(nije moguće kod svakog tipa BIOSa)[/size]

    Pojedini BIOS, a u poslednje vreme i svi novijeg datuma, poseduju opciju brzog odabira pokretačkog uređaja, pa se pri pokretanju sistema pokretački urađaj može odabrati pritiskom za to namenjenog tastera pri čemu se otvara izbor (BOOT Menu) u kome možete odabrati uređaj sa kog želite da pokrenete sistem, pa ako je u pitanju instalacioni CD ili DVD odaberite CD/DVD uređaj ili ako je u pitanju USB fleš disk odaberite upravo taj (obično je označen kao removable device, ali svakako proverite). U ovom slučaju nije potrebno menjati podešavanja unutar BIOSa.

    Taster koji pokreće ovaj brzi odabir zavisi od proizvođača pa je najbolje da taj podatak potražite u uputstvu koje ste dobili uz računar.

    popup-boot-menu.gif
     
    Collapse Signature Expand Signature
    steve schnaps and banom like this.
  2. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
  3. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,728
    Likes Received:
    4,759
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Svaka ti čast, ovo odma ide na glavni Twit Mint Srbije ;)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. stefaca

    Korisnik

    Joined:
    30.01.2012
    Messages:
    66
    Likes Received:
    3
    Location:
    Bor
    vecina biosa danas ima opciju da ponudi boot device pri paljenju masine. kod nekih je ESC ili F12. tako da nema potrebe ulaziti u bios uopste posto se neki korisnici plase toga.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. dragan99

    Guest

    Мој крш на F8 то ради, матишна плоча MSI чак и прилагођава тај мени у зависности да ли је убоден USB. ;)
     
  6. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Odlicno uputstvo....

    Koristice onima koji slabije koriste BIOS i njegove postavke...

    Savetujem da first boot stavite DVD, sve ostale iskljucite...

    po zavrsetku instalacije stavite da vam first boot bude vas hard disk, i opet sve ostale stavite na none

    jednosavno iz razloga da vam ne trazi non stop ostale uredjaje i na taj nacin uspori dizanje sistema.
     
  7. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Samo da dodam na laptopovima u BIOS se ulazi na F2...

    I isljucite ACHI kontroler pri instalaciji sistema...
     
  8. ivanblago

    Korisnik

    Joined:
    17.01.2012
    Messages:
    149
    Likes Received:
    8
    Location:
    Novi Sad
    [quote author=gnome link=topic=45.msg3289#msg3289 date=1329328795]
    Samo da dodam na laptopovima u BIOS se ulazi na F2...
    [/quote]
    Je l' to na svim laptopovima?


    [quote author=gnome link=topic=45.msg3289#msg3289 date=1329328795]
    I isljucite ACHI kontroler pri instalaciji sistema...
    [/quote]

    Šta se dešava kada se ACHI kontroler isključi, i zašto ga isključiti?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    Kod mene na HP ProBooku-u je na ESC.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Mora da se iskljuci to je kontroler za koji vecina operativnih sistema nema drajver...

    naprimer na svim windowsima dobijas plavi ekran, kao da je pokvaren laptop... zato se on obicno iskljuci ili kod nekih imas opciju da ga promenis u ATA....

    I posle instalacije sistema vratis ga kako je bilo...

    Na vecini laptopovima je F2 za ulazak u BIOS... a F8 za quick boot
     
  11. ivanblago

    Korisnik

    Joined:
    17.01.2012
    Messages:
    149
    Likes Received:
    8
    Location:
    Novi Sad
    [quote author=gnome link=topic=45.msg3362#msg3362 date=1329379669]
    Na vecini laptopovima je F2 za ulazak u BIOS... a F8 za quick boot
    [/quote]

    Tasteri za ulazak u BIOS variraju u zavisnosti od marki računara, na Asusu sam imao ulazak u BIOS na F1, na trenutnom Fujitsu mi je F2, dok je brzo pokretanje na F12.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    [quote author=aleksandar1986 link=topic=45.msg3360#msg3360 date=1329379519]
    Kod mene na HP ProBooku-u je na ESC.
    [/quote]

    Dok sam u servisu radio skoro svi su sa F2 bili za bios 99% slucajeva....

    cak i HP modele koje sam imao prilike da servisiram svi su sa F2 bili .....medjutim nisam ovaj model imao...
     
  13. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    [quote author=ivanblago link=topic=45.msg3364#msg3364 date=1329379915]
    [quote author=gnome link=topic=45.msg3362#msg3362 date=1329379669]
    Na vecini laptopovima je F2 za ulazak u BIOS... a F8 za quick boot
    [/quote]

    Tasteri za ulazak u BIOS variraju u zavisnosti od marki računara, na Asusu sam imao ulazak u BIOS na F1, na trenutnom Fujitsu mi je F2, dok je brzo pokretanje na F12.
    [/quote]

    Da u pravu si, skoro sam neki asus noviji radio i kod njega je F1 cini mi se.... ali vecina je sa F2...pricam generalno...

    Fujitsu, HP, Dell - skoro svi modeli su sa F2...Toshiba, Acer itd....

    Mada to uopste nije vazno jer cim upalis racunar dole ti pise press F2 to enter BIOS i pored press F8 for boot menu

    ili ako je neki drugi taster bice ispisano na dnu ekrana.
     
  14. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Za kompjutere proizvedene posle 1995 godine da bi ste usli u BIOS postavke koriste se sledeci tasteri u zavisnosti od proizvodjaca.

    F1
    F2
    DEL
    ESC
    F10
     
  15. ivanblago

    Korisnik

    Joined:
    17.01.2012
    Messages:
    149
    Likes Received:
    8
    Location:
    Novi Sad
    Ma dobro je to, nego napisao si:

    Pa sam raspreo diskusiju, da ne bi neko pomislio da je to tako i nikako drugačije. Pa u tom slučaju može i da pomisli da mu je BIOS neispravan ako se ne pokrene pomoću F2. ;)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Gotovi svi računari u zadnje dve, tri godine imaju mogućnost biranja boot uređaja bez ulaska u bios.
    Korisno je znati jer noviji korisnici nemaju šta da traže po bios-u. Kad nauče osnovne stvari onda nek gledaju i čačkaju dokle hoće a pre toga oprez. I @stefaca je ovo već pominjao.

    Pitanje: ako se instalira sistem na SSD, da li se i onda isključuje AHCI?
     
  17. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,028
    Likes Received:
    1,666
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Iskreno nisam siguran, nisam nikad instalirao sistem na SSD, ali ako ti bude pravilo problem uvek možeš da se vratis u BIOS i isključiš...
     
  18. Dado

    Korisnik

    Joined:
    25.11.2012
    Messages:
    100
    Likes Received:
    14
    Location:
    Бања Лука
    Sistem:
    OpenSuse
    Na laptopu HP Pavilion g6 sam imao predinstaliran Windows 7! Pokrenem boot sa USB-a, bilo koje distribucije, i izaberem opciju da prije instalacije pokrenem sistem da ga isprobam. Ekran pocrni i nakon nekog vremena cujem zvuk za login, cak se jedva i nadzire desktop (kad sam u mracnoj prostoriji)! Ne mogu ni instalirati niti bilo sta drugo..ima li neko rjesenje?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,808
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    1) Svaki laptop ima dugme za isključenje/uključenje ekrana..proveri da li reaguje dok se podiže live sistem.

    2) Ako imaš mogućnosti, probaj da priključiš i externi monitor...ako na njemu bude ok slika, onda liči na hardverski problem..
     
  20. kingston

    Korisnik

    Joined:
    27.06.2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Све је то бајно...
    само имам проблем кад подесим да се очитава са диска,комп неочитава ништа!!!
    Тј. тражи диск!?