Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Podešavanje BIOSa i priprema za instalaciju operativnog sistema

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ivanblago, 23.01.2012.

  1. bad63r

    Korisnik

    Joined:
    07.05.2012
    Messages:
    479
    Likes Received:
    29
    Location:
    Novi Sad


    woooow isti problem sam imao pa sam instaliro preko fleshke jednostavno ne ucita disk ili ponekad na pocetku pa pocne instalaciaj pa izbaci error disk not found !
     
  2. dragan99

    Guest

    Si malo razmislio da li ti je dobar file koji si skinuo i przio, da li si proverio kontrolnu sumu, da li ti si przio na najsporije i u kakvom ti je stanju przilica mozda polako ispusta dusu
    i onda javlja svasta. Mozda je i do .iso nisu dzaba izbacivali 14 pa onda nabrzaka 14.1 neki problemcici
     
  3. bad63r

    Korisnik

    Joined:
    07.05.2012
    Messages:
    479
    Likes Received:
    29
    Location:
    Novi Sad
    brate ako nisam skino u tadasnje vreme 10 windows-a i linux-a onda nista :) ma kad mu sad ubacis neki CD/DVD gde ima neki film ilinesto on ucita iz prve......

    ne kazem da nije do lap topa samo mi je malo cudno.. jer ako ja rezem nesto jednom u prestupnoj godini onda dobro...

    i vise puta sam probo da menjam u biosu pa vracam na staro itd itd...
     
  4. dragan99

    Guest

    Eh i ti ocekujes od te sklamerije da vecno radi, dovoljno je vreme i prljavstina da to polako riknjava, postoji i ono programirano zastarevanje. Sad bas da mrzi przeni CD/DVD a filmove voli nema logike.
    Do sad sam u svakom kompu imao po dva DVD rezaca, sad prvi puta imam samo jedan, jednostavno ostare, tako je napravljeno, jedino sto jos uvek radi je DVD citac iz 2002 godine, nista narocito nisam
    przio i posle nekog vremena pocnu da brljave. Imas laser, imas gumice, pojede ih vreme.
     
    Commander and bad63r like this.
  5. kingston

    Korisnik

    Joined:
    27.06.2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Закључак је следећи...
    Вријеме је да се мјења машина! :eek:hmy:
     
    Commander likes this.
  6. bad63r

    Korisnik

    Joined:
    07.05.2012
    Messages:
    479
    Likes Received:
    29
    Location:
    Novi Sad
    no no no.... zasto da se menja masina kad ne radi samo cd/dvd citac :) radi i sljaka kako treba osim tog jednog dela :p

    a i tako je zastarela to tehnologija sad je sve preko usb-a :nyam1:
     
  7. birokrata

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    104
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Pomagajte ljudi. Imam stari kompjuter (Intel Celeron 2,4gHz, 1gb RAM, geforce 4400 ili 440, sad se više ni ne sećam i 40gb HDD) i na njemu imam Ubuntu 12.04. Pošto je sporo radio i na Unity 2D i pošto mi je žao da ga bacim , rešio sam da ga namenim klincu, da ga lepo sredim i instaliram Mint 13. Ubacio sam USB, dao naredbu u BIOS-u da se butuje sa USB-a, došao je skoro do kraja instalacije i onda - krah. Pokazao je grešku , ne mogu da se setim šta je pisalo (nešto je spominjao hard disk), ali sam siguran da sam nešto zeznuo u BIOS-u jer sada neće da mi se podigne ni postojeći instalirani Ubuntu. Kada ga restartujem izbaci mi: grub error ili nešto slično, ne mogu da se setim mnogo sam se iznervirao. Batalio sam sve da sačekam prijatelja koji me je navukao na Linuks (u pozitivnom smislu) da sve to sredi. Dakle, nešto sam ja sto posto zabrljao ali kako da ga sada podignem nemam pojma.
    Kada sam instalirao Mint, u toku istalacije dok nije pukla, dao sam komandu da obriše ceo postojeći operativni sistem (još jedna moja glupost, a lepo piše da se preko ubuntua može instalirati i Mint sa sačuvanim podacima sa harda), i na njegovo mesto da instaliram Mint. Da nije do toga ali sumnjam. Sigurno je da je do BIOS-a. Kako sam početnik, nemam dovoljno znanja pa ako je baš zeznut problem i da mi putem foruma dajete uputstva kako da rešim ovaj problem sačekaću prijatelja kada bude imao vremena. Ako neko može da mi da savet ne bi bilo loše.
     
  8. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Nije problem do BIOS-a, nego:
    1. Ili se Mint skoro kompletno instalirao, zajedno sa GRUB-om ( pregazeci postojeci Ubuntu-ov ), pa sad pokusava da podigne Mint kad palis komp, ali posto instalacija nije u redu, izbacuje ti error.

    2. Ili se Mint kompletno instaliro, ali bez GRUB-a, pa sad pokusava da podigne Ubuntu koji je pregazen Mintom, pa otud error.

    Kako god, resenje je reinstalacija sistema. :) I pokusaj da se setis tog error-a, sta je tacno pisalo u vezi hdd-a!? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    birokrata likes this.
  9. Jo

    Jo
    Korisnik

    Joined:
    25.03.2012
    Messages:
    255
    Likes Received:
    103
    Location:
    Hrtkovci
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Pre nekog vremena ja sam imao sličan problem i izbacio mi je grešku kao na slici. Skinuo sam novu iso sliku i nanovo napravio instalacioni usb. I instalacija je prošla.
    Ako te ova slika podseća na tu grešku kod tebe ,probaj nanovo napraviti instalacioni usb (sa novom .iso slikom).
     
    Collapse Signature Expand Signature
    birokrata likes this.
  10. birokrata

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    104
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Mislim da je pisalo upravo ovo što je postavio Jo. Hajde da probam ovih dana da uradim kako ste mi rekli. Hvala.
     
  11. birokrata

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    104
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Ponovo sam pokrenuo instalaciju i sve je u redu. Instalirao sam Mint 13 sa MATE okruženjem i vrlo lepo radi na kompjuteru starom sedam godina.
     
    Jo and Filip like this.
  12. banom

    Korisnik

    Joined:
    07.01.2013
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Mint
    Ljudi pomagajte, nema sta nisam pokusao ali jednostavno nece da butuje kako treba ni jedan live CD. U pitanju je HP 4535s Probook. U biosu sve podeseno, i da butuje sa cd-a, pokusao i sa USB-a, iskljucen AHCI (stoji na IDE), APIC opciju nema u biosu. Pokusao sam sa jedno 5 distribucija i svaku sam probao da podignem i sa cd-a i sa usb-a, krene da butuje, pocne da ucitava sistem ali se smrzne nakon minut-dva. Sa istih cd-a sam pokusao da podignem sistem na drugom racunaru i sve savrseno radi, isto tako i sa usb-om. Vise mi je nestalo ideja sta da radim, win7 radi savrseno.
     
  13. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Može li u biosu da se isključi UEFI?
     
  14. banom

    Korisnik

    Joined:
    07.01.2013
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Mint
    UEFI je iskljucen
     
  15. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Jel ti radilo nekad to bootovanje sa CDa ili sad prvi put probaš? Koliko vidim to je APU + grafička, znači dual AMD graphics... možda je do toga nešto, jel može to da se isključi dedicated u biosu?
     
  16. banom

    Korisnik

    Joined:
    07.01.2013
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Mint
    Odradio sam install win7 preko cd-a, cak sam pokusao da instaliram win7 preko usb-a i radi, ima opciju u BIOS-u da se ikljuci switchable graphic ali isto je i kad je ukljuceno i iskljuceno
     
  17. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    Pozdrav svima. Novi sam član, a pokušavam da instaliram Mint 13 na desktop konfiguraciji. Boot-ovao sam USB, podignem isti i kompjuter prepozna instalaciju i ponudi Start Mint (ili tako nešto). Kada enter-ujem, dalje se ne dešava ništa. U pitanju je Gigabyte matična ploča. Kompjuter ima intelov i5, memorija 4 GB i trenutno mi je instaliran Win7 (kojeg bih izbrisao i ostavio samo Mint). Je li moguće nešto napraviti po ovom mom slučaju? Unapijed hvala
     
  18. deno

    Korisnik

    Joined:
    05.08.2012
    Messages:
    241
    Likes Received:
    176
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    pozz, evo ti program da narezeš na usb(windows program), ja bih ti licno preporucio mint 16 cinamon 64 bitni... instalacija je prejednostavna, kada je pokrenes pisat ce ti izbrisi windows 7 cijeli i instaliraj mint....
     
  19. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Pozdrav i tebi, i dobrodošao na forum :)

    Što se tiče instalacije, malo je nejasno pitanje koje si postavio
    Komp bi trebalo da se podigne u live mod, pa odatle da može da se startuje instalacija..ovde http://www.tecmint.com/linux-mint-13-maya-step-by-step-installation-guide-with-screenshots/ imaš uputstvo "u slici i reči".

    Probaj po tom uputstvu, pa ako nešto ne bude kako treba, odnosno kako je tamo opisano, prijavi ovde.
    Razlozi za neuspešnu instalaciju mogu biti svakakvi..od loše "narezanog" usb, do hardverskih (uefi) ali je potrebno više informacija šta se tačno dešava kod tebe
     
  20. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    UUI sam koristio i za 13 cinamon... 13 sam odabrao zato što je LTS, možda da pokušam ponovo sa instalacijom iste?

    Koristim Ubuntu 12.04 na laptopu, nepuna 2 mjeseca, pa još nisam siguran kako to sve izgleda sa upgrade-om, posebno ne na Mintu. Desktop ipak služi svima u kući, pa da ne dođem u situaciju da ukućani ostanu bez kompa...
    Ne znam tačno ni koje info još da "predstavim" ::) Pratio sam slično uputstvo, ali opet samo mi ponudi start mint i tu je kraj sve priče kada enterujem. Pokušaću ponoviti narezivanje, ako mi ne uspije ništa drugo....