Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Podešavanje BIOSa i priprema za instalaciju operativnog sistema

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ivanblago, 23.01.2012.

  1. deno

    Korisnik

    Joined:
    05.08.2012
    Messages:
    247
    Likes Received:
    179
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    mint 16 bih ti preporucio zbog novog kernela, a usput za 4 mjeseca stize ti novi LTS.... tj mint 17 LTS.....ma radi mint 16 cinamon super... evo ja ga gazim..... usput koja ti je maticna serija kod mene je b75 d3h
     
  2. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    Uh, slabo ti ja znam sa tim hardverom. Kako to uopšte pronaći u windows7?
     
  3. deno

    Korisnik

    Joined:
    05.08.2012
    Messages:
    247
    Likes Received:
    179
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    link link2
     
  4. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
  5. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Pozdrav i od mene, dobro nam dosao! :)

    Da li si proverio md5sum iso slike pre nego sto si je nabacio na USB? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    Pozdrav. Evo nakon 2-3 sata skidanja 13 i 16, uspio sam instalirati Mint 16 Cinamon :) Nešto sa 13 nije bilo u redu, morali bi to ovi u Kg provjeriti :1: šalim se naravno... 16ka radi odlično, samo ako me još neko može uputiti kako se radi upgrade - nudi li to sam sistem u redovnom postupku kada dođe vrijeme za isti ili trebam sam tražiti "tamo negdje".

    Hvala svima na ukazanoj pomoći i, naravno, nastavljamo druženje :drinks:
     
  7. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    :good:

    Predpostavljam da mislis na upgrade sa verzije na verziju ( 16 na 17 )?

    Ako je tako, moja preporuka, a takodje i preporuka samog Mint tima, je ne raditi to. Vece su sanse da krene po zlu nego da uspe. ;)

    Najbolje uzivaj u 16-ici, pa kad izadje 17-ica, opalis reinstalaciju i miran si. :)
    U svakom slucaju, ako si bas zainteresovan, evo zvanicnog uputstva ( ako nesto nije/ne bude jasno, slobodno otvori temu ovde na forumu ):
    http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2

    :drinks:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    Mislim na upgrade na naredni LTS koji objave. Malo mi je nejasno - ako budem radio reinstalaciju, sve što snimim na disku će se izbrisati, zar ne? To znači opet sve iz početka....
     
  9. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Da.
    Za to postoji nekoliko resenja:

    1. Backup ( imas objasnjeno u onom uputstvu ^ )
    2. ~/ (home) dir na zasebnoj particiji ( ovo posmatraj kao kad bi ti na Windowsu "Documents and Settings" dir bio na D: particiji ) -> sto u praksi znaci sve sto ti se u njemu nalazi se ne brise prilikom reinstalacije

    Sad mi kazi, da li si 16-icu instalirao preko celog harda, tj. imas samo jednu particiju ili? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ne obazirite se na mene nastavite sa spamovanjem, ja samo da pozdravim novog člana na forumu ;)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. autsajder

    Korisnik

    Joined:
    29.01.2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    6
    Location:
    Modriča, Republika Srpska
    Sistem:
    Mint
    Samo jedna particija.... s obzirom da sam laik za sve to, a imam 2 kompa - bekap nije problem, samo kad nešto postavim treba mi vremena na novom sistemu da sve ponovim...

    @Commander - pozdrav i tebi i oprosti zbog spamovanja - obećavam da ću samo sada to učiniti i neću više :)
     
  12. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    A ne ne... spam je ovde dobra reč ako se pozitivno spamuje, mi volimo spam :)

    samo udri...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Pazi, 99% posto postavki i podesavanja se cuvaju u ~/ dir-u, tako da, pod uslovom da instaliras 17-icu sa istim desktop okruzenjem, skoro sve ce ti ostati isto/zapamceno. ;) :)

    Jedino sto ces morati da ponovis je instalacija programa koje si dodatno/naknadno instalirao ( tj. koji nisu deo default instalacije )... :)

    Ti sad razmisli, pa javi sta mislis da ti najvise odgovara.

    Licno, ja bih ti preporucio da ponovis instalaciju 16-ice, ovaj put sa ~/ na posebnoj particiji. Pa posle samo instaliras 17-icu preko i to je to. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Tanja

    Korisnik

    Joined:
    19.03.2013
    Messages:
    645
    Likes Received:
    494
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Debian
    Ako ima tema, zaista se izvinjavam....
    Elem, stigao mi asus X451C iz telekoma sa (naravno) Windows 8...
    I ja bih to da pregazim, ali nemam pojma kako... u boot opcijama u BIOS-u nikakve putanje do CD-ROM-a, a kamo li do USB-a... naprosto nemam pojma kako uopšte da kreiram boot opciju...ima li neko iskustva?
     
  15. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Tanja likes this.
  16. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    552
    Likes Received:
    320
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch
    http://www.tomshardware.co.uk/forum/324872-30-boot-bios-asus-x501a
    Mozda pomogne jedan od odgovora iz ovog linka
     
    Tanja likes this.
  17. Tanja

    Korisnik

    Joined:
    19.03.2013
    Messages:
    645
    Likes Received:
    494
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Debian
    @Van Nelle

    (bolji ti bi onaj raniji nick :D) uspela ja da napravim Boot Option #2 i ručno ubacila naziv DVD-uređaja (ono P1: ....) pošto sam računala da će to bolje da prođe od USB-a, disable-ujem windows boot, ali jok...on pokrene DVD, ali vrati na BIOS... dakle, ili windows ili ništa...

    Mislima da je rešenje ovo što je Lacky našao, samo što je već kasno da probavam i tražim gde i šta da čekiram, a i već sam onako iznervirana odlučila da laptop poklonim jednom od ukućana kome uopšte ne smeta windows :))))... ali, za inat, ima sutra da probam da dignem live CD, čisto ako se neko drugi nađe u sličnoj situaciji da imamo rešenje ovde na forumu (uz nadu da je moguće potpuno formatirati particiju na kojoj je windows, jer ko zna kako su to tek zaštitili)...
     
  18. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Budjavi MS ne znaju kako da spreče ljude da instaliraju Linux pa trpaju security opcije u BIOS-u koje su zatamnjene.


    Vilenija imaš na YT gomilu klipova kako yaobići security boot koji je napravljen da pušta samo WIndows, pogledaj neke klipove kako da zaobiđeš tu zaštitu.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Tanja likes this.
  19. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    552
    Likes Received:
    320
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch
    Da li je taj security boot samo na laptopovima?
     
  20. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Da
     
    Collapse Signature Expand Signature