Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Podešavanje BIOSa i priprema za instalaciju operativnog sistema

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ivanblago, 23.01.2012.

  1. Jovan111YU

    Korisnik

    Joined:
    29.03.2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Sistem:
    Ostalo
    Pozdrav svima! Nov sam ovde. Znam da ovo nije za WINDOWS ali vas preklinjem za pomoc. Poludecu. Razbija me vec 5 dana. Lap je HP G7000, jako lose radio, pun svega. Aj reko da srusim sistem. Uzmem sedmicu koju sam par dana ranije ubacio kod sebe u komp i krenem da udjem u bios i on mi trazi neku sifru, ako me razumete! Naravno ne znam je posto je komp od ko zna koga kupljen (cale kupovao) aj reko necu ga rusiti neka radi tako jos malo, kad posle restartovanja on mi trazi da stisnem neko dugme da bi bootovao sa cd-a reko super sad cu ga srusiti. medjutim kad sam formatirao particije on je digao sistem i kad je prvi put restartovao komp izbacio mi je gresku gde kaze (Windows failed to start. A recent hardware or software change might be the cause. To fix the problem:
    1. Insert your Windows installation disc and restart your computer.
    2. Choose your language settings, and click "Next."
    3. Click "Repair your computer."
    If you do not have this disc, contact your system administrator or computer manufacturer for assistance.
    File: \Windows\system32\winload.32
    Status: 0xc000000f
    Info: The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt. )
    I imam ENTER=Continue i ESC=Exit
    Moze pomoc molim vas... Sta da radim?
    E da i kad sam brisao particije, napravim C da mi bude 40 GB i ostane mi jos 70 GB za D, napravim i D i onda mi ostane 100 MB slobodno i to ne mogu da rasporedim niti da obrisem, i to mi bude sistem, a C i D mi budu primary... Sta da radim s tim? Jel to ima kakve veze!
    Molim vas pomozite mi!
    Unapred zahvalan!
     
  2. Aco29

    Korisnik

    Joined:
    15.05.2012
    Messages:
    727
    Likes Received:
    345
    Okruženje:
    LXDE
    Sistem:
    Arch
    Moguće da ti je disk oštećen, DVD rom nije uredu ili u boot sectoru nešto ne valja. Takav raspored particija je ok mada za samu sedmicu 40 gb i nije nešto pogotovo ako imaš dosta programa za instalaciju. Ti 100 mb što ostavlja sam Windows je za upis Boot-a i tako i treba. Imaš dve opcije probaj uraditi kako je opisano tj da propraviš windows pomoću CD, ubaciš ga i ispratiš uputstvo koje ti je već ponuđeno ako ne urodi plodom i probaj prebaciti sa diska na usb i ako je moguće da pokreneš instalaciju sa usb-a.
     
  3. Jovan111YU

    Korisnik

    Joined:
    29.03.2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Sistem:
    Ostalo
    probao sam sve sto si naveo i opet nista... cd citac mi je radio ok stalno... jedino sa usb-a nisam probao jer ne mogu da udjem u bios jer je zakljucan da izaberem da mi radi sistem sa usb. moze li se to kako odkljucati? a u brzom biranju sa cega da bootujem nemam opciju za usb... ima samo za cd i hdd... sta da radim razbicu ga od zemlju... od 5 sati sam neprekidno pokusavao sve i svasta i ne ide mamu j**o svoju... unapred zahvalan
     
  4. Aco29

    Korisnik

    Joined:
    15.05.2012
    Messages:
    727
    Likes Received:
    345
    Okruženje:
    LXDE
    Sistem:
    Arch
    Imaš i ovde par mogućih rešenja pa probaj https://neosmart.net/wiki/winload-exe-missing-corrupt/

    Ako nemaš u boot meniju opciju sa usb nemaš ni u biosu, što se tiče otključavnja biosa jedino opcija clear cmos a to bi morao rastaviti i izaditi bateriju na par minuta sa ploče, to možda i ne bi bilo loše možda je Cmos zabrljavio.
     
  5. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Nažalost, vreme da hardver diktira koji će OS moći da se instalira a koji ne, je već uveliko pred nama. Imate zabrinjavajuće mnogo modela Asus, HP, Toshiba laptopova gde ne može nišda da se boot-uje, instalira sem Win 8.1. Dakle ne win8, win7, Linux...NE. Win 8.1 i kraj priče. Postije tu nekakve glupave opcije u biosu, isključi Secure boot, uključi CSM...al ništa od toga ne pomaže. Nabavi sebi Win 8.1, i "uživaj". Miscrosoft bič je odlučio da svom žestinom opali po tržištu ovaj put - ove dekade.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Aco29

    Korisnik

    Joined:
    15.05.2012
    Messages:
    727
    Likes Received:
    345
    Okruženje:
    LXDE
    Sistem:
    Arch
    Na koji se to laptop ne može instalirati ništa sem windows 8,1 navedi barem jedan model..
     
  7. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Asus X551MA-SX019D

    Toshiba C55-A-1RG
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. klod

    Korisnik

    Joined:
    25.07.2013
    Messages:
    365
    Likes Received:
    129
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Arch
    Drinx, i meni se čini da si nešto pogrešno razumeo :))
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Probao :) al teško da sam se zajebio... ako imaš prilike bar ova dva modela što sam naveo da probaš... ok
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. klod

    Korisnik

    Joined:
    25.07.2013
    Messages:
    365
    Likes Received:
    129
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Arch
    Sigurno može da se isključi secure boot. Reci na kakve probleme nailaziš...?

    Čini mi se da su oba ko skrojena za GNU :))
    Mada nisam se mnogo udubljivao :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Pazi sve može, samo što neće linux da boot-uje, ide u restart, a toshiba te odbije pre boot-a. Win 7 prodje onaj deo " loading files..." al se zabode kod animacije leteće MS zastave.. i tako. Kontaktirao sam nadležnog iz Asus kancelarije za Srbiju, i apsolvirali smo da ne može ništa sem Win 8.1. Istina je negde tamo... pusti pisaniju. Uzmi uređaj pa probaj.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Aco29

    Korisnik

    Joined:
    15.05.2012
    Messages:
    727
    Likes Received:
    345
    Okruženje:
    LXDE
    Sistem:
    Arch
    Nije tu problem sam instalacija windowsa, tu je samo problem podrška za drajvere. Ne znanje je što su te particije u MBR, fora je naparviti samo botabilnu flešku sa GTP particions sheme za uefi. To što iz podrške kažu de ne može to što navlače vodu na svoj mlin i za svoje interese to su druge stvari.

    A druga stavar ovo nema veze sa slučajem koji je Jovan izeno jer model laptopa koji je on naveo koliko je star tada nije bilo ni UEFI ni sedmice a osmice ni u priči tako da ovo sa njim nema veze.
     
  13. klod

    Korisnik

    Joined:
    25.07.2013
    Messages:
    365
    Likes Received:
    129
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Arch
    Mislim da sam na belu tošibu instalirao baki Mint bez problema i sve radi besprekorno :) Prilično sam siguran da je baš isti taj model u pitanju. Znam da je Satellite i zvuči mi poznato to C55.

    https://encrypted.google.com/search?tbm=isch&q=Toshiba%20C55-A-1RG&tbs=imgo:1
    baš taj :)

    Ništa bre, ako neće, reklamiraj, traži pare nazad :)

    A ti nadležni verovatno jedu govna. Ne bi nam država bila ovde gde jeste kada nadležni ne bi jeli govna.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Pa ja sam taj kome seku udove, pripremaju vešala i traže pare nazad :banana:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Aco29

    Korisnik

    Joined:
    15.05.2012
    Messages:
    727
    Likes Received:
    345
    Okruženje:
    LXDE
    Sistem:
    Arch
    Ništa ti se onda pravi da ništa ne znaš, i da nije do tebe :kreza:
     
  16. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Trudim se kad god :homer:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. Knight

    Korisnik

    Joined:
    18.06.2012
    Messages:
    181
    Likes Received:
    45
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
  18. Aco29

    Korisnik

    Joined:
    15.05.2012
    Messages:
    727
    Likes Received:
    345
    Okruženje:
    LXDE
    Sistem:
    Arch
  19. Knight

    Korisnik

    Joined:
    18.06.2012
    Messages:
    181
    Likes Received:
    45
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Slackware
    Ali čekaj malo, Aco29... Zar ovo nije upustvo kako da butuješ flešku sa Windowsom 7, i zar to automatski i ne znači sporiji rad, trebalo bi da je fleška dosta sporija od harddiska?

    I kad smo već kod toga, kada sam prvi put čitao o UEFI-ju ispala je priča da nije nemoguće butovati UEFI linux, samo što valjda svaka distribucija mora da kupi neku licencu, tako nešto, i onda je moguće butovati isti linux i preko UEFI-ja i tada kada sam to čitao, bilo je valjda reči o svega 3 linux distribucije koje su to uradile ili planiraju da urade...

    Sada odjednom ispada priča, da je neko vezan za samo jedan Windows i to neki najnoviji?!
     
  20. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    550
    Likes Received:
    317
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch