Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Uputstvo Podešavanje BIOSa i priprema za instalaciju operativnog sistema

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ivanblago, 23.01.2012.

 1. Aco29

  Korisnik

  Joined:
  15.05.2012
  Messages:
  727
  Likes Received:
  345
  Okruženje:
  LXDE
  Sistem:
  Arch
  Kakva fleska to ti je upustvo da nabaciš iso na flešku, (rufus ti je program za pravljenje botabilnog usb-a ) i instaliraš sistem. Fora ti je u GTP i MBR što sam spomenuo a i kao što se spominje i na linku koji je Lacky okačio. Pošto se ja bavim servisiranjem računara ja još nisam naleto na neki laptop ili računa na koji nisam uspeo instalirati neki drugi sistem. Uglavnom se sve novije mašine dolaze sa Windows 8 i u ne znanju dolazi do ti problema dane može ništa se windows 8 a većina korisnika traži da im se instalira sedmica barem je moje takvo iskustvo.

  Zamisli samo neko ko ti dođe da kupi laptop ili računar neki i ti mu kažeš ne možeš ništa sem 8-ice šta će mi takav računar ja ga kao tkvog nikada ne bih kupio. Oni mogu samo zbog novije hardwera i drajvera naterati korisnike na to da moraš koristit recimo samo jednu verziju windowsa nikako drugačije.
   
 2. Knight

  Korisnik

  Joined:
  18.06.2012
  Messages:
  181
  Likes Received:
  45
  Location:
  Beograd
  Sistem:
  Slackware
  Aco29, e ovo sve je već lepo čuti, sada mi je sve jasno! :)
   
 3. wcoder

  Korisnik

  Joined:
  26.08.2013
  Messages:
  87
  Likes Received:
  36
  Location:
  Wien
  Okruženje:
  Deepin
  Sistem:
  Ostalo
  Ja imam jedan problem koji je sigurno resiv, samo da me neko usmeri. Imam laptop Samsung 7 Chronos, koji u BIOS-u ima i UEFI i AHCI i sve moguce opcije prilagodjene naravno win 8. Ja vec duze vreme koristim Deepin, meni apsolutno odgovara sve na njemu i radi super ali ja u laptop-u imam jedan SSD od 16GB i HDD od 1TB. Skoro sam nesto cackao i instalirao sam prvi put na SSD Elementary. Kada sam ja video kako je extremno brz, pomislio sam da instaliram Deepin na SSD(mislim da je 16GB dovoljno za sam sistem, bez Home-a). Sto znaci (/ -> SSD, swap->SSD a home -> HDD). Nadam se da bi to moglo ali kada sam ubacio instalacioni disk i dosao do dela gde se particionise, instalacija ne vidi SSD samo HDD.

  Da li neko zna sta bih tu mogao da uradim? Ili mi je u BIOS-u ostala ukljucena neka opcija pa je to problem?
   
  Collapse Signature Expand Signature
 4. Commander

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  9,736
  Likes Received:
  4,762
  Okruženje:
  Gnome 3
  Sistem:
  Debian
  Za početak, da bi bili sigurni da je sa diskom sve u redu i da su podešavanja OK, skini za probu neku najnoviju distribuciju tipa LinuxMint, Debian... i testiraj sa njima da li u delu oko particionisanja ti linux vidi SSD.

  P.S. Nije na odmet tačna oznaka i tačan model laptopa...
   
  Collapse Signature Expand Signature
 5. wcoder

  Korisnik

  Joined:
  26.08.2013
  Messages:
  87
  Likes Received:
  36
  Location:
  Wien
  Okruženje:
  Deepin
  Sistem:
  Ostalo
  Jao Vladimire moram da ti se izvinim, malo pre sam ponovo probao i ubacio sam disk. Nisam video jednu strelicu sa strane i kad kliknem na nju prikaze mi se drugi disk, zapravo SSD. Ako budem sad imao neke probleme sa instalacijom, pisem ti!

  Sorry jos jednom! :)
   
  Collapse Signature Expand Signature
  Commander likes this.
 6. Svrle

  Guest

   
 7. zoki

  Guest