Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Potrebna pomoć oko instalacije Linux Minta

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Joska, 06.10.2016.

  1. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Koristim Windows 10 ali zelim preci na linux mint
    Problem je sledeci:
    Skinuo sam linux mitn live ali kad napravim butabilan USB i restartujem komp i krene podizanje sistema sa USB jednostavno nemam opciju da se linux pokrene bez instalacije
    Pa bi vas zamolio za pomoc kako sta neradim dobro
     
  2. marecare

    Premium Donator

    Joined:
    09.05.2014
    Messages:
    1,434
    Likes Received:
    1,011
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Koju verziju si skinuo, odakle!?
    Ako je sa njihovog sajta onda je 18 i ona se podize live bez instalacije, tek kada se podigne live onda imas opciju da pokrenese instalaciju sa desktopa.
    Znaci kad ubodes USB i boot-ujes sa njega, samo ga pusti da odradi svoje i podicice se live desktop
     
    Sreten likes this.
  3. Sreten

    Korisnik

    Joined:
    27.01.2012
    Messages:
    4,031
    Likes Received:
    1,670
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Kao što je @marecare već objasnio nemaš opciju jer automatski ulaziš u live sistem, pa ako posle probe odlučiš da ga instaliraš imaš na desktopu instalaciju.
    Pazi samo na grub ako imaš više hardova, ako je jedan onda to ide automatski.
     
  4. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    E ovako stoje stvari
    Ova greska The attempted to mount a file System whit type ext4 inSCSI5(0,0,0) Partition #1 (sdb) at / Faild se javlja pri instalaciji bilo kojeg linuksa 64 bitnog
    Ali skino sam Mint 17 32bita i instalacija ide bez problema u cemu je tu sad problem komp mi je 64bitni tako da mi nista nije jasno.

    Da li je sad posto imam instaliran Mint Mate 17 pregaziti sa Mint 17.3 Kde 64 bita
     
  5. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    308
    Likes Received:
    158
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Da li si išao na dual boot Windows /linux ili si išao gaženje Windowsa
    u koji si file sistem formatirao usb flash memoriju(ext4 ili fat32)
    Koja je konfiguracija, gde si instalirao grub, kako si podelio disk(gpt ili mbr)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ako može malo više detalja oko hardvera...ploča, procesor itt?
     
  7. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Matina ploca Gigabite 990XA UD3
    Procesor AMD FX6300 6 jezgra 3.50Ghz
    Memorija 8Giga
    Graficka AMD Radeon HD7700
    Instalaciju vrsio na poseban nov hard USB sam formatirao na Fat32
    E sad ovo sa podelom diska neznam znam da 32bit. linux bez problema instaliram kako automacki da odradi sve sam ili da ja pravim particije prilikom instalacije , ali 64 bitni nece niti automacki niti kad ja pravim particije stalno na nekom 33procentu instalacije izbaci onu poruku
    Probao sam vise linuksa kako 32bitnini koji su mi se instalirali tako i 64 bitne koji eto nema sanse
    i ova se poruka takodje javlja
    20161010_102900.jpg
     
  8. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Znaci niko da pomogne ???
     
  9. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Joska
    Podigni taj live Mint, pa daj ispis da vidim šta imaš na hard disku, odnosno kako je particionisan:
    Code:
    sudo fdisk -l
    NAPOMENA:
    Sva pitanja u vezi problema sa drugim distribucijama, molim postavljajte u odgovarajućim forumima.
    Deo foruma koji pripada TRIOS-u odnosi se samo na TRIOS podršku, ne i na ostale distribucije.
    Hvala.
     
    #9 Dragan, 16.10.2016
    Last edited: 16.10.2016
    Јоце likes this.
  10. osx

    osx
    Korisnik

    Joined:
    17.01.2014
    Messages:
    100
    Likes Received:
    12
    Location:
    bor
    Sistem:
    Ostalo
    izgleda ,ne
     
  11. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Mislim da je nepotreban ovakav komentar.
    Ako možeš/želiš/umeš pomozi... ako ne možeš/ne želiš/ne umeš, najbolje je uzdržati se od ciničnih komentara.
     
    Joska and Јоце like this.
  12. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
     

    Attached Files:

  13. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Evo druze
    sta god i kako god particionisao disk nece pa nece pa i da pustim sve sam da odradi nece dok u 32bitnom sve ok prolazi glat
     
  14. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Sudeći prema slikama, meni se čini da taj disk nije dobro particionisan...da li je do tebe, ili do instalera ne znam u ovom trenutku.
    Hajde molim te zatvori instaler i daj ispis koji sam tražio...desni klik na desktop, "open terminal" ili kako je to već u Mintu, pa izvrši :
    Code:
    sudo fdisk -l
     
  15. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Joska
    Daj molim te i link koji tačno iso si skinuo za instalaciju 64 bita...možda je neka greška u toj verziji instalera, pa mogu da proverim...
     
  16. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Download - Linux Mint

    Sa ovog linka sam skinuo
    Meni se cini da je do instalera jel kazem ti ovako kako vidis uradim i za 32bitni linuks mint i radi sve ok al cim ocu 64 bitni desava se sve ovo
     
  17. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok, koji tačno, ima ih više...xfce, cinnamon, mate, kde?
     
  18. Joska

    Korisnik

    Joined:
    06.10.2016
    Messages:
    23
    Likes Received:
    4
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Kde
    Druze uspeo sam da instaliram nekako
    Ali mi sad internet na njemu neradi
     
    #18 Joska, 16.10.2016
    Last edited: 16.10.2016
  19. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    308
    Likes Received:
    158
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Bilo gde i koji mint da instaliram, pre nego što pokrenem instalaciju u live mint preko terminala uklanjam ubačen slideshow sledećim komandama
    Code:
     sudo apt-get remove  ubiquity-slideshow-kubuntu
    ako je KDE okruženje
    i
    Code:
    sudo apt-get remove  ubiquity-slideshow-mint
    ako su mate, cinnamon, xfce okruženja
    i pokreni već jednom taj terminal i počni da učiš novu FOSS filozofiju
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Dragan and Јоце like this.
  20. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,276
    Likes Received:
    4,829
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Meni se čini da ti mene zezaš...:D

    Molio sam više puta da okačiš ispis svih particija (fdisk -l) i to nisam tražio bezveze.
    Prvo, na slikama se vidi da tebi brlja instalacija i starije verzije Minta, 17.3 ?
    Drugo, ako dobro vidim, čini mi se da imaš 2 hard diska u računaru (sda i sdb)?
    Treće..ako je tako, treba proveriti da li je u biosu tvoje matične ploče možda automatski aktiviran RAID0 sa ta 2 diska?

    Četvrto...daj bre više taj hebeni ispis particija svih diskova, da vidim o čemu se radi :)
     
    Јоце likes this.