Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Potrebna pomoć prijatelja!

Discussion in 'Opšte diskusije' started by Jocix, 20.12.2018.

  1. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ljudi moji, imam jedan problem, laptop mi ne poznaje u BIOSU ni jedan od mojih fleševa, znači ni "Verbatim" ni "Kingston", ili sam ja možda prolupao i negde grešim. Nisam više siguran.

    Naime, kupio sam bratu laptop danas Acer A315, i koju god opciju da odaberem u BIOSU, neće da butuje sa USB-a, stalno ulazi u ovaj Linpus Linux za koji ja nisam (iskren da budem) nikad čuo. Šta da radim? Evo, postaviću par fotki, pa ako možete braćo, pomagajte. :(

    1.jpg 2.jpg 3.jpg






     
    Collapse Signature Expand Signature
    #1 Jocix, 20.12.2018
    Last edited by a moderator: 20.12.2018
    Miki likes this.
  2. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Imam neki acer, da bih butovao Manjaro morao sam eksplicitno da odobrim u BIOS-u/UEFI, sto nije bio slucaj
    sa Windows 10 koji sam naravno posle obrisao ;)
    Znaci ides tamo negde gadjas dati efi fajl koji hoces da butujes i dozvolis.
     
    Jocix likes this.
  3. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,809
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Jocix
    Isključi Secure boot...
     
    Jocix likes this.
  4. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Evo, uspeo sam da instaliram Elementary OS, instalacija je prošla do kraja, ali jbg. sad ne mogu da uđem u sistem, jer piše "No Bootable Device". Kako to da popravim? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,229
    Likes Received:
    4,809
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Najbolje je da ne popravljaš ništa, nego da ponoviš instalaciju...
    Kako si instalirao Elementary OS, UEFI ili Legacy mod?
    "No Bootable Device" je greška koju izbacuje bios kada ne prepoznaje kako je disk konfigurisan, msdos/MBR ili GPT, a u zavisnosti od setovanja u biosu...jel to dual boot, ili će linux (koji god...) biti jedini sistem na tom laptopu?
    Usput, ako možeš, uslikaj sva podešavanja/opcije u boot meniju biosa...
     
  6. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    UEFI mod, jer "Legacy" opciju nemam. Ponovio sam instalaciju, više puta, i stanje je isto. Inače, Elementary OS treba da bude jedini OS na tom laptopu. Ne znam šta je dođavola problem, sistem je uspešno instaliran, ali ovo zeza i ne vredi.

    BIOS.jpg
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #6 Jocix, 20.12.2018
    Last edited: 20.12.2018
  7. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    550
    Likes Received:
    317
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch
    Шта се догађа када искључиш Secure Boot?
     
  8. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ja sam morao da dozvolim boot sa tog fajla inace je javljao istu gresku.
     
  9. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ništa brate, dešava se isto... Ja uopšte nemam tu "Legacy" opciju u BIOSU. Gledao sam tutorijale, i svi uključuju istu, ja imam samo UEFI.

    Evo, tačno sam došao u situacuju, da više ne znam šta da radim.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #9 Jocix, 20.12.2018
    Last edited: 20.12.2018
  10. 100%

    100% Isključen sa foruma

    Joined:
    16.03.2018
    Messages:
    410
    Likes Received:
    523
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Mujo, nahrani svinje i ništa ne diraj! :D

    Čačkao si po BIOS-u, probaj da resetuješ podešavanja na default pa probaj ponovo...

    I ne moraš da podešavaš boot menu u BIOS-u već možeš to da uradiš prilikom podizanja sistema (negde na samom početku), stalnim pritiskanjem nekog od ovih tastera (u zavisnosti od modela)...

    dcvDg8y.jpg
     
    #10 100%, 20.12.2018
    Last edited: 20.12.2018
  11. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Ne vredi ništa.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Mrzi me sad da vadim moj Acer Aspire iz ormana, rekoh imas u BIOS-u opciju da dozvolis boot sa nekog fajla ;)
     
  13. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Nema opcije brate. Sve sam pokušao, apsolutno sve, i ne vredi. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Branimir Maksimovic

    Korisnik

    Joined:
    22.11.2018
    Messages:
    441
    Likes Received:
    332
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Mora da ima na Acer Aspire, isto sam imao linpus, pazi druga varijanta je da stavis Win 10 onda podesis da butuje tvoj efi fajl iz windows-a (i to sam radio :)
    Laptop je iz 2016. 100% ;) sam ulazio u neki efi meni i isao u dir pa potvrdio Manjaro fajl. No kako to radi 2 godine nisam
    se baktao time dalje ...
     
  15. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,728
    Likes Received:
    4,759
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Nažalost došlo je (odavno) vreme da mora i da se gleda koji vendor laptopa se uzima ako hoćeš da teraš linux bez problema.

    Sledeći put biraj Lenovo, jer Acer i Dell su poznati da prave sranje zbog partnerstva sa windoze.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Jocix likes this.
  16. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    550
    Likes Received:
    317
    Okruženje:
    KDE 5
    Sistem:
    Arch
    Да ли си сигуран да је Dell проблематичан? Мислим да продају лаптопове са Ubuntu-ом у оквиру Project Sputnik.
     
  17. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,728
    Likes Received:
    4,759
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Oni koji dolaze sa Ubuntu-om su drugačiji, oni koji dolaze sa Win su isto sranje kao i Acer, HP...
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Jocix likes this.
  18. 100%

    100% Isključen sa foruma

    Joined:
    16.03.2018
    Messages:
    410
    Likes Received:
    523
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Jocix likes this.
  19. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    333
    Likes Received:
    258
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    OpenSuse
    Јел ти хард диск форматиран у GPT?
    Edit
    Ако нема legacy требало би...
    Ps
    Наравно, usb мора да је нарезан правилно за uefi
     
    #19 Prizma, 20.12.2018
    Last edited: 20.12.2018
    Jocix likes this.
  20. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    536
    Likes Received:
    650
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Manjaro
    Đavo da ga nosi, bio sam ubeđen 100% da će na tom laptopu raditi neki Linux, ali očigledno sam se prevario momački! Windows sam na kraju morao instalirati bratu (dobro, njemu to ne predstavlja problem, jer on je*eni Windowsaš. :D), koji radi moram priznati lepo na dotičnom laptopu.

    Jedino što nisam uspeo da isključim pasword za HDD u Biosu, pa je potrebno svaki put ukucavanje, tokom paljenja... Ako neko zna, kako to da rešim, neka kaže, bio bih zahvalan. :)

    Bog mi je svedok, da sam dao sve od sebe, da se tu vrti neki Linux, ali sve je bilo uzalud. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
    #20 Jocix, 21.12.2018
    Last edited: 21.12.2018