Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Debian Problem sa snalazenjem u Debian-u

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by ubuntuser, 27.08.2014.

  1. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    E pa ovako kolege... Posto mi je malo dosadio Ubuntu i distribucije zasnovane na Ubuntu, hteo sam malo da probam nesto novo... Izabrao sam da to bude Debian koji do sada nikada nisam probao... Skinuo sam ISO live sliku i to 64-bitniu verziju sa lxde okruzenjem... Napravio Live USB i preko njega instalirao Debian... Nisam uspeo da uradim rucno particionisanje diska, nije isto kao do sada, pa zato nisam hteo da mnogo cackam da nesto ne zeznem particije na kojima cuvam bitne podatke, zato sam izabrao da sam napravi particije i to sa odvojenom /home particijom... kada me je pitalo sa kojeg servera da skida izabrao sam Kragujevacki server koji se nalazi na PMF-u... Neki delovi instalacionog procesa mi nisu bili bas najjasniji ali sam uspesno zavrsio instalaciju...:)

    Odusevljen sam brzinom sistema i mislim da mi cak i brze radi od Lubuntu-a...:D

    Ali naisao sam na probleme...

    1) Ne mogu da namestim tastaturu, tj ne mogu da izaberem Serbian Latin kao layout, jedino postoji US i ne znam kako da dodam novi...
    2) Skinuo Viber sa sajta, instalirao iz terminala uz komandu dpkg -i... on se pojavi u listi programa ali kada ga pokrenem nista se ne desava...
    3) Pokusao da instaliram Thunderbird iz terminala sa "sudo apt-get install thunderbird" ali mi terminal ne dozvoljava tj ispisuje poruku " 'thunderbird' has no installation candidate "
    4) Jedino u root terminalu mogu da bilo sta kucam kao root, kada otvorim obican terminal i pokusam da ukucam bilo sta sa "root", izbaci poruku da moj nalog nema root privilegije


    Moze li mi neko pomoci sa ovim, posto bih bas voleo da koristim Debian...:D
    Inace verzija Debiana je 7.6.0
     
  2. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    308
    Likes Received:
    158
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Da li si uradio sledeće
    Code:
    sudo apt-get update 
    sudo apt-get upgrade 
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Particionisanje:

    Samo si trebao da odaberes "Manual" --> pa zeljenu particiju --> dvoklik ili enter na nju --> podesis Mount point na "/", format itd --> isto i za swap --> pa "Write changes to the disk"

    1. http://www.foss.rs/topic/2087-crunchbang-waldorf/page-7#entry33616
    2. dpkg -i ne povlaci zavisnosti, moj ti je savet da se sluzi gdebi-em, ima i terminal i GUI interfejs ( u ovom slucaju bi bilo "gdebi viber.deb" )
    3. Thunderbird i Firefox se u debianu zovu Icedove i Iceweasel, znaci "sudo apt-get install icedove"
    4. Probaj prvo, kao root: "adduser tvoje_korisnicko_ime sudo"

    :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. marecare

    Premium Donator

    Joined:
    09.05.2014
    Messages:
    1,427
    Likes Received:
    1,008
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Sto ne probas Trios!? Ja se isto nisam bas snasao sa Debianom, ali od kad sam instalirao Trios ne mogu ti opisati koje olaksanje! Ako nista drugo imas ovde podrsku :)
     
    vox, Dragan and Filip like this.
  5. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    @ MIKULINO Pa nisam iz terminala, vec kada sam restartovao sistem nakon instalacije izasao mi je prozor sa updateom tako da sam na taj nacin update-ovao sistem ... jedino nzm da li je uradio i upgrade... Sada cu ja rucno da uradim iz terminala
    '

    @ Cofi Hvala, sada cu da probam sve sto si mi napisao...:D

    @marecare Koristio sam TriOS i jesam odusevljen, ali mi Xfce malo vise trosio resursa, a nisam hteo da petljam da instaliram novi DE...
     
  6. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Ranije dok sam koristio lxde, znam da sam stavljao komandu za layout tastature stavljao u startup. To su bile starije verzije lxde-a, tako je moralo.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Ovako mi nijedna distribucija nije skakala po zivcima... malo je falilo da iz Prozora izbrisem sve particije Debiana... ali udahnuo duboko i resio da je sredim... Uspeo sam da dodam srpski ali samo cirilicu tako sto sam izmenio fajl /etc/default/keyboard posto u /.config/openbox ne postoji fajl startup... izmenio pomenuti fajl na sledeci nacin:

    # KEYBOARD CONFIGURATION FILE

    # Consult the keyboard(5) manual page.

    XKBMODEL="pc105"
    XKBLAYOUT="rs, us"
    XKBVARIANT="latin"
    XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle &"

    BACKSPACE="guess"

    Ali ovako samo doda cirilicu kao default i onda prilikom restarta kada treba da ukucam korisnicko ime i lozinku koristi cirilicu tako da nisam mogao da se ulogujem, pa sam morao da podignem sistem sa live usb-a, pa da ponovo izmenim fajl, tako da "us" bude prvi, e onda sam uspeo da se logujem...

    Kako da dodam da bude srpska latinica prva, pa onda cirilica, pa onda "us"...? koja je oznaka za srpsku latinicu?
     
  8. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Nisam mislio da se fajl zove startup. :D Već da se komanda stavi u startup sistema. :)

    Nisi trebao da prčkaš po conf fajlovima, stvar je mnogo jednostavnija.

    Komanda koja je trebala da se stavi počinje sa setxkbmap... Na ubuntu forumu ima moja tema, baš kad sam počinjao sa LXDE, ali trenutno forum nije u funkciji.

    Evo ovde http://www.x.org/archive/X11R7.6/doc/man/man1/setxkbmap.1.xhtml

    Ali ja ne mogu da se setim tačno, sve se rešava tom komandom. Dobija se engleski, i dva naša layouta.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Collapse Signature Expand Signature
  10. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    @ Cofi Izvini, ali ne mogu da se snadjem sa ovim...

    "Možeš ovako recimo nešto da staviš u ~/.config/openbox/autostart:"

    Posto ja nemam taj fajl ~/.config/openbox/autostart i ne znam gde da ubacim komandu koja sledi a koju je napisao 'dvajedan' postu koji si mi poslao...:D

    Probao sam i da dodam sebe kao root user-a ali ni to ne radi... i dalje mogu da instaliram samo iz root terminala...

    Jedino sam provalio ovu zamenu za Thunderbird...

    Instalirao sam i Gdebi i preko GUI instalera instalirao Viber ali ni on ne radi...

    :(
     
  11. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Nije da ne radi, nego verovatno nisi u sudoers fajlu. Debian je malo komplikovaniji, nije sve već odrađeno za tebe, kao što je slučaj sa Ubuntuom i ostalim "laganim" distroima.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    @ Cvetan Primecujem to, ali sam se zainatio, pa makar sve zivce pokidao...:D Dodao sam sebe komandom:

    adduser moj_user_name root

    Sada jos samo da resim problem Viber-a i Keyboard layout-a...:D
     
  13. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @autostart

    Onda ga napravi :) :D

    @sudo:

    Pri instalaciji te pitao "Allow login as root", na sta si 99% odgovorio sa "Yes", otud problem.. :) Hit the goolge & debian wiki :D

    @Viber:

    Pokreni ga iz terminala, pa daj ispis :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    @ Cofi Ok napravicu ali koja ekstenzija fajla da bude... Obican .txt ili?

    Evo ispisa nakon pokretanja Viber-a...

    toske@debian:~$ viber
    bash: viber: command not found
    toske@debian:~$
     
  15. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Nema ekstenziju, samo kucas "autostart" kao naziv :)

    @Viber

    Probaj sa "Viber" ( veliko V ) :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Ne mora ekstezija. Nije to windoza. :D

    Samo autostart, bez ekstenzije.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Filip likes this.
  17. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Napravio bez ekstenzije i dodao unutar fajla onu komandu i sada mogu da biram izmedju cirilice i "us"... opet nema latinice...:(

    @Viber

    Isto ispisuje i kada pokrenem sa velikim slovom...
     
  18. Cvetan

    Korisnik

    Joined:
    27.08.2014
    Messages:
    314
    Likes Received:
    156
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    Xubuntu
    Proveri komandu? Jesi li se izlogovao i probao opet?

    Komandu možeš da probaš direktno u terminalu.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ima, samo opali Alt+Shift za promenu :)

    I naravno dodaj odgovarajuci applet na panel ;)

    @Viber:

    Probaj sa

    /opt/viber/Viber

    ili

    /usr/share/applications/viber.desktop

    Ako ti pri ovoj drugoj izbaci tipa "File not found", onda nisi dobro instalirao Viber :)
    Takodje, trebalo bi da ga imas u meniju @Multimedija ili @Sound and Video katogoriji
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. ubuntuser

    Korisnik

    Joined:
    07.04.2014
    Messages:
    878
    Likes Received:
    272
    Location:
    Kragujevac
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    @Viber

    Ovo izbaci kada pokrenem drugu komandu

    toske@debian:~$ /usr/share/applications/viber.desktop
    bash: /usr/share/applications/viber.desktop: Permission denied
    toske@debian:~$

    Takodje on postoji u kategoriji "Internet" ali kada kliknem na njega ne pokrece se, tacnije nista se ne desava... Instalirao sam ga uz pomoc Gdebi-ja


    @ tastatura

    Dodao sam fajl, kopirao onu komandu iz posta koji si mi poslao, dodao applet na panelu, ali se nista ne desava, sada samo stoji "us", nema drugih opcija...

    Ne reaguje ni alt+shift


    @ tastatura

    Dodavanje onog fajla "autostart" nikako nije pomoglo, ipak našao sam privremeno rešenje a to je da u fajlu /etc/default/keyboard dodam sledeće rasporede, "hr", "rs" i "us" tako da sada u appletu mogu da menjam između ova tri jezika...

    @ Viber

    Rešio sam i pitanje Vibera, sada radi, ali sam izazvao novi problem i ne znam koliko mi je to bilo pametno... Naime pronašao sam na netu da Debian Wheezy koji sam ja instalirao koristi libc6 verziju 2.13 a da Viber zahteva 2.14+... Takođe sam na netu pronašao i rešenje za ovaj problem... Sledeće sam uradio:

    1) U folderu /etc/apt/apt.conf.d sam dodao prazan fajl pod nazivom "10release"
    2) U tom fajlu sam dodao sledeći kod:

    APT::Default-Release "wheezy";
    3) Izmenio sam sledeći fajl /etc/apt/sources.list tako što sam dodao sledeći kod:

    deb http://ftp.uk.debian.org/debian testing main
    4) Zatim sam iz terminala sve updateovao sa sudo apt-get update
    5) Zatim instalirao novu verziju libc6 sa sudo apt-get -t testing install libc6

    Nakon ovoga Viber radi kako treba...

    Ali sada se javlja novi problem... Stalno mi izbacuje da su nova ažuriranja dostupna, ali kada pokrenem update manager izbaci mi poruku da li želim da vršim samo safe-upate i kada kliknem "da" ono izbaci poruku da je sistem ažuriran, ali i dalje mi stoji obaveštenje da su dostupna ažuriranja... Pretpostaljvam da mi sada stiže update i od testing verzije Debian-a? Jesam li u pravu? I da li ovo što sam uradio šteti Debian Wheezy-ju? I kako da sada sprečim da mi stižu ažuriranja od testing verzije?