Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ostali sistemi Problem sa zvucnom (nema zvuka)

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by banom, 28.01.2013.

  1. banom

    Korisnik

    Joined:
    07.01.2013
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Mint
    Ne bih ja bio ja da nesto ne cackam... Nesto me je zezao zvuk u skype-u (pucketanje i sustanje u video razgovoru) i uzmem da probam da instaliram drajvere za zvucnu sa realtekovog sajta. Kada sam ih instalirao izgubio sam zvuk. U pitanju je Asus K50ID lap-top. Sada kada udjem u podesavanja zvuka nemam zvucnu vec mi stoji Dummy output. Pokusao sam ponovo da instaliram Alsa drajvere ali mi ne polazi za rukom.
    komanda
    Code:
    lspci | grep Audio
    mi daje sledece:


    Code:
    00:08.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP79 High Definition Audio (rev b1)
    02:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)

    dok mi na
    Code:
    aplay -l
    izbaci ovo:

    Code:
    aplay: device_list:252: no soundcards found...
    a evo i linka ka config fajlu

    http://www.alsa-project.org/db/?f=75629eb815b4b747a1894e2accef049e56e65d7e

    ima li neko resenje?
     
  2. wintermutedirect

    Korisnik

    Joined:
    28.01.2013
    Messages:
    160
    Likes Received:
    21
    Sistem:
    Debian
    ja bih pokusao da blacklistujem (stari) driver.. ili uklonim module (modprobe -r)..
    nije resenje, ocigledno, vise onako, pravac za nalazenje istog..
    posto sam i sam bez zvuka, dosta sam cackao oko toga, mozda tebi prodje nesto sto meni nije..
    srecno..
     
  3. drinx

    drinx Isključen sa foruma

    Joined:
    07.04.2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    132
    Sistem:
    OpenIndiana
    Najveći problem je što Realtek HD audio drajver nema uninstall skriptu. Mislim da taj Realtek drajver ubije Alsu sa OSS -om koji instalira prilikom instalacije drajvera. Probaj da očistiš sistem od svega što ima veze sa OSS -om.

    Evo ako je od pomoći kako je podrazumevano u synaptic -u, šta treba da ostane kada se kuca u pretrazi OSS, pa uporedi.

    View attachment 1008
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. banom

    Korisnik

    Joined:
    07.01.2013
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Mint
    Probao sam da sve obrisem i da ih instaliram ponovo ali bez uspeha