Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint [REŠENO] Problem sa administratorskim nalogom

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Shankly, 12.03.2012.

  1. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Naslov teme je malo bezvezan i neodredjen, ali ne znam kako bih ga nazvao stvarno, a problem je sledeci... posto mi je iz nekog nepoznatog razloga nakon dizanja sistema iz suspend stanja trazio lozinku za login (iako je podeseno jos pri instalaciji da se automatski uloguje), ja odem u User Account, otkljucam podesavanja i pod Login Optons promenim password na None, tj. da ga ne trazi. I tu nastaje haos. Dosadasnja lozinka vise ne vredi ni za sta. Skoro. Update manager sad ima administratorska prava direktno, dok npr. synaptic, gedit i nautilus nemaju. Kada kucam neku komandu sa sudo trazi mi password, ali ovaj dosadasnji vise ne radi, a ako ostavim blank, to takodje ne radi. Da bih ista promeni (na staro) trebaju mi administratorska prava koja sam izgubio kad sam login password podesio na None. Ima li pomoci, tj. kako da vratim sebi administratorska prava (iako je account kao sto se i na slici vidi Administrator)?

    Prilazem i screensot (account je Jelena jer je ovo Jelenin komp ;) dok se na mom kompu iz suspend stanja uloguje bez trazenja lozinke)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Resio problem. Terminal:

    Code:
    passwd
    i ukucao novu lozinku, ponovio je i to je to. E sad, ono sto mene interesuje jeste to da mi nije trazio administratorska prava za promenu lozunke (kao sto se vidi u kodu, bez sudo)? Ja jesam ulogovan kao Administrator (vidi se i iz screenshot-a), ali zasto onda nautilus i synaptic nije pokretao iz terminala sa administratorskim pravima? Greska ili istemski propust, ne znam, bitno da je problem resen. Ako neko od iskusnijih forumasa zna da objasni sta je bilo u pitanju nek napise, uz resen problem malo edukacije nije na odmet ;) , pa cu sutra vece ovo staviti pod reseno, a moze i admin foruma odma' ako smatra da je prica zavrsena.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. korisnik01

    Korisnik

    Joined:
    18.01.2012
    Messages:
    671
    Likes Received:
    20
    E, zdravo, @Shankly... Prvo da ti poželim dobrodošlicu ;)
    Video sam danas ovaj tvoj problem, nego uhvatio sam nešto oko sajta da radim i zaboravio posle.
    Ovo sam i ja hteo da ti kažem. Naime, hteo sam da ti pošaljem ovaj link - http://freshtutorial.com/reset-forgotten-password-ubuntu/.
    Pogledaj ga za ubuduće, ako se desi nešto slično :)
     
  4. korisnik02

    Korisnik

    Joined:
    14.01.2012
    Messages:
    655
    Likes Received:
    11
    Drago mi je da si rešio problem, staviću ja da je rešeno. Nemam običaj da zaključavam temu, dakle samo napred sa edukacijom ;)
     
  5. milke

    Korisnik

    Joined:
    23.01.2012
    Messages:
    249
    Likes Received:
    29
    Sistem:
    Ostalo
    Није ти тражио администраторске привилегије зато што си мењао своју корисничку шифру. Да ли ти као корисник имаш судо могућност или не није ни битно, корисник може слободно да мења своју шифру (осим ако није закључана та могућност са нпр. passwd -l korisnik).
    Ако би искористио passwd да мењаш шифру или било шта друго за неког другог корисника, морао би да користиш администраторске привилегије, тј. судо.
     
  6. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Da ali na sistemu postoji samo jedan nalog (Jelena) koji je administratorski, ko je onda bio sultan umesto sultana dok nisam imao nikakav password, sta je trazio? Pretpostavljam da je sigurnosni pristup u ovom sluccaju kao i na windowsu, gde je User nalog obicno i administratorski (najcesce jedan jedin nalog ima na sistemu) i ako onda pokusam Run as Administrator, a nije podesena nikakva lozinka, on kaze da ne podrzava administratorski nalog bez lozinke. Zanimjivo je i da ne trazi vise password za logovanje ni iz suspend rezima, a ni pri logout-login, iako u podesavanjima System Settings>User Accounts pod opcijom Login Options sada stoji password koji sam stavio, ali ga vise ne trazi? Mada, nema veze, bitno da radi. Ono sto je meni bilo interesantno je da je sistem prestao da trazi administratorske privilegije za Update (sad ih trazi ponovo prilikom pokretanja), a za synaptic je i dalje trebao administratorski pristup. Kao da je nalog imao pripiti semi-admin rights ;) :)

    Sad malko u off-topic, da ne pokrecem temu za sitnicu: prilikom prijave na forum stoji da unesemo korisnicko ime, a moguce je prijaviti se i sa e-mail adresom, sad sam probao - radi! Moj predlog je da pise i Korisnicko ime/e-mail, verovatno vecina ni ne zna da je moguce tako se prijaviti, sto je po meni znatno lakse neko kucati celo korisnicko ime (svi browseri pamte e-mail, i onda je dovoljno samo prvo slovo ukucati umesto celog korisnickog imena, sumnjam da ga ljudi kucaju celog kad se prijavljuju na gmail, fb i sl.). Sitnica jeste, ali kad se samo setim kad sam pokrenuo inicijativu na ubuntu forumu da se uvede i ovaj nacin prijave na forum, uh... zamal' me ne spalise ko Jovanku :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. dragan99

    Guest

    [quote author=Shankly link=topic=423.msg5369#msg5369 date=1331590436]
    Resio problem. Terminal:

    Code:
    passwd
    [/quote]

    Upravo sam ja isto uradio, sreca video sam tvoj post, ne znam koji mi klinac bio da prckam ;)
     
  8. Александар

    Korisnik

    Joined:
    23.01.2012
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    [quote author=dragan99 link=topic=423.msg5508#msg5508 date=1331673979]
    (svi browseri pamte e-mail, i onda je dovoljno samo prvo slovo ukucati umesto celog korisnickog imena, sumnjam da ga ljudi kucaju celog kad se prijavljuju na gmail, fb i sl.)
    [/quote]

    офф Веб прегледач памти садржај поља за пријаву без обзира да ли је у њему корисничко име или адреса електронске поште. Бар је код мене тако.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Samo prepametni Hrom i Hromium, Opera i FF ne, tu sam pogresio. U Operu moras rucno uneti e-mail adrese za fill-in, sto je dobro, al ima i svojih mana - rucno. Npr. u Hromu ako kucas na fb prijavnoj strani joemaster@gmail.com i onda Tab (da uneses lozinku) a promasis tab, ukucas lozinku i odma lupis Enter, sledeci put kada u polje ukucas "j" imaces ponudjeno

    joemaster@gmail.commojasifra

    sto je za mene nedopustivo glupo. Zato ga i ne volim, misli da moze da misli umesto mene, ja ipak volim da sam dodam svoje fill-in podatke. Dok za FF (koliko ja znam) ni ne mozes ovo bez nekog add-on
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Mali update na temu. Upravo sam nasao uzrocnika trazenja sifre pri dizanju sistema, a i razlog zasto na mojoj masini nije bilo te "anomalije". Doneo sam WiFi antenicu koja je u upotrebi na kompu gde mi se i desio peh sa gubljenjem administratorskih prava zbog None lozinke za login. Kad sam prikacio antenu kod mene i startovao masinu (iz suspend stanja) trazi mi sifru za login! Zasto li trazi sifu, to mi nije jasno, jer dok je u suspend stanju ionako nije nakacen na net, pa da se pobuni zbog mogucnosti konekcije koja bi ugrozila (?) bezbednost na racunaru. Ali ako za bilo sta sistremsko ionako trebaju admin privilegije (update, synaptic, software manager, software sources i sl. potencijalne "ubice" sistema), sta mu sad smeta WiFi karta (USB). Zanimljivo. Ili ja i dalje masim neko podesavanje ili je ovo jedna nepotrebna paranoicna postavka sistema. Kazem nepotrebna, jer posle reboot ne trazi sifru za login, a svejedno dobija na tacni WiFi konekciju... ;)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Iako je WiFi otvoren, jel si proverio da li ti je uključena opcija da ti traži lozinku posle hibernacije ili uspavljivanja!?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Nisam proverio, a ne znam ni gde? ;) Sad sam cackao po dconf ali ne nadjoh. Uostalom, napisao sam da mi do sada nije trazio password kad se budi iz suspend stanja (hibernaciju ne koristim). Tek kad sam dodao WiFi karticu poceo je da zeza.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Aha shvatam... ranije uopšte nije tražio lozinku. Veoma čudno, moguće da je to neki vid zaštite...

    Jel to na Gnome 3!?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  14. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    I gnome 3 i cinnamon. Cudna logika stvarno, da trazi password iz suspend stanja, a ne i kada uradim reboot, ili ukoliko je komp ugasen na power off. Mislim, nije meni tesko cvaknuti nekoliko karaktera svaki put, al nije mi bas ni mnogo drago. ;)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Iz cimeta nema podešavanje da te uopšte pita za lozinku po podizanju sistema iz spavanja ili hibernacije, možda nešto u Gnome 3 ima da se podesi...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Pogledacu jos malo, mora imati neko podesavanje jer ovo sto se desava nema mnogo logike, pa ako nadjem kakvo resenje postovacu.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    Ako sam dobro povezao, probaj System Settings => Personal => Screen => Lock => Off
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,736
    Likes Received:
    4,762
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Jeste ali tu nema podešavanja za system sleep, već samo za isključenje celog sistema i da se isključi Ekran.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. aleksandar1986

    Korisnik

    Joined:
    11.02.2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    10
    Sistem:
    Arch
    Then i don't know really what is the problem ;)
    KDE je mama što se tiče takvih i drugih u crevca podešavanja. Mnogo su bre izbacili iz ove GNOME 3-ke. Pre koji dan je izašla 3.4 beta 2 i kažu da su malo unapredili system settings...iskreno se nadam.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. Shankly

    Korisnik

    Joined:
    12.03.2012
    Messages:
    361
    Likes Received:
    19
    Location:
    Beograd
    Lock je na OFF od kako sam instalirao sistem, ne znam zasto je to default ON, bas neko voli da kuca lozinku na kucnom racunaru svakih 10-20min. Pokusao sam da instaliram neki dan novi GNOME 3.3.2 (tadasnji) preko testing PPA, zavrsilo se vrlo neslavno (reinstalacija sistema), ne preporucujem nikome. Opet, nekima je update posle dodavanja PPA prosao lagano i kazu da je dosta sredjeniji i "glatkiji" dok radi, ali meni je to skrsilo masinu, ni PPA purge ni reinstalacija gnome-shell, ni brisanje svih postavki u /home folderu vezanih za gnome nije pomoglo da isteram Unity Menu Bar koji je ostao vidljiv ispod gornjeg panela (Unityu naravno Complete Removal, al cudo ostade...). Otisao sam u off totalno, al sam hteo da skrenem paznju da neko ako procita poruku od @aleksandar1986 doooobro razmisli ako pozeli da se igra sa probavanjem beta Gnoma.
     
    Collapse Signature Expand Signature