Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint ruzan font iznenada

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by 0n3tw0, 14.06.2013.

  1. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    evo, sada mi se ponovo desilo. na sveze, instaliranom linux mint mate 15. imam ga vec nekoliko dana svez instaliran, jer sam u predhodnoj instalaciji imao raznih cudesa i problema sa flash-om, pa sam uradio novu instalaciju sistema, i tamo se takodje desilo ovo sa fontom i to samo na desktop-u. ne mogu da se setim sta je prouzrokovalo da se font ovako ponasa, ali sada, kada sam instalirao noviji kernel koji mi je dosao kao update, i posle restarta masine, video sam ovaj, ruzan font. samo se na desktop-u manifestuje.

    jel imam neko resenje ili da vratim na stari kernel?



    desktopfonts.jpg
     
  2. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    xrefresh komanda jel uklanja to?
     
  3. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
  4. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Aj skini ovo pa pokreni samo i napravi screenshot od tog prozorčeta.
     
  5. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    jel mozes da mi kazes komandu za pokretanje .py? ovako, kada ga otvorim, otvara ga u libre office.
     
  6. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Stani na njega, pa properties, i daj mu execute permisije i onda ćeš moći na klik, ukoliko ne onda klasika:

    Code:
    ./gtk3-font-render-bug.py
    
     
  7. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    cool, u medjuvremenu sam nasao kako da ga pokrenem iz terminala: python gtk3-font-render-bug-707288.py

    no.. hvala i evo screenshot-a:

    python.jpg
     
  8. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    OK, to je cairo bug nisam ni sumnjao kad vidim da je ta verzija u Ubuntu 13.04 pa onda i u Mint 15, fix za to je ovaj:

    http://cgit.freedesk...7ca2abe04cfc147

    Zbog toga se iznanada podebljavaju i krvare fontovi :). Ima ga trenutno i u Debian sid jelte, ali sam ga zalečio sa ovim ;)

    Ovako treba da izgleda, belo treba da bude samo selektovano a ne ceo red.

    . View attachment 1649
     
    0n3tw0 likes this.
  9. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    da skinem patch onaj ili download?

    hvala covek
     
  10. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Treba da rebuildaš postojeći cairo sa tom zakrpom ::) . Ako ne onda da ga downgrade skroz na 1.12.3, bug se pojavio još u 1.12.4 ali milioni ubunterosa imaju preča posla, lepo je vreme :connie_pumpkinsmile: .

    http://packages.ubuntu.com/raring/libcairo2
     
  11. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    jel to zeznuto da se uradi? mislim, nemam iskustva, ali mi je ovo sada malo konfuzno.
     
  12. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Meni to desetak minuta, ali je sigurno konfuzno za sve koji nikad nisu rebuildali ništa... mogu da te navodim ako hoćeš ::) .

    A u stvari trebali bi da zakrpe to pa da ti stigne kao apdejt, garantovano svi imaju taj bug :1: . Ili da napraviš downgrade na verziju iz Ubuntu quantala, sad već ne znam kako je kome lakše... ali rebuild sa pečom je najispravniji :1: .
     
  13. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    hajde, ako imas vremena, navodi me.

    ili da sacekam nekoliko dana dok ne zakrpe, ako npr ne zakrpe u nekom roku od npr 7 dana, da te cimnem?
     
  14. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Koja arhitektura? amd64 ili i386?

    Prvo instaliraj na primer:

    Code:
    sudo apt-get install build-essential devscripts quilt
    
    pa onda i proveri dal ti je deb-src repo uključen u sources.list. Ako jeste OK, ako nije uključi pa osveži.

    Ajd nek bude po jedan-dva koraka, da se ne zbuniš mnogo :).

    Pa kad to imaš, napraviš folder uđeš u njega pa onda:

    Code:
    apt-get source cairo/raring
    
    Mada možeš i direktno sa dget, napraviš neki folder pa u njemu:

    Code:
    dget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/c/cairo/cairo_1.12.14-0ubuntu1.dsc
    
    Sve ovo radiš kao običan korisnik, samo će instalacija paketa na kraju da ide sa sudo!

    :D Nije teško, samo treba da znaš šta radiš. Ne vidim da ga je neko prijavio za Ubuntu, jedino ako Langasek ne naleti na prijavljen bug u Debianu i zauzme se da ga zakrpi za Raring, ja sam im i tamo rekao ovako gde je to sređeno pa sad kad hoće neka ga zakrpe :1: .
     
  15. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    amd64

    instalirao sam ovo prvo.

    ukljucio sam deb-src source.list - bio je iskljucen. osvezio sam ga + update-upgrade [nije bilo nista za upgrade]

    pitanje: gde napravim folder?
     
  16. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Bilo gde nije bitno, za sebe ga buildaš. U tvom home recimo, nazoveš ga lab :) - što je od milošte Debian Laboratory :wacko2: .
     
  17. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    aha, ok. napravio sam ga i izvrsio ovu komandu:

    Code:
    apt-get source cairo/raring
    42mb download-a

    zavrsio je. sta je sledece?
     
  18. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Sad daj da vidimo šta je u direktorijumu lab:

    Code:
    ls
     
  19. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Code:
    total 41200
    drwxr-xr-x  3 nikola nikola     4096 Jun 14 17:31 .
    drwxr-xr-x 38 nikola nikola     4096 Jun 14 17:26 ..
    drwxr-xr-x 11 nikola nikola     4096 Jun 14 17:31 cairo-1.12.14
    -rw-r--r--  1 nikola nikola    33259 Feb 11 12:33 cairo_1.12.14-0ubuntu1.debian.tar.gz
    -rw-r--r--  1 nikola nikola     2177 Feb 11 12:33 cairo_1.12.14-0ubuntu1.dsc
    -rw-r--r--  1 nikola nikola 42132464 Feb 11 12:33 cairo_1.12.14.orig.tar.xz
     
  20. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    OKet, sad instaliramo zavisnoti za bildanje tog paketa:

    Code:
    sudo apt-get build-dep cairo/raring
    
    Ajd da skinem i ja ovo da rebaziram peč kao quilt peč, tu ćeš sigurno da se zbun :connie_pumpkinsmile: