Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint ruzan font iznenada

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by 0n3tw0, 14.06.2013.

  1. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Uh dosta smo i uradili za jedan dan, polovičan uspeh :). Ne znam baš što kod tebe ovo ne prolazi, možda da ne potpisuješ samo sa dch u changelog, tako će ostati ista verzija deb pa bi trebalo da se ne buni apt, downside tu je što ćeš morati da pinuješ verzije eto... ali će raditi ::) . Ako moram da biram za tebe ovo bi ti bilo najlakše ili još lakše a da ne bildaš ponovo ništa:

    Da samo uzmeš biblioteke iz tih debova pa da ih prekopiraš u sistem (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/) istovremeno:

    Code:
    libcairo-gobject.so.2 libcairo-gobject.so.2.11200.14 libcairo.so.2 libcairo.so.2.11200.14
    
    Samo to kopiranje tako baš i ne ide lepo na živo možeš da štrecneš aplikacije koje trenutno koriste cairo :connie_pumpkinsmile: , pod tty može :) .

    Naravno postoje i drugi načini i bolji (ali i teži po resurse) za bildanje sbuild, pbuilder, cowbuilder... a kod ubuntua i ppa servis tome služi za šta bi morao da potpišeš Ubuntu Code of Conduct i tako praktično postaješ Ubuntero :connie_pumpkinsmile:.

    Danas kada postajem pionir i dajem časnu pionirsku reč... :connie_jackinabox:
     
  2. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    da, vidim da nesto kod mene ne stima kako treba. ja bih ostavio ovako kako je sada, i da cekam update ako poprave to. pazi, briga me za sistem, u smislu.. sta ako nesto mu uradim i "pokvari se". :D to mi je najmanji problem, jer uvek mogu da udarim svezu instalaciju ponovo celog sistema. nego je problem tvoje vreme i moje. mozda najvise tvoje, buduci da imas mnogo vise znanja od mene, a to vreme bi mogao da potrosis na nesto drugo, korisnije, umesto da se patis samnom.

    edit:

    cisto da ti napisem kako se jos manifestuje taj bug:

    kao sto sam napisao na prvoj strani, on je ocigledan samo na desktop-u. medjutim... kada otvoris panel sa font-om [desni klik, font], i probas da kombinujes font - izgled, bez obzira sto vratis sva podesavanja na default, font se pogubi, tj. bude ruzan svugde na sistemu, i ne mozes mu nista :D
     
  3. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Ma naravno, raspakuj debove one što si izbildao pa prekopiraj one biblioteke gde treba čisto da vidiš jel to pomaže ::) .

    Ili ako neki Ubunteros ovde može da ti izbilda na njegovom ppa pa da ti da link, peč sam dao :) .

    http://forum.opensou...__20#entry30964
     
  4. alterio

    Korisnik

    Joined:
    20.10.2012
    Messages:
    173
    Likes Received:
    88
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Mint
    Generalno, moj savet za sve koji koriste Linux Mint:
    koristite isključivo mintupdate za ažuriranje sistema.

    Nije bez razloga isključena opcija instalacije apdejta iz synaptic-a.
    Naravno, ne treba koristiti ni sudo apt-get upgrade.
     
  5. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @dvajedan, iskreno, nemam pojma gde sam ih izbildovao [imao sam situaciju juce sa nekoliko direktorijuma, nista strasno, ali sam se malo pogubio i ne mogu da raspetljam koji je koji dir] tj. koja su to dva. sto se tice ubunterosa, nemam nikog ko ima ubuntu, zapravo nemam nikog ko ima linux :(

    no, nema veze. zelim ovom prilikom da ti se zahvalim na satima koje si ulozio da mi pomognes i to do sitnih detalja.

    ja bih ovom prilikom otisao da formatiram ovaj hdd ponovo, i da krenem sa svezom instalacijom, i poslusacu ovaj savet od alterio u vezi terminala i rucnog upgrade-ovanja. ja sam bas taj, koji sve moguce servise iskljuci na pocetku instaliranog linux sistema, izmedju ostalog i taj gui-mint-update.

    pozdrav, kuckamo se kada sredim hdd sa novom instalacijom.


    upravo sam instalirao fresh linux mint mate 15. nista nisam cackao sa synaptic-om. update-ovao sam regularnim programom za update - linux mint update. posle restart-a odmah su se fontovi na desktop-u promenili u 'ruzan font' :D

    nema veze, mint 15 je vrlo stabilan distro, cekacu na popravku [ako se budu setili] preko update-a.



    edit:


    lazem!

    instalirao sam update normalno, preko mint-update-a i restartovao sam masinu, i sve je bilo ok.

    kada sam instalirao drajvere za graficku karticu [nvidia] i restartovao, tada su se fontovi ponovo pogubili.

    rezime:

    moguce je da, driver-i pokupe nesto sto pokvari font.
     
  6. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Nvidijo majko grafike da li vidiš šta rade sa tvojom decom :connie_pumpkinsmile:

    http://youtu.be/zpglBncj7sk
     
  7. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    jel i ti mislis da je nesto povuklo od nvidia driver-a?
     
  8. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Nvidia treba da ubrza i 2D vektor grafiku a to ide preko caira... U suštini problem može da bude u oba a ako hoćeš i u jednom po tvom izboru, zavisi šta je po tebi starije - koka ili jaje :1:
     
  9. 0n3tw0

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2013
    Messages:
    413
    Likes Received:
    61
    Location:
    /
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    hvala za ovo pojasnjenje. vrlo moguce kako sam opisao u predhodnim postovima, a tice se instaliranje driver-a za grafiku da je tu pokupio.


    koka
     
  10. dvajedan

    Korisnik

    Joined:
    17.06.2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    575
    Pogrešan odgovor, jer odgovora na takva pitanja i nema ::) .

    Fazon je da treba da ideš redom, prvo cairo da središ jer ima bug što možeš da vidiš i na onom testu sa prve strane, pa tek onda ako je i do drajvera da menjaš i drajver :chiffa: .