Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sabayon

Discussion in 'Opšte diskusije' started by acinic, 09.02.2012.

 1. aleksandar1986

  Korisnik

  Joined:
  11.02.2012
  Messages:
  210
  Likes Received:
  10
  Sistem:
  Arch
  @Sreten

  imam flesku od 1 gb-a :) ono sto mogu, to nabacim na njega, a ovo sabance je malo "vece"...
   
  Collapse Signature Expand Signature
 2. Sreten

  Korisnik

  Joined:
  27.01.2012
  Messages:
  4,028
  Likes Received:
  1,666
  Okruženje:
  Ostalo
  Sistem:
  Ostalo
  Onda je razumljivo zasto rezes distroe...
   
 3. rapha

  Korisnik Premium Donator

  Joined:
  31.05.2012
  Messages:
  975
  Likes Received:
  745
  Location:
  Beograd
  Sistem:
  Slackware
  Probao sam KDE i XFCE verziju.

  Prvo je bila KDE verzija i radi apsolutno savršeno. Treba u početku ispratiti par koraka sa njihovog vikija u vezi Entropija a sve nakon toga ide samo od sebe. Bukvano sve OOB bez i jedne jedine nestabilnosti ili baga. Podešavanja mreže su izvršena takođe bez i jednog problema. Svaka preporuka.

  Ako nekoga interesuje, otvorite konzolu i kucajte:

  [background=transparent]# equo update [/background]
  [background=transparent]ako bude problema: [/background][background=transparent]# equo update --force[/background]

  [background=transparent]# equo repo mirrorsort sabayon-weekly (sotriranje najbržih mirora)[/background]

  [background=transparent]# equo install entropy rigo equo --relaxed (instalacija najnovije verzije Entropija)[/background]

  [background=transparent]# equo conf update (apdejtovanje konfiguracionih fajlova)[/background]
  [background=transparent]# equo update[/background]
  [background=transparent]# equo upgrade --ask [/background]
  [background=transparent]# equo conf update[/background]

  Na kraju da bi ste proverili libove i zavisnosti:

  [background=transparent]# equo deptest[/background]
  [background=transparent]# equo libtest[/background]

  [background=transparent]Svaki sledeći put radite samo equo update, equo upgrade -ask, equo conf update. To je sve da bi u svakom trenutku imali potpuno ažuriran sistem. Ne bi bilo loše s vremena na vreme uraditi libtest i deptest.[/background]
  Za instalaciju paketa, apdejt, apgrejd i ostalo je preporučljivije koristiti konzolu nego Rigo menadžer. Ako ništa drugo, bar za ove prve radnje koje sam naveo a kasnije pakete možete dodavati i preko Rigo menadžera. Preko konzole je klasika: equo install ****, equo remove****, i tako dalje.

  Naravno, pošto je nastao od Gentoo-a, možete koristiti i Portage za upravljanje paketima. Ima svojih prednosti ali se preporučuje samo iskusnijim korisnicima koji znaju šta rade. Entropi je mnogo jednostavniji.

  Više možete pročitati na stranici: http://wiki.sabayon....itle=En:Entropy

  Sa XFCE verzijom sam se prilično namučio, konkretno oko mreže. Problem je u tome što glupavi nm-applet, koliko sam video, ne podržava više konekcija kao ni statičku adresu. Budalaština na kvadrat. Morao sam da isključim u potpunosti nm-applet pa onda da kroz editovanje konfiguracionog fajla podesim parametre. Konkretno u /etc/init.d/net.. Kada se podesi mreža, onda je lako. Može wicd da se instalira i nema nikakvih problema.
  Zaključak - ako ne znate šta radite ili nemate drugi komp pored sebe na kojem radi net, možete se iebati. Idijotski nm-applet.


  Zaključak 2 :) : KDE verzija zaslužuje minimum treće mesto na DW. Toliko je dobra da slobodno mogu da kažem da je uz KMint i Mageiu najbolja KDE distribucija koju sam probao. Lepo je raditi, ima neki svoj šmek. XFCE zaobiđite ako ne želite drndanje po konzoli. Sabayon je fork Gentoo-a i ima nekih specifičnosti u odnosu na druge distribucije.

  Toliko od mene. ;)
   
  becho2150 and dvajedan like this.
 4. calex

  Korisnik

  Joined:
  19.02.2012
  Messages:
  680
  Likes Received:
  44
  Location:
  Ниш
  Sistem:
  Mint
  После ове поруке, али и после још неких позитивних искустава са Sabayon линухом, а више из досаде, прексиноћ сам решио да опет пробам. Пре три месеца ни инсталација није прошла, пуцало је одмах на почетку уз разне грешке али ко зна зашто је било тако и хтео сам да проверим да ли се нешто променило.

  Инсталација је прошла нормално, није као код Арчија само за одличне ђаке и ту није било проблема. Једино сам се први пут прешао и изабрао да инсталира и остале језике ... немам појма зашто сам то урадио и коштало ме каснијег дугог чекања. Док сам разгледао на шта личи и како се шта ради, искочи прозорче са информацијом да постоји апгрејд што сам одмах прихватио јер то значи да не морам да тражим како се то ради. ;) И онда је то трајало и трајало ... па мислим 3-4 сахата. Срећом, имао сам где да потрошим то време, онда је све било готово и кренуо сам на подешавања и да тражим начине за инсталацију уобичајених програма. Све је то ишло нормално, инсталирао већину тих програма и рестартовао ... и ту је био крај. Појавила се порука да КДЕ нешто није у реду и отворио се прозор за логовање ... на ћирилици у некој мешавини српског, руског и бугарског. КДЕ није био у понуди нити сам успео да то некако средим.

  Онда сам поновио инсталацију али без додатних језика и одмах по завршетку и рестарту покренуо апдејт. Овог пута је трајало мало мање, можда два сата (што је и даље претерано дуго) а одмах по завршетку сам рестартовао, све је било у реду и кренуо са инсталацијама програма. Почео сам да их додајем, инсталирао је 3-4 ... и пријавио грешку типа ... не може да уписује на ридонли партицију. Ништа више није пролазило а шта год да покренем, искако је прозор да неки конфигурациони фајл или слично не може да мења на ридонли. После новог рестарта се само појавио Sabayon login: и ту је био крај.

  Трећа инсталација, по завршетку сам применио рецепт из ове твоје поруке испред, куцао све редом и све је (опет после бар два сата) прошло и није било проблема. Рестарт, инсталација програма али један по један ... већ други више није могао. Рестарт и Sabayon login: без идеје шта даље.

  Четврта инсталација, нисам радио апдејт него одмах по инсталацији кренуо да инсталирам програме, инсталирао 2-3 и онда је на неком следећем све стало, не пише шта се дешава, не може да се дода нешто, може да се отвори други програм али не и да се инсталира. Рестарт и Sabayon login: који и даље нисам знао да решим. А можда нисам ни хтео да се бавим тиме.

  Да ли си ти после инсталације радио апгрејд? Јеси ли инсталирао разне уобичајене програме? Мени је све ово било превише па сам синоћ инсталирао Кубунту 13.04 алфа 1 и све ради без икаквог проблема.
   
 5. dragan99

  Guest

  @calex,

  Е овако волим кад неко објективно напише о некој дистибуцији, проба не преписује из неког нарученог новинарског хвалоспева, реално и без улепшавања.
   
 6. calex

  Korisnik

  Joined:
  19.02.2012
  Messages:
  680
  Likes Received:
  44
  Location:
  Ниш
  Sistem:
  Mint
  Па добро, није ово неки мој тест него набрајање проблема који су ми се јавили. Хоћу да знам да ли се још некоме то десило, да ли сам негде погрешио, да ли је ово проблем који се код мене појављује из неког разлога типа није проверена дистрибуција на свим хардверима па рецимо из било ког разлога код мене не пролази. Иначе ми се Sabayon свидео, да је све наставило како је почело, можда бих га озбиљније пробао. Док је радило, видео сам да могу да нађем већину програма који нису баш стандардни па их инсталирам са стране, симпатичан је програм за инсталацију софтвера, све делује онако добро ... док не пукне.
  Повремено читам да неко не може да покрене Кубунту или Минт КДЕ или после инсталације опасно брљају, можда и јесте проблем што није све тестирано у свим комбинацијама па нека једноставно не пролази. Ја сам рецимо пробао Кубунту 13.04 у оним дејли варијантама и то је делимично радило па сам одустао. Када се пре неки дан појавила алфа, инсталирао сам али је пуцало на неким апдејтима, вероватно нису добро убацили линкове. Синоћ сам инсталирао и све је прошло без грешке, сви апдејти, сви програми, неки су мало побољшани ... поиграћу се и њим док не забрља или нешто пукне. Иначе је кернел 3.7.0-5 а КДЕ 4.9.80 па таман да видим шта се спрема.
   
 7. rapha

  Korisnik Premium Donator

  Joined:
  31.05.2012
  Messages:
  975
  Likes Received:
  745
  Location:
  Beograd
  Sistem:
  Slackware
  @calex

  Ne koristim ga. Probao sam ga na mojoj mašini (Intel dual, 2GB, Intel grafika, 250GB HDD..) koja je sasvim prosečna i standardna što se tiče hardvera. Sabajon mi je uvek nekako bio zanimljiv a da ne znam ni sam zašto. :) Ranije sam ga isprobavao u dva ili tri navrata i bio je prilična kupusara.
  Videvši dosta pozitivnih komentara korisnika po forumima i pozitivnih recenzija za novije verzije rešio sam da probam opet.

  Probao sam ga radeći isto ovo što sam napisao i radi. Instalirao sam i 10-15 klasičnih programa (net, multimedija, ofis..) baš da vidim kako će da se ponaša. Naravno, restartovan je nekoliko puta i sve je bilo u najboljem redu. Bio sam prilično pozitivno iznenađen jer ni tokom instalacije a i u radu nisam imao ni najmanji problem ili bag. Imao sam osećaj kao da sam na Mintu recimo. Bukvalno sve OOB.

  Ne znam šta da ti kažem. Ako uhvatim vremena ovih dana instaliraću ga ponovo, baš da vidim kako će opet proći kod mene. Možda je neki apdejt pokvario stvari, mada ne verujem. Jako je bitno da se odmah na početku, pre apdejta instalira nova verzija Rigo-a ali verujem da si ispratio sve detaljno.. MOžda je sa hardverom neki problem. Jel imaš neku egzotiku..?

  @dragan

  Sve što sam napisao, napisao sam na osnovu svog iskustva bez bilo čijih direktiva i smernica. :) Kamo sreće da mi neko plaća za svaku glupost koju ovde napišem ali nije tako. :)
   
 8. calex

  Korisnik

  Joined:
  19.02.2012
  Messages:
  680
  Likes Received:
  44
  Location:
  Ниш
  Sistem:
  Mint
  Ма каква егзотика, пре спада у осредњи крш ... али сви остали пролазе. Могуће да је неки апдејт, превише их има, вероватно све од последња три месеца па ћу да сачекам да изађе следећи који би по реду вожње требало да дође идућег месеца. У сваком случају ми је превише да ми стартни апгрејд ради пар сати.
  Трећа инсталација је била слово по слово како си написао пар порука испред. Ипак, не би смело да се условљава неким апсолутно ажурним програмом или базом, нека пријави да има новије али немој да забрља ако то неко не уради.

  Како год, пробаћу следећи али све мање имам жељу да проводим време у чекању да се нешто инсталира и да проверавам шта од основног ради. Почетком године сам кренуо са 20 линуха, пробао све и свашта и дошао до неких одлука и сада само ситно оверавам а све мање схватам чему све ово и оволике варијанте.
   
 9. becho2150

  Korisnik

  Joined:
  28.08.2012
  Messages:
  43
  Likes Received:
  7
  Sistem:
  Debian
  izgleda da mnogo vise problema ima na kde okruzenju za razliku od xfce
   
 10. dragan99

  Guest

  @calex,

  Обично описи неког дистро своде се на описивање природних лепота. Овако кад се прочита барем нешто процури на шта човек може да се спотакне код инсталације,
  можда и неће али барем знам да се и то дешава. Видиш кад сам ја написао за Дебијан и swap сви су рекли немогуће, цака је била у томе што Дебијан за разлику од
  осталих дистроа тражи да му се укаже шта да ради са swap фајлом иако овај постоји. Код других дистро није тако и није ми пало на памет да би таква глупост могла да
  ме омета у инсталацији, форматирао сам swap и онда сам тек могао даље са инсталацијом, последица тога је морање да у свим другим линуксима измени у fstab фајл.
  Исто тако неки прог, сви га хвале, ја се пожалим да ми питон јавља којешта, после тога људи се отворе и напишу да се то јавља и код њих, поента ћути се док неко луд и матор као ја не напише да има проблема ризикујући да га испљују и направе будалом у циљу одржавања високог рејтинга тог програм или дистроа.
   
 11. pavik

  Korisnik

  Joined:
  23.02.2012
  Messages:
  1,665
  Likes Received:
  572
  @calex
  Bravo ti! Ja bih odustao kod drugog pokušaja. ;)
   
 12. calex

  Korisnik

  Joined:
  19.02.2012
  Messages:
  680
  Likes Received:
  44
  Location:
  Ниш
  Sistem:
  Mint
  Трећи пут сам пробао због ...
  ... а четврти чисто да проверим да ли је апгрејд збунио све редом јер нисам имао намеру да чекам још пар сати на то. Инсталација не траје предуго па толико могу да сачекам. А сад капирам да је овде и неки одговор, није апгрејд све забрљао, пробао сам да инсталирам неке програме и пре тога и помало је почео да се буни и тупи. Ипак ћу да сачекам неку следећу верзију ... мада ме све мање занима експериментисање.
   
 13. becho2150

  Korisnik

  Joined:
  28.08.2012
  Messages:
  43
  Likes Received:
  7
  Sistem:
  Debian
  Sabayon 11
  http://www.sabayon.org/release/press-release-sabayon-11
   
  acinic likes this.
 14. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  2,082
  Likes Received:
  1,027
  Location:
  克鲁舍瓦茨
  Okruženje:
  XFCE
  Sistem:
  Manjaro
  Sabayon 13.08:
  Linux Kernel 3.10.4 with BFQ iosched, updated external ZFS filesystem support, GNOME 3.8.4, KDE 4.10.5, MATE 1.6.2, Xfce 4.10, LibreOffice 4.1, UEFI SecureBoot for 64 bit images (with bundled UEFI shell), systemd as default init system, Plymouth as default splash system and new high-dpi artwork are just some of the things you will find inside the box. Press release http://www.sabayon.o...se-sabayon-1308

  Sabayon 13.08 Mirrors download http://www.sabayon.org/download
   
  Collapse Signature Expand Signature
 15. klod

  Korisnik

  Joined:
  25.07.2013
  Messages:
  365
  Likes Received:
  129
  Location:
  Beograd
  Sistem:
  Arch
  Ja skinuo, spržio na disk, pojavi se onaj glavni meni i ništa neće da se pokrene iz njega kako treba. Ni try live, ni install.

  Kao krene, pa onda počne da izbacuje razne errore, i na kraju se zacrni ekran, dok komp i dalje radi i greje se. Ako bi neko imao ideju šta se dešava, i imam li šanse da ga sredim, bio bih jako zahvalan.
  Pominju se neki I/O error-i ako se dobro sećam.
   
  Collapse Signature Expand Signature
 16. Sioux

  Korisnik

  Joined:
  17.05.2012
  Messages:
  843
  Likes Received:
  287
  Location:
  Zemun
  Sistem:
  TRIOS
  Proveri sume ,možda nije dobro skinut ili narezan odraz.
  Ako možete uvek skidajte fajlove preko torrenta, fajl je sigurno dobar, onda znaš da nešto drugo nije u redu.
   
  Collapse Signature Expand Signature
 17. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  2,082
  Likes Received:
  1,027
  Location:
  克鲁舍瓦茨
  Okruženje:
  XFCE
  Sistem:
  Manjaro
  Sabayon 14.01:
  Linux Kernel 3.12.5 with BFQ iosched, updated external ZFS filesystem support, GNOME 3.10.3, KDE 4.11.4, Xfce 4.10, LibreOffice 4.1.3, UEFI SecureBoot support for 64 bit images (with bundled UEFI shell), systemd as default init system, a greatly improved version of the Entropy package manager supporting concurrent activities (like parallel installation of applications) and PackageKit 0.8.x support with backend parallelization enabled. Last but not really least, the integration of Steam and a new install profile called Steam Big Picture mode (also improperly known as SteamBox on my blog) that turns your computer into a powerful Linux gaming machine. http://www.sabayon.org/latest
   
  Collapse Signature Expand Signature
 18. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  2,082
  Likes Received:
  1,027
  Location:
  克鲁舍瓦茨
  Okruženje:
  XFCE
  Sistem:
  Manjaro
  Collapse Signature Expand Signature
 19. pribon

  Korisnik

  Joined:
  08.04.2014
  Messages:
  259
  Likes Received:
  15
  Location:
  Priboj, Srbija
  Sistem:
  Manjaro
  Problem instalacije Sabayon 14.05 amd 64 kde kao i Sabayon 14.01 amd64 xfce na VirtualBox-u. Kod Sabayon 14.05 sve prodje OK i na samom kraju problem u vezi reboot - ne ucita s sistem kako bi se u njemu moglo raditi normalno. U drugom slucaju Sabayon 14.01 proces instalacije traje predugo - posle skoro dva sata sam prekinuo proces instalacije.
  Da li neko zna u cemu je problem i kako se moze resiti?
   
 20. Commander

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  9,728
  Likes Received:
  4,759
  Okruženje:
  Gnome 3
  Sistem:
  Debian
  Prvi put sam u životu probao ovaj distro i mogu vam reći da mi se mnogo dopada. Radi izuzetno stabilno (2 dana korišćenja), minijaturna problematika je sa instaliram programa (jbg od '99 koristim apt-get) ali radi super. Još kada bi se default Gentoo instalirao kao ovaj... možda bi gentoo i prešao market share u linux svetu od 0,00012% :tongue:
   
  Collapse Signature Expand Signature