Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Savet za podesavanja nakon instalacije

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by spiki, 22.12.2012.

  1. spiki

    Korisnik

    Joined:
    20.12.2012
    Messages:
    262
    Likes Received:
    66
    Location:
    /home/spiki/
    Dakle, instalirao sam Mint 13 Maya - Cinnamon pre nesto manje od 24h :playboy: i sada me zanima kako podesiti (i koje) Repositories?
    Jos jedna stvar koja mi se desava jeste da prilikom boot-ovanja sistema uopste ne pokazuje Boot Screen (znaci samo crn ekran i odjednom puf kompletno DE ucitano). Ne smeta mi sto je tako, samo pitam da li je sve u redu?

    Unapred hvala na odgovoru.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. dragan99

    Guest

    Све је ОК ако је то једини ОС на систему, диже се то је најбитније. Репозиторијуме не дирај, само подеси на маин сервер да довлачи упдате, ако хоћеш новости од Минт 14, означи му бацкпорт репозиторијум

    http://blog.linuxmint.com/?p=2225
     
  3. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    To za boot ekran može da se sredi, mada lično ja to ne čačkam, jer me ne zanima slika, ionako stisnem F1 da mi lista procese koje učitava. Inače tako je kod svakoga za boot, crni ekran i odjednom u sistemu ili login promt-u.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Imam i ja takav problem sa Linux Mint 14 cinammon, za sad nisam uspeo da rešim.

    Prilikom boot OS-a crni ekran a posle toga normalno login screen. Meni lično ne smeta ništa ali možda ima rešenje i za to. Pokušavao sam sa druge grafičke karte i drajvere misleći da je zbog toga ali opet isto, tako da što se toga tiče probao sam. :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. dragan99

    Guest

    @Miloš
    Nemas nikakav problem
    Ajde uradi u terminalu i rezultat postavi ovde u code tagove
    Code:
    cat /etc/default/grub
     
    Miloš likes this.
  6. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Evo rezultati.

    Code:
    GRUB_CMDLINE_LINUX=""
    
    # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
    # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
    # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
    #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
    
    # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
    #GRUB_TERMINAL=console
    
    # The resolution used on graphical terminal
    # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
    # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
    #GRUB_GFXMODE=640x480
    
    # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
    #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
    
    # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
    #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
    
    # Uncomment to get a beep at grub start
    #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Obrišeš ove tarabe i eto ti boot :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. dragan99

    Guest

    Code:
    dragan@cinnamon-MS-7693:~$ cat /etc/default/grub
    # If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
    # /boot/grub/grub.cfg.
    # For full documentation of the options in this file, see:
    #   info -f grub -n 'Simple configuration'
    
    GRUB_DEFAULT="0"
    #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
    GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
    GRUB_TIMEOUT="20"
    GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
    GRUB_CMDLINE_LINUX=""
    GRUB_BACKGROUND="/home/dragan/Pictures/The_Next_Step_boot.jpg"
    
    # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
    # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
    # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
    #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
    
    # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
    #GRUB_TERMINAL="console"
    
    # The resolution used on graphical terminal
    # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
    # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
    # GRUB_GFXMODE="1680x1050@60"
    # GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=1680x1050
    
    # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
    #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"
    
    # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
    #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
    
    # Uncomment to get a beep at grub start
    #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
    dragan@cinnamon-MS-7693:~$ 
    /home/dragan/Pictures/The_Next_Step_boot.jpg - ovo ti je adresa kod mene grub slicice podloge 640x360 ime negde tacno koje dimenzije treba ali tu je negde
    Znaci iskopiraj ovo moje ili sam dodavaj
    Code:
    sudo gedit /etc/default/grub
    izmenjaj, zapamti
    Code:
    sudo update-grub
    restart masine
     
    Miloš likes this.
  9. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Ok, kopiranjem tvojih podataka sam dobio boot screen, pošto imam na drugi hdd win7 pita me:

    1. Da pokrenem cinammon
    2. Pokrenuti cinammon u recovery mod

    i da li hoću da bootuje od drugi hdd win7. To je rešeno i ok.

    Sad imam na ovu adresu npr sliku za boot:

    [background=rgb(255, 253, 250)]/home/milos/Pictures/milos.jpg[/background]
    [background=rgb(255, 253, 250)]Kako to da ubacim da se bude pojavljivalo prilikom učitavanja Mint-a? Da li mora neka fiksna rezolucija slike ili ne?[/background]
     
    Collapse Signature Expand Signature
  10. dragan99

    Guest

    ovo ti je adresa kod mene grub slicice podloge 640x360 ime negde tacno koje dimenzije treba ali tu je negde
     
  11. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Samo da se ubacim sa jednim objasnjenjem.
    Slika koju upisujes u "/etc/default/grub", ( GRUB_BACKGROUND="/home/dragan/Pictures/The_Next_Step_boot.jpg" ), kao sto je @dragan99 napisao, je samo pozadina Grub menija. Onog menija gde biras koji OS da se podigne.
    A animacija prilikom samog podizanja Mint-a, kao i linuksa generalno se zove Boot Splash.
    Pa sad, sta zelis da promenis, pozadinu Grub-a ili Splash? :)

    @dragan99
    Mislim da ne postoji ogranicenje rezolucije slike za pozadinu Grub-a. Meni je njegova rezolucija 1024x768, kao i rezolucija pozadine. Znaci i jedna i druga su 1024x768.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    [background=rgb(255, 253, 250)]Splash... [/background] :) Jer mi je posle boot menija crni ekran sve do login prozora?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Collapse Signature Expand Signature
  14. dragan99

    Guest

    Mozda sad ne postoji ali je postojalo, ja se drzim toga, ako zguta i vecu rezoluciju super ne moram da se zezam sa smanjivanjem.
     
  15. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Nije, nemam nikakav Splash... Imam nVidia 8400GS, a za driver ne mogu da garantujem koliko sam video sam linux je instalirao driver, sad ću da pogledam...


    Mislim da je driver instaliran kako treba... Evo slike ekrana:

    http://www.dodaj.rs/f/1x/wR/4zZZZQHq/snimak-ekrana-sa-2012-12.png
     
    Collapse Signature Expand Signature
  16. dragan99

    Guest

    Mozda sad ne postoji ali je postojalo, ja se drzim toga, ako zguta i vecu rezoluciju super ne moram da se zezam sa smanjivanjem.
    Moju 1680x1050 sigurno ne moze da proguta u grubu, probao
     
  17. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @dragan99
    U tom slucaju da se ispravim, licno provereno u Mint 13 i 14, vazi da za Grub koji uz njih dolazi nema ogranicenja rezolucije pozadine! :) ( barem ne do 1024x768 ) :D
    @Milos
    Ne bi trebalo, nego ce mozda zahtevati dodatan korak, ali otom potom.
    Za pocetak mi jos jednom izlistaj sadrzaj "/etc/default/grub"
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Evo opet.

    Code:
    # If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
    # /boot/grub/grub.cfg.
    # For full documentation of the options in this file, see:
    #   info -f grub -n 'Simple configuration'
    GRUB_DEFAULT="0"
    #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
    GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
    GRUB_TIMEOUT="20"
    GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
    GRUB_CMDLINE_LINUX=""
    GRUB_BACKGROUND="/home/milos/Pictures/milos.jpg"
    # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
    # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
    # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
    #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
    # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
    #GRUB_TERMINAL="console"
    # The resolution used on graphical terminal
    # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
    # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
    # GRUB_GFXMODE="1680x1050@60"
    # GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=1680x1050
    # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
    #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"
    # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
    #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
    # Uncomment to get a beep at grub start
    #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
    
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,297
    Likes Received:
    1,600
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok.
    Sad, utvrdi jer instaliran driver za grafiku ili ne. Idu u Software Sources, pa Additional Drivers tab, pa tu vidi sta je istalirano. Ukoliko nije Nvidia, nego Open Source driver, instaliraj Nvidia Current.
    I reci mi, koja ti je default rezolucija monitora? :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. Miloš

    Korisnik

    Joined:
    30.11.2012
    Messages:
    460
    Likes Received:
    311
    Location:
    Leskovac
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Ubuntu
    Collapse Signature Expand Signature