Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LinuxMint Wacom One driver

Discussion in 'Debian, LinuxMint, Ubuntu' started by Milan_St, 21.02.2018.

  1. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    new.png

    @Dragan
    to je verovatno tastatura. Da moze da bude da ona utice, mozda da probam da tastaturi promenim usb ulaz ?

    EDIT: evo promenio sam port table, sada ima svoj zaseban "Bus" :)
     
    #81 Milan_St, 25.02.2018
    Last edited: 25.02.2018
  2. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Možeš, ali prvo ponovo reinstaliraj sve poslednje pakete odavde, na isti način, pošto su sve definicije iz libwacom obrisane.
    Nakon reinstalacije, isključi računar, prebaci tastaturu na neki drugi usb port, podigni sistem pa opet daj ispis
    Code:
    lsusb
     
  3. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Ok uradio sam evo ispisa iz terminala.

    111.png
     
  4. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok, hvala...vidim da si premestio wacom umeto tastature, ali ne menja suštinu...
    Kakogod, ajde molim te probaj šta sada daje komanda:
    Code:
    libwacom-list-local-devices
     
  5. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Isto kao i onda

    Code:
    milan@milan-S5500BC ~ $ libwacom-list-local-devices
    failed to match '056a:037e' for product/vendor IDs. Ignoring.
    
     
  6. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok.
    Šta kaže root terminal:
    Code:
    xsetwacom --list devices
     
  7. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Ne prikazuje listu uredjaja samo ovako prazno polje

    111.png
     
  8. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok.
    Ostaje da se proveri udev:
    Šta daje ispis komande ..ne mora kao root... :
    Code:
    cat /lib/udev/rules.d/*wacom.rules
     
  9. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Evo ga

    Code:
    milan@milan-S5500BC ~ $ cat /lib/udev/rules.d/*wacom.rules
    ACTION!="add|change", GOTO="wacom_end"
    
    # Match all serial wacom tablets with a serial ID starting with WACf
    # Notes: We assign NAME though we shouldn't, but currently the server requires it
    #        We assign the lot to subsystem pnp too because server reads NAME from
    #        the parent device. Once all that's fixed, as simple SUBSYSTEM="tty"
    #        will do and the ENV{NAME} can be removed.
    SUBSYSTEM=="tty|pnp", SUBSYSTEMS=="pnp", ATTRS{id}=="WACf*", ENV{ID_MODEL}="Serial Wacom Tablet $attr{id}", ENV{ID_INPUT}="1", ENV{ID_INPUT_TABLET}="1", ENV{NAME}="Serial Wacom Tablet $attr{id}"
    SUBSYSTEM=="tty|pnp", SUBSYSTEMS=="pnp", ATTRS{id}=="FUJ*", ENV{ID_MODEL}="Serial Wacom Tablet $attr{id}", ENV{ID_INPUT}="1", ENV{ID_INPUT_TABLET}="1", ENV{NAME}="Serial Wacom Tablet $attr{id}"
    
    # comment out the next line if your distribution does not provide systemd
    # If a /dev/ttySx device with the WACf name is detected, start the
    # wacom-inputattach service with the kernel name as parameter
    SUBSYSTEM=="tty|pnp", KERNEL=="ttyS[0-9]*", ATTRS{id}=="WACf*", TAG+="systemd", ENV{SYSTEMD_WANTS}+="wacom-inputattach@%k.service"
    
    LABEL="wacom_end"
    
    milan@milan-S5500BC ~ $
    
     
  10. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Ok Milane, hvala.
    Probaćemo kasnije da dodamo neke fajlove(.tablet kao definicija i .rules za udev..) direktno.
    Sada moram da napustim forum, pa ostaje večeras kasnije da probamo.
     
  11. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Ok dogovoreno.
     
  12. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    Čini se da je brljotina ipak do upstream...evo ga link prijave bube na arch sistemu, od pre 2 dana:
    FS#57619 : [libwacom] error in 65-libwacom.rules generation
    Moj predlog je da sačekamo da isprave bug pa tek onda da se proba.
    Usput, nameravam i da kupim taj pen tablet, ne samo zbog sebe nego i zbog ostalih TRIOS korisnika koji će sutra da se jave sa sličnim problemom. Tada će biti neuporedivo lakše i brže, kako za mene, tako i za sve ostale, da lociram i rešim problem ako treba i nezavisno od upstream programera.
     
  13. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Ahaa znaci ipak postoji neki problem oko svega ovoga. Da najbolje tako sto kazes sacekacemo pa kad otklone bug probacemo opet.
    Sto se tice table ako vec planiras da kupujes ja sam (za pocetak) odabrao najeftiniji model Wacom One 472-S i pokazala se bas dobro :)
     
    #93 Milan_St, 25.02.2018
    Last edited by a moderator: 26.02.2018
  14. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Ja sam pre nekoliko godina bio zagrejan da pazarim sebi nešto slično, ali me je odvraćalo par puta to što nisam sebi nikako mogao da nađem neku srednju vrednost odnos cene i kvaliteta.

    Kako te ova služi, obzirom da je baš malo radno polje :( Jel ima puno lag-a i kakva je ergonomija olovke?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Milan_St
    Obrisan link iz poruke gore...nema besplatnog reklamiranja radnji :)
     
  16. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    @Vladimir Evo koliko je do sada imam nekih mesec dana, lepo radi. Ja je najvise koristim za neke skice koje crtkam, i za sculpting u Blenderu. U pocetku je imao malo tih lagova, kao da kasni, ali nakon sto sam instalirao najnoviju verziju drajvera , sad je ok. Da povrsina mozda jeste manja, ali mislim da je sve stvar navike. Ne znam sta planiras da radis ali mozda bi bilo dobro krenuti sa jeftinijim modelom :)

    @Dragan Izvinjavam se :)
     
  17. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    7,246
    Likes Received:
    4,817
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    XFCE
    Sistem:
    TRIOS
    @Milan_St
    No problem, nema potrebe da se izvinjavaš, znam da nije bilo loše namere :)
    Jednostavno, politika foruma je da nećemo reklamirati nijednu konkretnu firmu besplatno...mada...do sada se nijedna nije čak ni ponudila da je reklamiramo, za pare naravno ;)
    Drugim rečima...pošto ni te firme ništa ne daju besplatno, nećemo ni mi naš prostor poklanjati njima :)
    Izuzetak je ITsvet.com, koji na jednom mestu ima objedinjene sve ponude, tako da svako može da pronađe ono što mu odgovara.

    Što se tiče tvog modela, sigurno ću ga kupiti ovih dana, objasnio sam već zašto, pa i ako mu ne nađem neku konkretnu primenu, bar će moje unuke moći da žvrljaju po toj spravici :)
     
    Milan_St likes this.
  18. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    S obizrom da su se promenile verzije linuxa od pocetka ove teme, ne znam mozda postoji mogucnost da drajver proradi ? Iskreno nebitna mi je verzija linuxa ako drajver radi lepo :)

    Mozda ima neko preporuku koji lnux da probam? I da li moze da se proba preko Live verzije da ne moram da instaliram ?
     
  19. Commander

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    9,733
    Likes Received:
    4,761
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Debian
    Najveća verovatnoća da proradi jeste na KDE okruženju, zbog namenskih KDE programa za grafiku.

    Probaj sa KDE Neon ili Kubuntu-om.
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Milan_St likes this.
  20. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    307
    Likes Received:
    167
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Gnome 3
    Sistem:
    Ostalo
    Super probacu ovo cim ugrabim priliku :)